"Зелено рударење је утопија! Народ ће својим тијелима бранити нашу Мајевицу!"

“Остајем при тврдњама да је народ Семберије и Мајавице спреман да тијелима брани Мајевицу и да спријечи  потенцијално отварање рудника и потенцијалну експлоатацију”, категоричан је Петровић.

Република Српска 09.03.2024 | 08:43
"Зелено рударење је утопија! Народ ће својим тијелима бранити нашу Мајевицу!"

Предсједник Владе Републике Српске тврди да је могуће зелено рударење на Мајевици. Градоначелник Бијељине и начелник општине Лопаре поручују да је то утопија, те да ће народ бранити своју животну средину.

Предсједник Владе Републике Српске нуди грађанима зелено рударење. У случају отварања рудника литијума на Мајевици кључну ријеч даће струке, а не политичари, рекао је он. 

“Ја сам добио информације од људи којима је то струка, а који кажу да могу да обезбиједе да не кажем зелено рударење, а то у преводу значи да апсолутно да није штетно ни по околину ни по здравље људи”, рекао је Радован Вишковић прије два дана.

-Иза сваке тврдње именом и презименом морају да стоје озбиљни стручњаци јер су у питању наш живот и наши земља, ваздух и вода. Зелено рударање је велика утопија за све земље Западног Балкана, поручили су Вишковићу градоначелник Бијељине Љубиша Петровић и начелник општине Лопаре Радо Савић.

“Синтагма “зелено рударење” је још једна у низу прича за малу дјецу Радована Вишковића. Он би као предсједник Владе требало да сноси велику одговорност и не буде смијешан са таквим изјавама или да у јавност изађе и каже који су то стручњаци рекли да је то зелено рударење”, каже Петровић.

“Код нас је рударство црно да црње не може бити. Неко је примијера погрешно информиса, а он на овај начин покушава да анестезира јавност”, јасан је Савић.

“Њемачка или Аустрија су сигурно много прије нас знале да имају литијума, колико и гдје, и још нису отпочели његову експлоатацију него то увозе из земаља трећег свијета. Литијум се увози односно експлоатише у Чилеу, Аргентини, Кини, Зимбабвеу, Аустралији па мислим да не треба ми да дозволимо да будемо у том низу, поготово што је то дефинитивно прљава технологија”, каже даље Савић.

Потврђују то и еколози јер ни они сами, кажу, не знају зашто се рударење назива “зелено”.

“Највећи проблем с том врстом рударења је што се корисите велике количине сумпорне киселине са 98 одсто чистоће. Поред тога се користе и друге врсте киселина”, објашњава Снежана Јагодић Вујић из Удружења “Еко-пут” из Бијељине.

То је процес за који, каже даље Јагодић Вујић, слободно можемо рећи да је прљава технологија која може да доведе до неповратног загађења воде, земље и ваздуха. 

“Да ли цистерне сумпроне киселине треба да се возе по Семберији и да се не дај Боже, јер знамо какав је саобраћај, дође до превртања возила?! Замислите да се на плодне семберске њиве проспе сумпорна киселина!”

Нећемо дозволити да нам униште животну средину, сагласни су Петровић и Савић.

“Остајем при тврдњама да је народ Семберије и Мајавице спреман да тијелима брани Мајевицу и да спријечи  потенцијално отварање рудника и потенцијалну експлоатацију”, категоричан је Петровић.

“Ми као становници Мајевице желимо здраве пројекте за наш развој. Потребни су нам пројекти који су здрави и сигурни, а не пројекти који могу да доведу до расељавања становништва”, поручио је начелник општине Лопаре.
Петровић је поручио да ће у Бијељини организовати потписивање петиције и научни скуп у априлу на којем ће стручњаци упознати грађане са последицама копања литијума. 

“Борићемо се да Мајевица и након 2025. године остане парк природе како бисмо је заштитили”, поручио је градоначелник Бијељине.

(БН) Фото: БН

Коментари / 43

Оставите коментар
Name

лео

09.03.2024 08:46

Како то у свјету рударење је добро и доноси приходе и нова радна мјесте,поред нас у Федерациј Британци отватају рудник људи славе а само код нас Срба је то штетно и неприхватљиво, још нам доведу оног баксуза Ћуту из Србије да и он мало паметује.

ОДГОВОРИТЕ
Name

приједор

09.03.2024 10:14

У ФБИХ отварају рудник угља а не рудник литијума Само кад би твој мозак могао да сконта каква је разлика између Литијума и угљаНе јављај се више ако бога знаш

Name

Лео сједи 1

09.03.2024 10:23

Ре за лео Сједи боту један себи не уништавају оно што воле и гаје чедо они и природу мајмуне свакако од рударења и приватизације граћани немају никакву апсолутно корист већ свита у врху преко фирми којима штима послове !?

Name

Елем

09.03.2024 10:35

Политицари који зеле рударење нека саграде себи станове, нека рамо зиве за вријеме експлотације литијума, нек виде како је

Name

Конотација

09.03.2024 10:37

Зелено рударење = зелени Балван

Name

Неупуцени

09.03.2024 10:45

Нема ниста од рудника литијум! Ако треба и зивот дати, ал недати његово отварање! Твоја прица је за малу дјецу! Погледај бистрицу, воду унистисе, а ваде само угаљ! Ста да ваде неку другу руду! Толико о твом објасњењу!

Name

Азем

09.03.2024 11:08

Треба 200 тона воде за производњу 1 тоне литијума. Из тоне стијене коју треба разбити, изломити и на крају претворити у прах добије се у најбољем случају педесетак килограма литијума. Шта ће радити са том искориштеном и загадјеном водом? Шта ће радити да тим силним остатцима стијена у праху? Да ли мисле, сто је највјероватније, правити рудник на отвореном? Одакле мисле набавити сву ту потребну воду? Како мисле заститити људе, земљиште, стоку у околини рудника од прашине, од загађења узрокованог сталном употребом огромних камиона који ће превозити стијене од рудника до мјеста гдје су ломљење … Једно је сигурно, народ неће имати велике користи од рудника али ће штете по здравље и околину бити огромне и неповратне.

Name

ре

09.03.2024 11:29

Савић нас је све у ово увукао још од 2010 он је подражвао и давао дозволе свим геолишким истраживањима, још са фирмом Балкан Литхиум доо. па наставио са Арцоре-ом. Цијелу прошлу годину је хвало пројекат отварања литујума, узимао за то лобирање новац, па када није баш добио довољно и када је видио да неће доботи довољан дио од експлоатације, ајде сада пред изборе да промијени причио, с обзиром да је уцијењен негативним ревизорским извјештајем као и Васко игра како му свирају из БЛ, и опет ће промијенити причу после избора. У памет се народе, оставка за наченика и доста је више било његове подлости и мућарлука.

Name

Реалиста

09.03.2024 11:59

Немаш појма о чему причаш.

Name

Србац

09.03.2024 12:06

Погледајте ста раде адвокати Дабић из Србца. Тата и син само за криминалце раде... а треци је неки фалш стоматолог. Србац дрма правосудјем и Финанасијама, Пореска управа, а резултат страначки на изборима никакав. Не знам по чему су то заслужили

Name

Ре за ре

09.03.2024 13:33

Човјече, овдје се ради о руднику, а не о избору начелника општине Лопаре. Ти мора да си из владајуће странке која силно жели овај рудник па се надаш да ћеш оваквим коментарима нешто ушићарити и на изборима. Шта мислиш, да је Радо узимао новац, да ли би се могао овако лако извући, а да га не оправда. Њему је све то била непознаница па се надао да ће крај просперирати и зато се у почетку ове приче није изјашњавао против. Кад је схватио о чему се ради, нормално да није за отварање тог рудника. Имам их таквих и у комшилуку и у фамилији. На прву, помислили су - ето нама бољег живота, али када су схватили да то није то, окренули су се на праву страну. Ништа им не би требало замјерити, јер је све ово закувала Влада, а нарочито њен министар за енергетику, одвратни Ђокић. Оставите Раду на миру, мени је драго што су и он и Петровић истомишљеници у спашавању Мајевице.

Name

ре

09.03.2024 13:48

Куд ћеш већег баксуза од тебе.Прочитај мало,информиши се,ако ти није сав мозак испран.

Name

Срки

09.03.2024 08:54

Не дозволите да се уништи Мајевица и Семберија. Не дозволите да се народ мора одселити из ових крајева. Будите бедем који ће спријечити сулуде намјере појединаца. Узалуд и новац кад уништимо све, али и новац ће добити само њих неколицина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дијаспорац

09.03.2024 09:09

Да се кладимо да вам је посао узалуд. Што су наумили то ће и урадити ако их не обришете сада на изборима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

09.03.2024 10:17

Ма да ,рудоња и балван су бацили око на мајевицу .и виде новцанице ту нема сансе да се то заустави

Name

Јаффа

09.03.2024 10:26

Све уз подршку Запада. Миле ће народу да продаје јефтине приче о српству, а конкретно се наставља свеопшта пљачка буџета и ресурса. Кредити и нова задужења нису никад изостала кад Баји затреба лове.

Name

💯%пропаст српска

09.03.2024 09:13

питајте додика како то да нема никакве руде око његових бакинаца.Свуђе има само у близини његовог имања нема руде литијума.фујфуј,највећи непријатељ српског народа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

09.03.2024 12:50

Највећа налазишта литијума се налазе у непрсредној близини Лакташа и Бакинаца. То Лакташенко чува као очи у глави. За недај Боже.

Name

Зеленооо имааа

09.03.2024 09:20

Само у калигулааа 21 Вијека !!! На Брдовитом! Ваљају се у блату!!!!! Прљавог капиталааа! Изнад законааа! И пионире малене милионерееее произвели себи!! До 9 кољена!!!!!!!! Па им се све зелени пред оцима! Од предратних подстанараа голаца данас милијардераааа милионерааа израслих у рату и постратно црнолистасиии прлхавиии политицари прљави израбљиваци радника са јахтамаа зракомлатимааа од Русије турске србије итд

ОДГОВОРИТЕ
Name

Браво будуци

09.03.2024 09:24

Предсједнице Ентитетаааа! Са чистом биографијом али и тебе пред закон одговорност бр 1 !!! Увид јавна функција све и марка дртавниг новца мира ици на увид јавности и сзда и свих институција дрзавних у свако диба дана и ници ревизијууу! Свима слузбеницима дрзавним одузети привилегије возни парк плате само просјек око 700 800 км! Па изволте политицари у слузбу дрзавну! За наук неродјеним а задузеним

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зизи

09.03.2024 09:38

О каквом парку ви прицате. Народ зиви у заблуди. Територијално гледано зиве у слијепом цријеву и изоловано. У Лопарама једна улица и пар продавница. Ако могу да зиве од циста зрака треба их оставити на миру. Ја би им искљуцио струју па нек узивају уз романтику свијеце и петролејки. Сав свијет иде напријед, а они тапкају у мјесту.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

09.03.2024 11:35

Ти си једна обицна будала.

Name

Ја

09.03.2024 12:11

Додји у Лопаре боту један па види ста има,ј....е додик!!

Name

ре

09.03.2024 13:43

Неука, глупа , корумпирана будала.

Name

урос

09.03.2024 09:42

Бранићете ви Мајевицу гладним тијелима, заведени ћутама-мутама.Последња генерација печалбара из Лопараполако,на жалостодлази.Живели сте од њих као и ваш предсједник општине.yПитам се,шта ћете после?Општина на репу и дешавања и живота.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јова

09.03.2024 09:49

То Лопарчани.Од почетка рата до данас,нема вас 32%.За кратко вријеме,неће Мајевицу имати ко ни бранити.Умјесто да се насељавате запошљавањима,ви радите против себе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Живадин

09.03.2024 09:51

Народ који не вјерује своме преседнику и преседнику владе, једноставно, тај народ не треба да постоји ! Онаким људима не невјерујете, срам вас било !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мићо

09.03.2024 10:41

Срам вас било,не вјерујете легално изабраним званичниц има који се боре за добробит свога народа.Као да је у њима лако борити се са свјетским хошлоперима ..како каже струка у власт тако ће бити а не неписмене ћуте.

Name

јааа

09.03.2024 10:11

Што не рудари у Милићима око своје куће,шипак.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Младен

09.03.2024 10:43

Народ Лопара се исељава и без рудника, и то тако траје годинама. Слажем се да треба да се залажемо за инвестиције које не загађују животну средину, али гдје су ти инвеститори? Гдје да се запосли ова шака народа што је остала, и да се још уз то привуку и радници са стране, да територија општине мало оживи? Појединци се залажу да Мајевица буде парк природе, а чини ми се да ни сами не знају шта је то. Хоћете да будемо нови Златибор? Па Златибор су изградиле на десетине хиљада радника из Ужица, Чачка, Прибоја и других великих индустријских мјеста тог времена. Сад Златибор углавном граде тајкуни. Ко у Лопарама да развија туризам? Па на читавој општини нема ни 500 радника запослених у привреди и производњи! Волио бих да Мајевица буде незагађена, али не знам колико је то реално...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саггитариус

09.03.2024 10:43

Ко ли је само смислијо ту будалаштину!?? Ћуј зелено рударење!? Добро нису рекли еколошко рударење!! Замислите само зелено рударење минерала литијума, у ћијем се процесу експлоатације користе хиљаде литара концентроване сумпорне киселине!!?? Невјероватно и сулудо!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гласач

09.03.2024 10:50

Прво смо били сви борци а сад смо видим сви постали еколози,свака нам част баш смо надарен народ за све и свашта.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петар Кочић

09.03.2024 10:50

"Народ који није способан да се одбрани од тираније властодржаца и поробљавања, заслужује ропство." Према томе, у борбу за опстанак, против власти која продаје и земљу и народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лопаре у ❤

09.03.2024 11:31

Наравно да нисам за било које копање по Мајевици. Али, казем АЛИ, народ је такав, да це реци, е да, нисам за то, а у ствари бас га брига. Ако неко изадје, бице мали број људи. Они из БЛ су решили и то је то. Зато на изборима казните издајице, оне који би радарили и народ протерали. Морам да напоменем, Савић је исто крив.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Искрено

09.03.2024 11:37

Драги моји људи, какво је то зелено рударење?????? То су изгледа бајни стручњаци измислили. О заштити животне средине не воде рачуна они који су зато итекако плаћени. Надлежно министарство заједно са инспекторима су највеће зло овог народа . Они издаји дозволе, тајкунима, а да ли су ово испунили услове препуштају инспекцији. Онда то иде у зачарани круг пребацивања одговорности. Одговорно тврдим да има правне државе, прво њих у затвор. Не дајте природу, борите се. Нече бити лако, али има вас. Можрте мислити када појединац нешто покуша ријешит, са тим олошем само полудјети. Не дајте копање литијума. Погледајте шта је онај од Омсрске урадио, а има као дозволе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гаги

09.03.2024 12:04

Истина да су лопаре малте не пусте али томе је допринијела ова не народна власт, када нису до сада ништа учинили за лоп.. или за све овако мање опстине немој ни сад да улажете ни да се бринете за овај напаћени народ, копајте ви око лакташа - б.. луке и градите, мајевицу не дирајте опецете се исто као у бијељини на смјени Г.Петровића

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стварност

09.03.2024 12:09

Зато инспектори говоре, они имају дозволе. Да ли су те дозволе примјењене на терену то инспектор који треба да ради, ако је тајкун у питању не контролише. А тек да заједно са становништвом које даје примједбе нешто мијења, иако и то требају по закону, нема појма. Ванредни контрола нема.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мрш

09.03.2024 12:17

Заболе ме баш к. за литијум, нек копају, и овако су нам очи ископали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

09.03.2024 12:47

Само поштено. Има ломача за непоштене инспекторе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Младен

09.03.2024 12:56

Мор марш. Ко исели народ. У пензији се врате у РС И Б ИХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ее лео

09.03.2024 13:56

Лео угаљ и литијум као кисик медицински и чадјин!? Вете с везом нема! Ма знас ти то али сендвиц!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аљо

09.03.2024 18:11

Нисте бранили док се није упетљала опозиција,хехехе,рудник се отвара па ви прицајте ста хоцете.Зна то добро нацелник Лопара Савиц.Једва је доцекао да поцне истразивање,а ко бајаги сад му смета и стетно је.Е моја опозицијо бас сте јадни и биједни лазете народу све због власти.

Name

ја

09.03.2024 18:02

Тамо где се отвори рудник литијума 150 км низводно нема више живота. А то значи и Сремска Митровица и Шабац

ОДГОВОРИТЕ