Петровић: Струја у Српској неће поскупјети

Генерални директор "Електропривреде Републике Српске" /ЕРС/ Лука Петровић изјавио је да неће доћи до промјене цијена електричне енергије грађанима након одлуке Уставног суда Републике Српске да тарифе за обрачун, које се примјењују од 15. децембра 2022. године нису у складу са Уставом.

Република Српска 09.03.2024 | 12:02
Петровић: Струја у Српској неће поскупјети

"Највише руководство Републике Српске је са најодговорнијим људима из ове области видјело да је то у суштини само правна форма именовања тих група и неће доћи до помијерања цијена електричне енергије грађанима", рекао је Петровић за АТВ.

Он је истакао да су појединци из опозиције, првенствено Небојша Вукановић покушао да поништи тарифе за обрачун електричне енергије и објасни како је он "допринио свим грађанима", а да је урађено онако како је навео у апелацији Уставном суду Републике Српске десило би се да би 86 одсто грађана имало повећање цијена.

Петровић је истакао да свако има право да поднесе апелацију на било коју одлуку неког нивоа власти, као што су то урадили неки опозиционари за блок тарифе, али питање је да ли ће ово бити од користи грађанима, јер је тим системом било заштићено 86 одсто грађана Српске.

Петровић је појаснио да су представници опозиције пробали да искористе апелацију да врате цијене електричне енергије, али је ЕРС сачинила приједлог како би се могле вратити тарифне групе још прије двије године.

"Ми смо то упутили на анализу Регулаторној агенцији за енергетику, која је по Закону о електричној енергији надлежна да уводи нову тарифну методологију и тим системом смо заштитили 86 одсто грађана", рекао је Петровић.

Он је прецизирао да су грађани, који су по старом систему трошили до 800 киловатчасова електричне енергије, имали снижене или исте рачуне за електричну енергију, а они који су трошили више од тога су добили веће рачуне.

"Када се правила номенклатура у самој одлуци Регулаторне агенције, испало је да су и они до 500, 1000 и 1500 и они који су трошили више од тога, нашли се у једној тарифној групи, по којој је било могуће испоставити три различита рачуна", појаснио је Петровић.

Он је додао да не може једна тарифна група да има три подгрупе, него само једну.

Петровић је истакао да, када се електрична енергија користи у мањој количини, онда је држава рационална и није потребан ангажман термоелектрана, а када се троши више енергије и покрену термоелектране, онда је цијена дупло скупља од хидро електричне енергије.

"Из тог разлога је и Електроенергетска заједница дала сагласност на наш тарифни систем прије годину и по дана, а подржале су га и међународне институције. Стремљења ЕУ су таква да се рационално или мање троши електрична енергија без загађења животне средине", појаснио је Петровић.

Он је истакао да је овај тарифни систем примјењив увелико у Србији, Хрватској и Сјеверној Македонији, а и у Федерацији БиХ најављују такав систем како би заштитили купце који мање троше.

(Срна) Фото: илустрација

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Паја

09.03.2024 12:06

Па неце када сте вец неуставно донијели поскупљење па сад ајд да остане како јест

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ста реци?

09.03.2024 13:20

Црни лука,морате вратити на ниже цијене, какво црно поскупљење црни да црњи бит не мозеш

Name

Ре

09.03.2024 14:00

Не се.. Чуј мудрова само је то правно да буду групе. Па и економски је Лука јер су цијене за исте потрошаче различите. Врло је то просто. Тешко је бранити неодбрањиво. А стотине милиона по тужбама је резултат ваше стручности и корупције

Name

ре

09.03.2024 12:10

А љетња тарифа када ће бити враћена, мора бити враћена 1 априла, шта ће сада народ који је без ралога плаћао скупљу струју. Хоћете ли и наорду као Словенцима враћати паре?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Баја 8 милијарди

09.03.2024 12:26

Незасито треба давати газдама на западу стотине милиона до финанцирања ратова по свету и украјини

ОДГОВОРИТЕ
Name

Б. Л.

09.03.2024 12:37

Ако купим 1хљеб платицу двије км а два пет км . Знаци нетреба народ пуно да једе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Наравно

09.03.2024 13:29

Људи се дебљају угрожавају властито здравље,шта на крају кошта наш здравствени систем

Name

Ре наравно

09.03.2024 18:09

Ма не мозе му ниста јер је најбољи у региону и то са све клизецом гаразом .

Name

Скептик

09.03.2024 12:50

Алооо, демагог, требала би појефтинити!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПЕТРОВИЦУ

09.03.2024 12:56

ЛОПОВЕ, НЕМОЈ ТИ НАМА ОБЈАСЊАВАТ СТА ЈЕ КО КРИВ. ЗНАМО И МИ НЕСТО. ЗНАМО ТВОЈУ ИМОВИНУ НАКОН РАТА И САД. НИСИ ТИ ТОЛИКО ПАМЕТНИЈИ ГРАДЈАНА (САМО БЕЗОБРАЗНИЈИ) ДА НАМ ТИ ТУМАЦИС. ТВОЈ ЛОПОВЛУК ЦЕ СЕ ПРОУЦАВАТ У УДЗБЕНИЦИМА НА ФАКУЛТЕТИМА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДОК ХОЛИДЕЈ

09.03.2024 14:13

ТАКО СТЕ И ПРОШЛИ ПУТ ГОВОРИЛИ ПА ЈЕ ОНДА ОНАЈ ВАШ СТРУЧЊАК ТО ЛИЈЕПО ОБЈАСНИО, ШКОЛОВАН ЧОВЈЕК ВЈЕРОВАТНО ЈЕ НА БЕНЗИНСКОЈ СТЕКАО ВИСОКО ОБРАЗОВАЊЕ.САД ЋЕТЕ ВИ РЕЋИ НЕПОСКУПЉУЈЕ СТРУЈА НЕГО МРЕЖАРИНА , МЈЕРНО МЈЕСТО ИСТО ТАКО И ОРМАР И ЈОШ ЋЕТЕ СЕ ВИ КОЈЕЧЕГА СЈЕТИТИ ДА ОПЉАЧКАТЕ НАРОД.ОДУВЈЕК ЈЕ БИЛО КОД КУПОВИНЕ РОБЕ АКО ВИШЕ УЗИМАШ МАЊЕ ПЛАТИШ ЧАК И ДОСТАВА ЈЕ БЕСПЛАТНА А КОД ВАС ЈЕ ОБРНУТО.

Name

Једноставно

09.03.2024 14:28

Ви ЕРС сте производјац и продавац струје и не постоји нигдје систем да продавац тражи не купујте моје производе јер ћу вас казнити већим цијеном. Вас циљ се зна а то је сто мање домаћем тржишту да би сто више било за продају вани. Али прво мораш да подмири с домаће тржиште јер смо ми градјани изградили и Гацко и Угљевик и сваку хидро електрану и све ваше кредите ми градјани враћамо. Петровићу зрео си за затвора и да се прегледа твоје богатство јер ту су комади кредита силних узетих до сада.

Name

Xxx

09.03.2024 16:22

Лоповчине једне!

ОДГОВОРИТЕ