Нема цитостатика у Српској, ко је одговоран?

Тржиште лијекова у Републици Српској кубури са недостатком цитостатика још од почетка године.

Република Српска 08.03.2024 | 19:50
Нема цитостатика у Српској, ко је одговоран?

Иако у Фонду здравственог осигурања РС тврде да је набавка у току, нису сматрали за сходно да треба да обавијесте пацијенте обољеле од карцинома да постоје проблеми, док та информација није објављена у медијима.

За сада је све на чекању. Испоруку чекају Фонд и УКЦ РС, чекају и пацијенти. Намеће се питање - хоће ли и живот чекати.

Широки осмијеси, пресјецање црвене траке и отварање нових објеката, пацијентима обољелим од карцинома не купује неопходне цитостатике, а ни вријеме.

Терапија цитостатицима мора да се добије на вријеме и у континуитету, што се тренутно чини као немогућа мисија у Српској.

На Универзитетско – клиничком центру у Бањалуци, који лијечи највећи број пацијената обољелих од карцинома још од почетка године нема лијекова цисплатин и карбоплатин, који покривају лијечење неколико различитих карцинома.

За БН телевизију пацијенти поручују да су били у шоку када су неки од њих враћени са УКЦ – а и остављени на цједилу, јер нови датум примања терапије нису добили.

„Имамо велики проблем с тим, пошто је то нека прва линија одбране. Доведени смо у ситуацију да нас нико није обавијестио, људи су допутовали на Клинички центар и ту сазнали да нема. У безнадежној смо ситуацији, то не смије да се дешава у 21 вијеку и то нико себи није смио да да за право да нам уради.

Није то критика ни на чији рачун, али то није смјело да се деси“, Мирјана Кнежевић, обољела од карцинома, Удружење обољелих од карцинома плућа „Диши за живот“

Мирјана Кнежевић каже да се пацијенти сналазе како знају и умију и купују лијек у региону. Што ипак, неки не могу, јер су цитостатици скупи.

Иако у Фонду здравственог осигурања РС тврде да рефундирају цијену коју су пацијенти платили, већина њих нема могућност да купује па чека рефундирани новац.

„Тренутно сам у ситуацији да ми је потребан цитостатик, ја се дуго лијечим, 5 година и ово би био четврти пут да их примам. У прогресији сам, а на чекању и то није у реду“, поручује Мирјана.

Директор Универзитетско – клинчког центра, Владо Ђајић, поручио је у кратком телефонском разговору за БН телевизију, да је Влада РС донијела одлуку да све набавке лијекове ради Фонд и одговорност пребацио искључиво на ту институцију.

Из Фонда здравственог осигурања РС признају да постоје проблеми на тржишту, иако су уговори за набавку већ потписани.

"Проблеми су настали са посљедњим наруџбама цитостатика за децембар и јануар ове године (наруџбе по старим уговорима) и то за цисплатин и карбоплатин јер су се добављачи суочили са дефектурама и проблемима са транспортом лијекова, те нису на вријеме испоручивали ове цитостатике.

Према информацијама од добављача који нису испоручили болницама све потребне уговорене количине поменутих лијекова, они би ускоро то требало да ураде.

Дакле, у потпуности смо свјесни насталих проблема када су у питању набавке лијекова и ниједна здравствена установа нема потребу да од нас тражи да хитно реагујемо, јер ФЗО РС већ више од 15 година набавља лијекове за болнице и свих ових година, упркос бројним изазовима приликом набавки, улажемо максималне напоре да за пацијенте обезбјеђујемо правовремено потребне терапије." - поручују из Фонда здравственог осигурања РС.

На листи цитостатика у Фонду тренутно се налази око 100 лијекова који покривају хемотерапије за различите врсте карцинома, за које се, како кажу, издваја око 14 милиона марака годишње.

Несташице цитостатика нису новост за здравствени систем Републике Српске, али и даље нема одговорности. А није новост ни очигледна неспремност здравствених установа и институција за све већи број обољелих од карцинома, како у свијету, тако и код нас.

(БН)

Коментари / 27

Оставите коментар
Name

Ре

08.03.2024 20:07

Ало министре , директоре ФЗО, директоре УКЦ. Пријатељски вам савјетујем да поднесете оставке. То је нормално у свијету. И морално. И часно и поштено.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Софце

08.03.2024 21:49

Нема пара за лијекове а фрфљо Дајиц.примио 1049 радника на УКБЦ БЛ ,доводи пјеваце као да је макро и.прави зурке у Цаевцу сваког викенда па људи ста смо ми Богу скривили да нас један психицки болесник унустава систематски , ста смо урадили да нас казњавас , ста ???

Name

ре Софце

09.03.2024 07:46

Гдје тај Цаевац,гдје су зурке,то несто ново?

Name

ре Софце

09.03.2024 08:19

А на УКЦ му ведри и облаци лазни ветеран и преварант Зељко Милинковиц. Тај му је десна рука за све, па и када треба коме запријетити.

Name

Ре

09.03.2024 09:31

Зна се да је сераниц крив.

Name

Ре

09.03.2024 09:41

Крив је онај са буџетом од 56 милиона и ови његови потрчци. Није нам сигурно крива Федерација. Само подржавајте ове криминалце и допринесите властитом суициду

Name

Идтина

08.03.2024 20:17

Нико није крив,као и увијек!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Ре Софце

09.03.2024 09:32

Схватили смо коментар мј Бањалучани " Чајавец бивши "а ти једи .овна!!Шта да ти примаш хемо терапију и да ти сваку дан вересија? СРАМ ТЕ БИЛО

Name

Драско.мм

08.03.2024 20:23

Добро је да на УКЦју има и зрака уопсте ,све док један водја као Владо црта баци се свијем само не оним засто узима паре од народа и дрзаве нема нама спаса ,срамота пацијенти претрпљују узас а Дјајиц се махом ухватио Додика и само репиц му вири.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Роки 5

08.03.2024 20:25

Јадан народ трпи свакаква насиља у болници зато сто је био присиљен да на власт себи бира мафију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бране Нусиц

08.03.2024 20:26

Имате Бају и Бресквицу, ста це вам цитостатици? Они су свакако завјера трулог запада да отрује срБски народ. Сатор, сљива и добра пјесма, све болести лијеце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ана

08.03.2024 20:37

Овај наркоман Ђајић трба на доживотну игра се људским животима битанга

ОДГОВОРИТЕ
Name

Савјет

08.03.2024 21:59

Кад постави шатор трчите тамо да чујете пјеваце Дјајица, Додика, Скрбица, Сераница и све ће проћи док покупе гласове. Ту је и одликовани Баја мали да вам за урлице и ето среће. Сви смо ми ретардирани кад додју Избори и за 20 КМ дајемо им глас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мики

09.03.2024 07:52

Код вас јос увијек 20 КМ глас,које је то мјесто?

Name

Марко Краљевић

08.03.2024 22:08

Умјесто цитостатика, Баја и Ђаја дијеле цвијеће на Тргу Крајине. То су наше вође, дике и патриоте. Без образа и стида.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Марки Краљевић

09.03.2024 09:42

Нек га посаде мами у дупе, како их само није срамота.Зашто тај новац и онај за журку Хајрудуна Варешановића нису дали за набавку цитостатика. СРАМ ИХ БИЛО ФУУУУУЈ 🤮

Name

Ц.Вила

08.03.2024 22:52

Послије лијечења кисиком за варење, овако ће још да смање број становника у бољем ентитету. Паметном доста Сад трпите шта сте бирали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТЕШКО НАМА

09.03.2024 05:15

Тешко само оном ко оболи. А тај луђак се држи само оне ,,БЕЕЛОО СВЕ ОКО МЕНЕ ЈЕ БЕЕЛОО"

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ ТЕШКО НАМА

09.03.2024 09:48

Тако нам и треба кад смо🐑🐑🐑🐏🐏🐏🐏 свагдје у свијету народ излази на улице буни се протестије а нама будалама је очито са овим вођама добро, ссмо добре МАКАЗЕ и шишање оваца!!!!

Name

Xxx

09.03.2024 07:36

Нек су директор УКЦ, предсједник РС, премијер и остали ходали по скуповима и делили цвијеће за 8. март, а што у болницама нема основних љикова за пацијенте то њих не занима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

НАДА

09.03.2024 10:57

Ово је одавно дотакело ДНО, у болници нема ништа али буквално, једино нас могу спасити гаража УКЦ, Ски центар на Мањачи и аеродром у Требињу.Боже удри и молим Те немој промашити!!!

Name

Стево РАДНИК

09.03.2024 10:43

Народе шта си очекивао директор Фонда ЗЗ фудбалер нема благе везе са здравство- ту је да потписује све и сваста- глуп ко тоцак, министар добар цовјек али је немоћан и послусник- гаси пожар, директор УКЦ окружен људима са занатом и средњом туристичко школом који управљају њим - сеоски лола. Здравство Јр тотално уништено. Жалим поштене докторе који горе раде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ СТЕВО РАДНИК

09.03.2024 11:05

Потписујем сваку ријеч, истина 100%

Name

Саггитариус

09.03.2024 10:59

Сметње и проблеми са добављаћима цитостатика?? Као да набављају и довозе цитостатике из зоне ратних дејстава!??лии се иза овог саопштења крије нешто сасвим друго, рецимо нпр. неизмирене финансијске обавезе према добављаћима? А одговорност је у овој "држави" свакако мисаона именица, и нетреба је ни тражити, јер све овдје функционише по принципу колективни рад, и колективна одговорност, у преводу, сви су одговорни, и на крају није нико одговоран низашта!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

09.03.2024 16:23

Битно је цвијеце по улици.Код нас се зивот свео за дан или тренутак а нико не мисли о зивоту људи који су болесни у сваком смислу без обзира ко је и ста је,само сто је овима за нијансу боље све је отисло низбрдо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

09.03.2024 16:38

Како ко је одговоран, болесници сигурно не. Сви лекови се купују од доприноса запослених,онај ко скупља паре је одговоран, ако тудје паре троси на будалестине а не на оно сто је преко потребно. А сви ти сто тросе тудје паре, имају име и презиме, они су одговорни, њих се мора прозвати и казнити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вила Еванђелиста

11.03.2024 17:36

Препоручујем свим пацијентима да се ,у недостатку цитостатика, обрате приватним ЗУ које имају склопљен уговор са Фондом здравства . Могу добити терапију на упутницу .

ОДГОВОРИТЕ