Приједорчанка родила тројке, па остала без плате

Тијана Гвозденовић из Приједора, недавно је на свијет донела тројке, а након што је успјела да побиједи у борби за потомство, изгубила је финансијску добит, односно плату неће моћи да добија на породиљском одсуству.

Република Српска 06.03.2024 | 08:11
Приједорчанка родила тројке, па остала без плате

Наиме, ова мајка радила је за фирму из Федерације БиХ, и због неусклађености закона сада не може остварити право на плату на породиљском одсуству.

-Током трудноће сам уредно имала осигурање, а проблем је настао када сам се породила и када су ми рекли да ми више, због неусклађености закона, не могу уплаћивати ни плату ни осигурање. Због тога сам морала дати отказ, да бих имала осигурање. Предала сам и за матерински додатак, али су ми одмах рекли да нећу проћи јер сам била запослена на дан порођаја, те да пробам писати жалбу – објаснила је Гвозденовићева.

У Фонду за дјечију заштиту кажу да послодавац, са сједиштем у Федерацији БиХ не може остварити право на рефундацију накнаде плате за вријеме кориштења породиљског одсуства за запослене раднице.

-Проблем колизије прописа који уређују ову област је веома комплексан и може се ријешити усклађивањем прописа не само на нивоу ентитета, него и на нивоу десет кантона у Федерацији БиХ и Брчко Дистрикта, што умногоме отежава усклађивање прописа – истакли су из овог Фонда.

У чему је проблем, детаљније објашњава адвокат из Бањалуке Драгана Станковић.

-Породиље које имају пребивалиште на територији Републике Српске, а које су запослене код послодаваца са сједиштем у Федерацији БиХ, могу доћи у ситуацију да током породиљског одсуства не примају накнаду плате. Разлог таквог поступања је тај што Закон о раду Федерације Босне и Херцеговине прописује да за вријеме кориштења порођајног одсуства, радник има право на накнаду плате, у складу са посебним законом, те оставља могућност кантонима да уреде питање породиљске накнаде својим прописима – објаснила је Станковићева.

Додаје да Закон Федерације БиХ оставља могућност кантонима да својим прописима уреде питање породиљске накнаде, па тако неки кантони као услов за породиљску накнаду траже пребивалиште у кантону у трајању од 12 мјесеци за мајку, или ако мајка има краћи период пребивалишта у кантону, да отац има пребивалиште у кантону најмање 12 мјесеци.

-Закон о раду Републике Српске изричито прописује да за вријеме кориштења породиљског одсуства жена има право на накнаду плате у висини просјечне плате коју је оставарила у току посљедњих 18 мјесеци. Међутим, и Закон о дјечјој заштити Републике Српске прописује да послодавац право на рефундацију накнаде плате за вријеме коришћења породиљског одсуства може остварити уколико лице које користи породиљско одсуство има пребивалиште у Републици годину дана прије почетка коришћења породиљског одсуства, као и за вријеме његовог коришћења. То би значило да би послодавац у Републици Српској био обавезан да породиљи исплати накнаду плате, али да је послодавац не би могао рефундирати од Фонда, уколико породиља не би имала пребивалиште у Републици Српској у прописаном периоду – нагласила је Станковићева.

Истакла је да се овај проблем треба ријешити уређивањем прописа у Федерацији БиХ, те и прописа Републике Српске, а што је нарочито потребно имајући у виду међународне акте на снази у Босни и Херцеговини, као што је Конвенција о укидању свих облика дискриминације жена, који упућују државе потписнице да предузму све могуће мјере да породиљско одсуство буде плаћено и да се укину сви облици дискриминације по основу трудноће или породиљског одсуства.

-Такође сматрам да се прописима и поступцима органа и правних лица Федерације БиХ дискриминишу породиље запослене у ФБиХ а са пребивалиштем у РС, те да би своја права могле заштитити тужбама за заштиту од дискриминације, против органа и правних лица у Федерацији БиХ, односно у Републици Српској, у зависности од околности конкретног случаја – рекла је Станковићева

Послали смо питања и Федералном министарству рада и социјалне политике али одговор нисмо добили, преноси МојеДијетеИнфо.

(БН) Фото: Илустрација

Коментари / 46

Оставите коментар
Name

Еее

06.03.2024 08:30

Ниста. Цуд о. То је код нас. Тако.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аска

06.03.2024 14:34

То је лоповски договор измедју РС и ФБиХ... идиоти!!! А сви пред изборе прицају о наталитету

Name

хтрw

06.03.2024 16:25

Јел уплаћује порез на треће дијете.

Name

Ја ја

06.03.2024 08:35

Теско оном ко зиви доле

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босанац

06.03.2024 08:43

Моја Фирма свакој породиљи уплаћује 500 КМ цијелу годину мимо државе Ово је жалосно, Поздрав из сунчаног Тешња

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србин

06.03.2024 10:33

Ајде молим те немој ср*ти

Name

Ре:Србин

07.03.2024 10:33

У Живиницама је исто тако. Ал се не секирам вјерује ли ми ко или не.

Name

брецало

06.03.2024 08:59

Ово само има код нас сам вас било сотоне гдје вам дуса дали се ви бојите бога . Докле иде васа похлепа и казу засто људи одлазе због оваквих јадника дабогда вам та плата требака за љекове јадници бједници

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хе Хе

06.03.2024 09:01

Па ге је ту наша држава да припомогне ! Родила је Тројке, куд ћеш лепше ! Три будућа пореска обвезника, како је то дивно !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

06.03.2024 11:47

Зависи ста је дрзава у твојој глави.

Name

Ре Ре

06.03.2024 16:48

У твојој глави је засигурно промаја, када не знаш препознати саркастичан коментар !

Name

Прика бн

06.03.2024 09:16

Како то кад треба исплатити нешто народу, обичном раднику, онда нисмо једна држава, а кад народ плаћа онда мораш платити држави. У нормалним државама се боре за наталитет дају огромне паре за свако новорођено дијете. Само код нас гледају да отерају што више људи из Босне. Питам политичаре, ко ће вам враћати кредите кад отјерате и ово мало радно способног становништва.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неупуцени

06.03.2024 10:26

Рудницима, кад крену прекопавати и вадити руде, ето пара!

Name

АлавоСтање

06.03.2024 10:48

Имам осјецај, а сто ово десавање доказује, да су власти добиле задатак да народ муце и понизавају на све могуце нацине, сто це поткријепити законским актима, за које гласају њихови полтрони. Народ је присиљен да се исељава, да трази нацин да презиви, а они проклетници и сотонске слуге це увозити мигранте, комотно, уз изговор да нема ко радити. На тај нацин це овдасњи 'господари' задовољити наредбе вањских, а да би их дрзали на власти, уз редовне крадје узбора, пљацке свега сто постоји, поцев од народа, преко природе, ресурса, земље под нама, воде, ваздуха, алаве зивотиње...

Name

Тртуф

06.03.2024 11:15

Пропаст

Name

Дале је ЕУ

06.03.2024 09:19

Ово је фамозна земља Босна и Херцеговина и Република Српска у којима свако доноси одлуке онако како он хоће и мисли а не како је утемељено законом и прописима !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цуле

06.03.2024 09:22

Зато требамо људи моји мјењати ове лопове са власти докле год не додје неко ко це да ради за народ. За народ свих националности!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гвозден

06.03.2024 09:23

Никад се ово неће распетљати, под наративом да је неки пренос надлежности. Глупи народе, сад купи плодове национализма и измишљене мржње, преноса надлежности и компликованих система, закона ...Гласајте ви, опет, за исте неспособњаковиће и бит ће вам исто. Тијани честитке за бебе, дат ће Бог нафаку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Папа Мајк

06.03.2024 12:15

Е Гвоздене способни су они и текако!!!!

Name

Занатлиј

06.03.2024 09:25

Политичари да мисле на народ било би другачије, имали би јаку привреду, били би јачи, а и закони би били усаглашени и народи неби имали овакве проблеме.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дјеца нам се рађала!

06.03.2024 09:48

Ето прилике да Горица са својом фондацијом покаже знање и политички ИQ

ОДГОВОРИТЕ
Name

лик

06.03.2024 10:01

Једноставно на нивоу државе изједначити права дјеце и породиља. Кукамо да нам наталитет пада, а не знамо ускладити обичне прописе. Сва дјеца у БиХ да уживају иста права и накнаде. Ахх не, то је пренос надлежности! Српство важније од дјеце и народа!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Улн

06.03.2024 11:48

Не мозе српско дијете имати иста права као муслиманско дијете. То је посљедица постојања насих република, федерација и кантона, дабогда пропале до вецери!

Name

Арса

06.03.2024 10:28

Срамота,за било кога или за федерацију или за РС кад такву дискриминацију врше над породиљама.Свака част човјеку из Тежња који каже да породиљама исплаћује по 500 км мимо редовне накнаде то је лијеп примјер који би и други требали пратити али мало је таквих.

ОДГОВОРИТЕ
Name

вера

07.03.2024 22:30

за улм....прочитај текст...исто важи и за раднике у фед. чија фирма има сједиште у рс

Name

Мицко

06.03.2024 10:38

Направицу једно поредјење, ко зели, схватице. У фудбалу се играње руком некад свира, а некад судија казе да се игра настави, некад погледају ВАР, а некад не, је ли се лопта одбила од земље, је ли била напуцана, да ли је намјерно играње руком или није, итд... Зар није лаксе донијети правило да се свако играње руком свира као слободан ударац, пенал,гдје ли се вец десило, небитно, и ријесио си све, нема месетарења и слободног судијског увјерења. Е тако и овде, подијелимо се ко људи, били би добре комсије, и нема месетарења попут овог сто је задесило ову породиљу, и хиљаду других примјера гдје власти тумаце законе како они хоце и доносе одлуке на своју руку,тј.на стету РС или на стету ФБиХ....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Паметњаковић

06.03.2024 11:40

Ајде сконтај колико си глуп и шта си написао

Name

Јеси генијалац

06.03.2024 12:45

Па опет би било исто!Она је радила у Федерацији,а живи у РС...Опет би били различити закони.Али само да је граница,а?Биједо

Name

Брајко мој

06.03.2024 12:47

Ајте за Србију,не долазите овамо по хљеб,па ће вам бити унифициран закон! Да ти мало објасним,јер ти као просјечан Србин не конташ...Да је јесинствена,нормална држава,ово се не би десило.Али хоћете ви све наопако.И још имате образа доћи по плату!

Name

Мицко

06.03.2024 14:27

Ре паметњаковиц:процитај прву реценице, за тебе је и то превисе.

Name

Мицко

06.03.2024 14:28

Ре јеси генијалац:имамо ли сад таквих слуцајева са Хрватском, Србијом, Црном гором... Словенијом, Аустријом, Њемацком????

Name

Мицко

06.03.2024 17:00

Ре брајко мој:де ти мене сад мало подсјети, ја заборавио. Одосте ли ви '92 за Турску или??? Имадосмо ли тад јединствену дрзаву СФРЈ или????

Name

@Брајко мој

06.03.2024 21:50

Ми смо зивјели у јединственој, нормалној дрзави док ви нисте позељели да направите од ње дрзаву у којој се за све питају само муслимани (сада Босњаци, да не испадне да вриједјам). Нису Срби зељели у 20. вијеку да формирају ретроградну дрзаву засновану на вјерским законима вец ви. Науци своју властиту историју. И престаните вец једном тразити јединствену дрзаву, јер смо је имали и вама није одговарала. Хтјели сте друство по цувеној декларацији, али на срецу нисте успјели да га направите. Сада имамо то сто имамо, и колико год је наказно бар није дрзава у сред Европе у којој би се у 21. вијеку зивјело по серијату, како је вас велики водја замисљао.

Name

Гдо

06.03.2024 11:45

Рјесење је припојити РС Федерацији, или Федерацију РСу, да би се добила мирна Босна хехе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоран

06.03.2024 11:50

Браво за БиХ. И онда кажу буди патриота 😪

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па добро

06.03.2024 12:11

Тијана, мало си претерала...ајд двојке ал...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Муфљуз

06.03.2024 12:29

Па засто се није урадио до сада закон на нивоу БиХ,у вези овога,да вази и у ентитетима и кантонима,а не овако,зар то није најлаксе,вец оставит овако неуредјено несто

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зато сто

06.03.2024 17:00

То није наци(Ј)онални интерес, као нпр Пељески мост

Name

Драга

06.03.2024 18:23

Тијана, да си жива и здрава, са својом дјечицом.

Name

Весна Бајић

06.03.2024 12:51

Како ЛОПОВи у Власти,дијеле паре, које покраду од народа. Тад не гледају да ли си из Републике Српске, Федерације или Брчко дистрикт.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Чек

06.03.2024 13:32

Радила у Фед, доприноси тамо уплаћивани? Дала ОТКАЗ кад је схватила са у РС тако може добити бесплатно порођај !!! Који је морао коштати висе од 10 000 КМ минимум ако рачунамо 3 бебе !!! И плату 18 мјесеци још ?! Па јесте ли ви нормални? Да ми радимо њој а да она ради за Фед?! Шта је с вама?! Притом јој је и вантјелесна ако их је имала плаћана у РС ?! Шта је вама?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

вера

07.03.2024 22:33

прочитај поново текст па коментирај

Name

легитиман

06.03.2024 13:50

Треба тразити ко је легитиман за ову мајку.п-материна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Провидно

06.03.2024 14:10

Како у кошарци, тенису и неким сшортовима, забиљеже сваки скок, свски кош..... А у држави не могу да прате, гдје нестају силни милиони?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Трули запад

06.03.2024 14:55

Само спаковати кофере и пут под ноге.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бок

06.03.2024 15:10

Овако шунтавом народу раде шта хоће јер виде да могу, а све у циљу да га отјерају. Мање људи и критичке масе, мање протеста, мање гласова против њих, и њима супер.

ОДГОВОРИТЕ