Нови удар на слободне медије

Посљедњим одлукама и измјенама правилника који се тичу мјерења гледаности тв станица, Институт за мјеритељство БиХ директно помаже властима да угуше слободне медије, сагласни су медијски посленици. Искључујући Аудиенце Меасуремент из игре, једину агенцију за мјерење гледаности у БиХ, власт преко својих послушника у надлежним институцијама покушава да утиче на приходе медија од маркетинга.

Република Српска 29.02.2024 | 20:00
Нови удар на слободне медије

- Покушај забране рада агенције Аудиенце Меасуремент, једине која мјери гледаност телевизије, без преседана је у региону и доводи у питање на хиљаде радних мјеста у медијској индустрији, и још битније, представља атак на слободне и независне медије у Босни и Херцеговини, истичу представници медија.

"Ми смо једна од ријетких земаља у свијету и вјероватно једина земља у Европи, гдје држава, путем Института за мјеритељство, контролише мјерење гледаности телевизије, а тиме посредно, може да утиче и на приходе телевизија, што је вјероватно и циљ ових потеза и одлука Института. На тај начин, врши се притисак на независне медије и доводи се у питање опстанак комерцијалних телевизија", истиче директорица ТВ Нова БХ Џелила Чурт.

Комерцијалне телевизије одлучне су да стану украј самовољи директорице Института за мјеритељство БиХ, Милице Ристовић Крстић која својим одлукама покушава да оспори рад агенције Аудиенце Меасуремент. Из Удружења медијске индустрије (УМИ) још прошле године су упозорили Савјет министара БиХ да би због одлука Института и измјена правилника који уређују област мјерења гледаности, могло доћи до озбиљних проблема на домаћем медијском тржишту.

"Институт је усвајањем наредбе уврстио пиплметре као мјерила која подлијежу обавезној верификацији и у периодима у којима се врши верификација и класификовао пиплметре у групу мјерила времена, што они апсолутно нису. Нужно је да Институт за мјеритељство преиспита своје акте и укине спорну наредбу", каже Нермина Келић из УМИ-а.

Без валидних података о гледаности, немогуће је удовољити потребама оглашивача, посебно међународних. А то би, у случају изостанка мјерења гледаности због нових правила и укидања већ издатих дозвола и сертификата за пиплметре којима се мјери гледаност тв програма, значило и мање новца за комерцијалне медије у БиХ од маркетиншког колача, тренутно вриједног око 40 милиона КМ.

Притисак на медије се значајно повећава у изборним годинама, а осим политичких, сада су на дјелу и индиректни финансијски притисци, истичу независни аналитичари.

- Тај притисак укључује и финансијски удар када је ријеч о гледаности програма која одређује расподјелу маркетинга, чиме је посебно угрожена егзистенција непослушних и неподобних медија, наглашава аналитичарка Тања Топић.

Будући да је изборна година у току, јасно је да је ово још једна у низу офанзива на слободне медије. Милорад Додик је у тај посао упрегао своје највјерније кадрове. Раније – у Регулаторној агенцији за комуникације БиХ Драшка Милиновића, а сада и директорицу Института за мјеритељство БиХ Милицу Ристовић Крстић.

Обоје су на руководне позиције у институцијама кључним за рад медија дошли по партијској линији, па је тешко вјеровати да им поштовање закона може бити прече од воље њиховог партијског вође

(БН)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Зоки

29.02.2024 21:42

Е то вам је демократија на Балкану. Струцност се не гледа, вец само поданост. А бас смо угрозени :-)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србо

29.02.2024 23:40

Навијам за ЦЗ али кад сам вечерас чуо скандирање Жељку Обрадовићу, срце ми је било као Грмеч.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сњеза

01.03.2024 05:17

Милица је мала маца какви су остали

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да

01.03.2024 05:26

су слободне, све медије би разлицито известавале вијести !!! На залост сви имају исту директиву у позадини. ( Само се зову слободне медије )

ОДГОВОРИТЕ
Name

Слободне МЕДИЈЕ

01.03.2024 05:34

😂😂😂😂😂😂 Ни слово не смијете да дате у јавност док вам не одобре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЈАНКО

01.03.2024 07:02

Ако је то удар на слободне медије, онда се може рећи да је то удар и на грађане који, према досадашњим мјерењима, више гледају и вјерују независним медијима него јавним емитерима који су углавном под утицајем актуелних власти, чак и појединаца из владајуће структуре. Јадно и жалосно, али и очекивано од стране властодржаца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Богдан.

01.03.2024 07:10

Краду ли краду паре иду на виле и јахте треба ниста не плацат па нек виде како це онда нетреба на улице излазит

ОДГОВОРИТЕ
Name

Медији

03.03.2024 14:46

Дјубрад.

ОДГОВОРИТЕ