У Ирану ухапшене двије дјевојке због плеса на улици

Две девојке ухапшене су на Тргу Таџриш, у северном делу иранске престонице Техеран, након што се на друштвеним мрежама појавио снимак на којем се жене виде како плешу на улици.

Свијет 09.03.2024 | 12:55
У Ирану ухапшене двије дјевојке због плеса на улици

Девојке су плесале поводом Међународног дана жена и уочи прославе иранске Нове године, која ће почети 20. марта, наводи Анса.

Оне су биле обучене као Хаџи Фируз, традиционални лик иранског фолклора, који је обучен у црвену одећу, а пева и игра на улицама у данима који претходе иранској Новој години.

Две девојке су оптужене за "понашање које се коси са друштвеним нормама".

Иран се већ дуго суочава са оптужбама за угњетавање и угрожавање права жена, а те оптужбе су ескалирале након смрти 22-годишње Махсе Амини у септембру 2022. године, која је умрла док је била у полицијском притвору због наводног кршења правила о ношењу хиџаба.

УН су за њену смрт су оптужиле иранске власти због употребе "непотребног и непримереног физичког насиља".

(Тањуг) Фото: Илустрација/Мортеза Никоубазл/НурПхото виа/Геттy Имагес

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

+

09.03.2024 13:34

МИ НА БАЛКАНУ АМО НАЈПАМЕТНИЈИ И НАЈНОРМАЛНИЈИ ЉУДИ. МИ ИМАМО НАЈВЕЋУ ДЕМОКРТИЈУ. НИКУДА НЕ ТРЕБА ДА ИДЕМО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТЕШКО НАМА

09.03.2024 13:35

Требају се изјаснити као СТАРЛЕТЕ и могу радити шта хоће. Знате то је модеран назив за ..... ма знате већ. Све регуларно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ха ха,

09.03.2024 13:41

КОје су то гњиде и диктатори у ирану да недају зенама и цурама да се веселе и носе по својој вољи како је бог наредио фуј диктатури.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тд

09.03.2024 13:50

Сексуално заводњење, млатарање сексуалносцу, показивање тела, мадјијање, онеспособљавање муских, дјавоља работа, због блуда, блудницког понасања, овде на западу најопасније је молити се богу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Објективан

09.03.2024 17:10

Нико ти не брани молити се Богу али никог не присиљавати ни насто. Важно је држати се Бозијих заповједи ко у свакој вјери. Не уби не укради не завади живи свој живот како хоцес али да не да нашкодис другом својим лицним понашањем и присилом. То је и према Богу и народу исправно.

Name

ста реци

09.03.2024 14:26

Мислим да и ми на Балкану имамо таквих који би свима наметнули такве вриједности . Тузно је то сто је тако али дугороцно то није одрзиво.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мислим

09.03.2024 15:35

Замислите други управљају васим тијелим и они се називају светим.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

10.03.2024 00:13

Свако време продје, продје и време сваког владара, биологија направи своје. Али у теско време морас бити опрезан, јер владари немају милости. Тузно је ово, зао ми је девојака. Али господо, ста се десава нама у Европи, гледамо и слусамо владаре, сто нам спремају атомски рат. А ми ко стадо оваца, мирно цекаом да останемо без главе. Теска, опасна, и ирацјонална времена времена, политицких глупака, лудака и слуга, сто нам прете унистењем.

ОДГОВОРИТЕ