Истраживање може помоћи у правној борби против ХР

У Бањалуци санас су представљени резултати истраживања Института за јавно здравство Републике Српске и Републичког завода за геолошка истраживања на потенцијално погођеним подручјима у Српској у вези са одлагањем радиоактивног отпада на Трговској гори.

Република Српска 05.03.2024 | 13:16
Истраживање може помоћи у правној борби против ХР

Спроведена истраживања, кажу надлежни, пружиће снажан основ за наставак правне борбе, како би се осујетила намјера Хрватске да нуклеарни отпад одлаже на самој граници БиХ.

“Ови резултати це нам помоћи у намјери да спријечимо одлагање нуклеарног отпада на локацији Трговске горе. Посвећени смо једном циљу, а то је да Хрватска одустане од изградње одлагалишта”, каже министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Бојан Випотник.

Из Института за јавно здравство Републике Српске кажу да су од самог поцетка укључени у све активности.

"Интензивно смо почели да проводимо мјерења нивоа радиоактивности на узорцима из животне средине на територији Новог Града. Ови резултати нам могу помоћи у случају најгорег сценарија да то складиште заиста буде на тој локацији, јер ћемо моћи препознати ако дође до контаминације животне средине на тој териоторији“, каже Јелена Маријановић.

Народни посланик ПДП-а из Новог Града Миланко Михајлица Влади замјери лошу координацију и искључивање невладиних организација из правне борбе.

"Видим да се наставља са старом праксом лоше координације између институција Републике Српске и БиХ. Жао ми је што овдје данас нема нико из невладиних организација, а нису ни позвани. Чињеница да је премијер Хрватске Пленковић рекао супротно од онога што је јавности представљено, а то је да Хрватска наставља са свим активностима“, упозорава Михајлица.

Подсјетимо да је хрвазски премијер Андреј Пленковић током посљедње посјете Бањалуци рекао да су радови пролонгирани на изградњи нуклеарног одлагалишта на Трговској гори.

(БН) Фото: БН

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Душан

05.03.2024 13:28

Де људи не замајавајте народ ђаба Само узимате лову о народа Та геолошка испитивања нече нико приунати ни зарезиватиОформите са дрћавом мешународну комисију која би се бавила тимеДоветите струшњаке из ЕУ САД а не из Србије ако хочете кредибилит.Уопсталом препустите све држави јер ваче извјештаје нико и не чита јер нису релевантни када че те то схватити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перо

05.03.2024 13:35

Зашто се мучимо и трудимо.То је све већ договорено и нема више приче.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

05.03.2024 14:07

Шта ови људи причају. Одустанак од градње. Па то је завршена прича. Само дајте оставке и идите кући.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гг

05.03.2024 14:59

Само то решава њихов брат Додиг по крви. Непријатељ Срба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

05.03.2024 16:11

А што нису ријешили твоји министри Шаровић, Црнадак и Мектић кафа су харали по БиХ.

Name

ЗАБОРАВИ

05.03.2024 15:19

ГЛЕ ЧУДА, СВЕ ДИРЕКТОРИ И МИНИСТАР ИЗ СТЕВАНДИЋЕБЕ УЈЕДИЊЕНЕ ЛОПОВСКЕ БРАТИЈЕ. И ЈОШ ДА НАС УБЕДИ ДА ЋЕ МИНИСТАР, ХРВАТ, ДА СЕ БОРИ ПРОТИВ ИНТЕРЕСА ХРВАТСКЕ. ЕВО МИ ГЛУПИ ПА ВЕРУЈЕМО

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рајко Вукмир

05.03.2024 18:39

Кажем опет, одлаже се од 2019, човјек који ради посебне каце од материјала као ванадиум легура који се вари оxигенским боцама потврђује ову Инфо и рекао је то још 21ве. 2028ме ће већ све бити готово а ми немамо прилике нити уци тамо ни провјерити...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Еро

05.03.2024 18:49

Немојте наљутити Хрвате, укинуце нам витални српски интерес, овај Пељески мост

ОДГОВОРИТЕ
Name

11903

06.03.2024 11:59

Која геолоŝка истраживања? Ту је требало АБХО извиђање које може одрадити само војска оспособљена за тај посао. Давне 1986 сам као абехајац деконтаминатор у Скопљу данима патролирао са сондом и апаратом за мјерење радијације након Чернобиљске катастрофе и зрачење је било регистровано на тој удаљености. Овде се ради о пар стотина метара од епицентра. Поŝтеније би било од Хрватске државе поŝто им очито нико неможе ниŝта да обавијесте народ Унског слива да се ŝто прије иселе са тог подручја.

ОДГОВОРИТЕ