Новац "заробљен", надлежни узимају кредите за пројекте

Ауто-путеви у БиХ се и даље граде из кредита, а на рачунима Управе за индиректно опорезивање БиХ из мјесеца у мјесец расте износ који је по основу путарине прикупљен у ову сврху, а који није распоређен.

Босна и Херцеговина 29.02.2024 | 07:54
Новац "заробљен", надлежни узимају кредите за пројекте

"У овом тренутку на рачунима Управе за индиректно опорезивање БиХ стоје 252 милиона КМ које су прикупљене по основу путарине за изградњу ауто-путева, а нису распоређене", речено је јуче за "Независне новине" из УИО БиХ.

Парадокс на бх. начин изгледа управо овако - Влада ФБиХ одобрила је прије неколико дана задужење до 50 милиона КМ за обилазницу код Добоја на коридору 5ц.

Наиме, Влада Федерације БиХ утврдила је Одлуку о давању сагласности за прихватање гранта Европске банке за обнову и развој за пројект "Коридор 5ц, обилазница Добој, поддионица Путниково Брдо - Медаково", а грант износи 12.000.000 евра.

Међутим, Влада је утврдила и Приједлог одлуке за давање сагласности о прихватању додатног задужења по споразуму о зајму између БиХ и ОПЕЦ Фонда за међународни развој, а за реализацију пројекта на коридору 5ц, дионица Немила - Доња Грачаница (Зеница Сјевер), поддионица Врандук - Понирак, те је упутила Парламенту ФБиХ на усвајање, а ријеч је о износу до 25.000.000 евра.

Економиста Игор Гавран каже да је потпуно ненормално и неразумно то што се надлежни задужују док истовремено постоји новац који је нераспоређен.

"Јасно ми је да није федерална Влада надлежна да одблокира та средства, већ је ријеч о договору на нивоу БиХ, али свеједно је нерационално да тај новац губи вриједност, а да некоме плаћамо камате на кредит. Једино у овој информацији што је позитивно јесте грант, односно неповратна средства која добијамо, јер то је наравно најбољи извор финансирања. И наравно јесте позитивно да градимо ауто-пут умјесто да га никако не градимо, а ова је обилазница јако важна, али је ово веома нерационалан и нелогичан начин", каже Гавран за "Независне новине".

Како истиче, свака марка камата плаћених на ово задужење је директан губитак и штета за буџет баш као и свака марка инфлацијом изгубљене реалне вриједности новца на рачуну који имамо, а не користимо.

Упркос бројним покушајима, изјаву Дениса Ласића, в.д. директора "Аутоцеста ФБиХ", јуче нисмо успјели добити, док његов колега у Српској, Недељко Ћорић, вршилац дужности директора "Аутопутева Републике Српске", каже да се и они задужују за све пројекте који се односе на инвестиције.

"Генерално, та средства која су задржана на заједничком рачуну УИО БиХ могла би да се у значајној мјери користе за пројекте које имамо у експлоатацији, као и за одређене нове пројекте, рјешавање имовинско-правних односа, израду пројектно-техничке документације и свега оног што је неопходно да би се у функцију стављали неки нови пројекти који ће бити у експлоатацији у наредном периоду", рекао је Ћорић за "Независне новине".

Судећи према његовим ријечима, не одустаје се од раније најаве која се односи на подризање кривичних пријава против чланова Управног одбора УИО БиХ.

"Наш правни тим увелико прикупља документацију и желимо заједно са 'Путевима Српске' да покренемо одговорност лица која су одговорна за расподјелу средстава која су задржана већ дуги низ година на рачунима УИО БиХ, јер на индиректан начин праве огромну штету предузећима за чије функционисање су намијењена та средства", поручио је Ћорић.

Подсјетимо, чека се да УО УИО БиХ донесе одлуку или о методологији коначне расподјеле путарине или да привремено расподијели та средства. Према очекиваној расподјели, Федерацији БиХ требало би да припадне око 59 одсто средстава, Републици Српској око 39, а Брчко дистрикту око два одсто.

Подсјећања ради, УИО БиХ прикупља приходе за двије врсте путарина. Прва се односи на путарину за одржавање путева и она се наплаћује у износу од 0,15 КМ по литру нафтног деривата, а друга на путарину за изградњу ауто-путева и она износи 0,25 КМ по литру деривата.

(Независне) Фото: БН/ Архив

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

ТЕШКО НАМА

29.02.2024 08:06

БиХ би била у кризи када би цијели свијет расипо се богатством. Нема овдје среће. Никад је није било и никад је неће бити. Нажалост.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

29.02.2024 08:09

Па не очекујете ваљда да Ћоки одблокира средства који је сад министар.Ћоки је добро само одблокиро сушнице и суво месо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цицко

29.02.2024 08:11

А где се троши пдв акцизе колико је м пута од њих направито дорци и пензионери се хране по контејнерима и јавним кухињама дјеца се лијече мс порукама док власт се воза хеликоптером скупим аутима а буђет 56 милки

ОДГОВОРИТЕ
Name

Новинар

29.02.2024 08:19

који зели пласирати полуинформацију написе овакав текст. Зна се тацно у фенинг са које пумпе из којег града и ентитета је уплацено колико новца од акциза. Не постоји "очекивана расподјела средстава" него поштена и праведна. Колико је који ентитет уплатио, треба толико и да му се врати новца. 59:39 није реална расподјела и иде у корист 'бољег' дијела БиХ

ОДГОВОРИТЕ
Name

небитно

29.02.2024 19:55

Јако лијепо и истинито објасњење за све који хоце да знају засто паре "лезе".

Name

Б. Л.

29.02.2024 09:23

Јел се руцно копа тунел на Путниковом брду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србо

29.02.2024 09:47

Тражити одговорност тих људи кои треба да донесу одлуку и ствар ријешена, наношење штете буџету БИХ и самим грађанима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саггитариус

29.02.2024 10:09

РС буквално живи на кредит! А било би логићно да се новац од кредита користи за развој привреде, и стварање нове вриједности и покретање производње, а не за инфраструктурне пројекте, крпљене буђетских рупа, и текућу потрошњу!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЈСС

29.02.2024 10:28

Проблем је у Ф БиХ која тражи промјену коефицијента на уштрб Републике Српске тако да би РС добила мање око 6 одсто средства.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Федy

29.02.2024 12:52

Јеси бистар, федерација трази расподјелу по основу уплате путарине исто тако као и расподјелу ПДВ-А којом Република Српска добија висе него јој припада . Сектас даје пара на г....е !

Name

Милан

29.02.2024 18:34

Зашто господине Гавран не кажете, да нигдје у свијету не постоји ни у једној правној држави, а поготово да тако раде земље Западне Европе које се заклињу у владавину права, а да се истовремено од стране администрације тих земаља обуставе кредитна средства Републици Српској за изградњу аутопута, а уговори о кредиту већ одавно потписани, и зашто не питате те земље у ком закону и у којем члану закона који су на снази у тим земљама пише да се неки пројекат може обуставити из политичких разлога! Наравно да то не смијете питати јер више неби били на њиховим јаслама!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДУЖНИЧКО РОПСТВО

29.02.2024 18:43

Све су мафијаши из тз власти покрали сад само задужују . ТРЕБА ТАКО ГЛУПОМ НАРОДУ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прика бн

29.02.2024 18:48

Колико схватам, ово су паре од акциза на гориво а не путарине. Као друго гдје иду новци од регистрације аута. У семберији нигде није уграђен квадрат новог асвалта. Само мало покрпе што морају. Дал је могуће да нам администрација поједе све новце што се откидају народу од уста. Кад ће неко да почне да смањује број радника који не служе ничему.

ОДГОВОРИТЕ