Данас су Велике или Васкршње задушнице

Српска православна црква /СПЦ/ и вјерници обиљежиће данас Велике или Васкршње задушнице, као знак сјећања на све преминуле, када се посјећују гробља и прислужују свијеће на гробовима најближих и у храмовима.

Република Српска 09.03.2024 | 08:53
Данас су Велике или Васкршње задушнице

Црква је прописала посебне дане - Задушнице, и то четири пута годишње, када се посебно молимо за покој душа преминулих.

Зимске задушнице су у суботу, пред Месне покладе, у суботу пред Духове су љетне задушнице, Михољске су у суботу пред Михољдан, а јесење, Митровске задушнице, у суботу пред Митровдан.

На дан задушница иде се у цркву, гдје се служи Света литургија и парастос на којем свештеник вином прелива жито, а послије службе иде се до гробова покојника. На гробовима се прислужују свијеће, а свештеник обави кратки обред и окади гробове.

На гробље и у цркву се носи кувано жито - кољиво, које подсјећа на Христове ријечи да зрно тек кад умре род доноси, и то не у земном мраку, него у свјетлости Сунца.

Црно вино, којим свештеник прелива жито, означава Божје милосрђе којим се зацјељују ране гријеха.

Свијећа је симбол свјетлости Христове, која треба да нас подсјети на свјетлост којом Христос обасјава душе преминулих.

(Срна) Фото: Илустрација/Дреамстиме

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Види,види

09.03.2024 09:55

Средњи вијек се велича а жалимо се кад нестане струје и воде? Па Христ није знао шта је струја, а воде више није имао него што је имао. Па ако толико жудимо за Христовим временом и начином живота, зашто желимо у датим моменту да живимо у 21. вијеку не желимо да живимо оскудно као Христ? Како смо тако лицемјерни?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цобра

09.03.2024 13:18

Без задушница, попова, литија итд. нема живота, нема плата и пензија и нема васкрснућа наших предака. Наши мртви само што нису васкрснули.

Name

Цобра

09.03.2024 13:19

Браво за попове. Гулите народ и даље јер то глупаци и заслужују

Name

БОГ

09.03.2024 12:36

Сотонисти владају на земљи. Потоп је неизбјезан.

ОДГОВОРИТЕ