Влада крши Устав и дијели борцима накнаде како хоће

Уставни суд Републике Српске оборио је уредбу Владе Републике Српске о одређивању основице борачког додатка на основу расположивих средстава и остварених права јер Влада није имала надлежности за доношење такве одлуке. Сада је све у рукама Парламента Српске, али поставља се питање да ли ће сви посланици бити на страни бораца?

Република Српска 05.03.2024 | 19:34
Влада крши Устав и дијели борцима накнаде како хоће

За Уставни суд Републике Српске у Закону о правима бораца спорне су двије ствари -  то што је надлежност за утврђивање мјесечних и годишњих примања борачке популације са Народне скупштине пребачено на Владу и што та одлука зависи од висине расположивих средстава у буџету.

То значи да је Влада Српске прекршила устав те је зато Уставни суд одлучио да се о износу основице борачког додатка поново расправља у Парламенту Српске.

„Уставни суд је оцијенио да је законодавац спорном одредбом у закон увео два општа критеријума за утврђивање основице, а који су сувише широко постављени и недовољно одређени да би се на Владу могло пренијети овлашћење да подзаконским актом утврди наведену основицу. Стога је оваквим нормирањем законодавац повриједио уставна начела подјеле власти и владавине права“, пише у одлуци Уставног суда РС.

У Борачкој организацији РС кажу да очекују да ће Одбор за борачко инвалидску заштиту Народне скупштине што прије кренути у процедуру,а да ће БОРС имати спреман  приједлог за основицу за борачки додатак.

„Треба уврстити да се нађе начин да се свим припадницима борачких категорија изађе у сусрет и да та давања буду у складу са њиховим потребама да се може кроз вријеме повећавати да не буде законом заковано да се не може повећати на ниво који буде потребан. Овај начин досадашњи који није био уставан али је био прихватљив јер је уз притисак бораца увијек долазило до повећања“, каже Милован Гагић, предсједник Предсједништва Борачке организације Републике Српске /БОРС/ 

С друге стране, премијер Српске Радован Вишковић не обазире се много на одлуку Уставног суда и каже да ће Влада Српске и даље исплаћивати приамања за борачке категорије јер Уставни суд Српске то није ставио ван снаге нити оспорио.

„Све што треба да се плати ради Влада Републике Српске и ми ћемо то радити и у будућем периоду. То је само инструкција за неке будуће одлуке Владе Републике Српске“, истиче Радован Вишковић, премијер РС.

Уставни суд је овом одлуком јасно рекао да је Влада узурпирала надлежности Народне скупштине и да је то супротно Уставу Републике Српске, сматрају у СДС-у. Сада је на потезу Народна скупштина али је упитно како ће се Парламент понашати у овом случају. 

„Јер је НСРС једна врста проточног бојлера и она је на бази својих докумената дозволила Влади Српске да се понаша на такав начин. То само говори колико је ова власт безосјећајна и у првом кораку види своје интересе тек на трећем четвртом кораку интересе народа и кад је у питању та јасна формулација шта треба задовојити  онда су то лични бенефити а с друге стране одлука уставног суда мора се спровести у и она ће у овом случају поставити ствари на право мјесто“,каже Вукота Говедарица, посланик СДС-а у НСРС.

Ипак, намеће се питање да ли ће сви посланици поштовати одлуку Уставног суда, каже народни посланик Радислав Дончић, да ли ће сви имати храбрости да сами одлуче о висини борачког додатка посебно када приједлог о висини борачког додатка дође од опозиције.  

„Ово је срамота понижење за борце да уставни суд доноси одлуку коју је влада знала али обзиром да један човјек влада Републиком Српском, не изненађује ни та одлука коју је суд донио, а да ће нешто одлучивати посланици нисам сигуран.

Ја ћу се вратити опет у разговоре са борцима ми ћемо кренути у радикалне ствари крнућемо на протесте договрићемо се кад и у које вријеме“, каже  Радислав Дончић, посланик НФ у НСРС и Члан Одбора за борачко-инвалидску заштиту НСРС.

Према посљедњој одлуци Владе из јануара ове године, основица за обрачун мјесечног борачког додатка износи 3 КМ по мјесецу проведеном у зони борбених дејстава.

(БН) Фото: БН

Коментари / 22

Оставите коментар
Name

ТЕШМО НАМА

05.03.2024 19:55

Шта очекујете од парламента. Какву одлуку да донесе. Колико бораца сједи у парламенту.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Питање

05.03.2024 20:50

Јел сад не важи оне 3КМ по мјесецу?

Name

Борац

05.03.2024 19:59

Никад висе у рат,никад за никад засто да се бирим да богатство тајкун ,,не никад за никад.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Борац

05.03.2024 20:27

Ниси једини, ја својој дјеци сваки дан говорим. Који желе да владају нека се сами изборе и гину, моја дјеца им неће чувати смрдљиве гузице.

Name

Ре борац

06.03.2024 15:42

То можемо захвалити сдсу који је створио дезертере и профитере и легализово их после рата.

Name

Борцу

06.03.2024 20:48

Значи неби бранимо своју Породицу и кућу. Какав си ти онда борац.

Name

16 гарава

05.03.2024 20:00

Којег црног парламента? Парламент је један човијек.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

05.03.2024 20:01

Сви се буне,само Остојиц сути.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Борац

05.03.2024 20:23

Остојић извршава наређење. Ћути.

Name

Ре

06.03.2024 07:13

Остојиц је само маскота.

Name

Илија

05.03.2024 20:22

Е неће моћи дуго.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сариц Дусан

05.03.2024 20:59

Ста оцекујете друго , па ратни профитери управљају Републиком Српдком !?!!! Нема нама спаса без да узмемо мотке у руке , само тако моземо од лопова да добијемо наса права !!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Луди Милојко

05.03.2024 21:41

Изгледа да је то једини начин,на жалост!

Name

Рањеник

06.03.2024 01:03

Нама преосталим борцима нема друге осим како казете мотке! Треба се овим лоповима осветит за оне изгунуле момке сто главе дадосе за ово сто данас имамо

Name

Л

06.03.2024 06:40

Па да ли ћете више?! Да ли ћете?!?! Ратовали бисте за ово? Стварали државу? Е, мој народе јадни... Зар сте толико глупи? Шта све дозвољавате... Они треба да раде у служби народа, а не за сопствене интересе.

Name

ре Сариц Дусан

06.03.2024 08:18

просло је вријеме за говњиву мотку, ови су зрели за набости на виле...требају по бандерама да висе, у контејнере паковати на прво виђење...е то су заслужили, мотке су за малу дјецу..гледам борце са друге стране како су ситуирани и дође ми свашта на памет

Name

Конобар

06.03.2024 07:40

Сад це се појавити нас Донциц у униформи и поцети борбу за борце не би ли добијо који глас на локалним изборима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Идеално

06.03.2024 09:50

Мазго ниси ни паметан ни духовит...

Name

Ре

06.03.2024 12:09

Де ти се појави ако смес од свог рудоње.

Name

Љубо

06.03.2024 12:14

Који си ти дебил радоване суд пресудио за ваше будуће глупе одлуке

ОДГОВОРИТЕ
Name

НЕЗАДОВОЉНИ БОРАЦ

06.03.2024 20:36

Једина организација која се искрено залагала за права бораца је странка Бораца који су кроз петицију предати на народну скупштину са захтјевом да мијењају закон о правима бораца :1.Да сви борци без обзира на године старости и вријеме проведено у ВРС имају право на мј.бор.додатак.2.Да бор.дод.буде обрачунав.по коефицијенту 1.2% везан за просјечну плату РС што је тад износило 10КМ а сад би било 13.КМ по мјесецу проведеном на ратишту.То је скупштинска већина игнорисали па нису ни ставили на дневни ред а опозиција су ћутали ко пичке.Сва удружења бораца су бојкотовали петицију јер им је то био задатак.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Устав

08.03.2024 23:18

Интересантно неуставна одлука примјена и исплата борачких додатка па неуставна одлука електро привреде штета нанесена грађанима ало људи ко сједи тамо бре има ли ико одговорности за настале штете!

ОДГОВОРИТЕ