Прегледај се и учини добро за себе

Мјесец март, на нашим просторима, углавном пролази у знаку цвијећа, бомбоњера и различитих поклона, али постоји нешто што свака жена, у свако доба године, треба да “поклони” себи, а то је превентивни преглед. Ипак, свакодневне обавезе са којима се сусреће већина жена, често чине да оне забораве на оно основно, а то је да воде рачуна о свом здрављу. 

Република Српска 07.03.2024 | 12:26
Прегледај се и учини добро за себе

Хемофарм доноси савјете гинеколога, ендокринолога и доктора опште праксе за боље здравље жене:

“Посјета гинекологу, најмање једном у току године превенира развој гинекошких болести, а самим тим чува и репродуктивно здравље жена. По правилу, једном годишње би свака жена требала направити ултразвучни преглед мале карлице и ПАПА налаз, а уколико су претходни наведени налази показивали абнормалности или били гранични у смислу почетка неког процеса онда и чешће, односно два до три пута годишње”, каже др Мирјана Остојић, специјалиста гинекологије и акушерства.

Штитна жлијезда не помаже само организму да остане у равнотежи и балансу, него га упозорава када је потребно успорити и опустити се. Зато је потребно редовно радити лабараторијске налазе са акцентом на хормоне штитне жлијезде.

“Контролишите штитњачу, урадите анализу хормона које ће прегледати доктор специјалиста и урадити ултразвук. Редовне контроле су веома важне, јер је рана дијагноза кључна за баланс и опоравак. Ако штитњача дуго времена не ради правилно, биће теже лијечити је и зато реагујте на сваки знак и сигнал који вам шаље. Веома је важно схватити властиту одговорност за своје здравље и прихватити да можете утицати на њега. Проводите вријеме са људима који позитивно утичу на вас, једите разноврсно и уравнотежено, јер тијело памти. У свакодневну рутину уврстите неку физичку активност и спавајте барем седам сати”, истиче др Соња Зарач Бобић, специјалиста нуклеарне медицине.

Према препоруци Свјетске здравствене организације систематски прегледи требали би се проводити редовно, једном годишње. Управо ова врста комплетних прегледа омогућавају увид у стање организма, а њихова важност због правовременог откривања здравствених тегоба или болести је огромна. 

“Систематски преглед обухвата више различитих специјалистичких прегледа и лабораторијске анализе крви и урина који показују да ли постоје одређени проблеми у организму, или ризици за настанак болести. Многа обољења развијају се током времена, не показујући сасвим јасне симптоме на почетку болести, међутим, прве промјене би могле бити уочене управо приликом систематског прегледа.

Значајно је да се редовним обављањем овог типа превентивних прегледа добије прилика и за правовремено лијечење, укључујћи и малигне болести. Савремена дијагностика и терапија пружа много прилика, али се најчешће тек раним откривањем и лијечењем, постигну изљечења као жељени резултат свих наших настојања у очувању здравља и квалитета живота.”, каже Сузана Савић, љекар опште праксе из Хемофарма.

Даме из Хемофарма у БиХ и Србији поручују да не морате ништа, али да увијек имате на уму шта је најбоље за вас. Закажите систематски преглед, радите самопреглед дојки што чешће, мамографију сваке двије године након навршених 40 година живота, а ултразвук дојки барем једанпут годишње. Контролишите хормоне штитне и посјетите гинеколога једном у току године. Ослушкујте своје тијело, и пазите на себе.

Прегледај се!

(ПР) Фото: ПР/Илустрација