Ово је потпуно блоковска подјела свијета и обрачуна

- Рат у Украјини био је само иницијална каписла за међународни обрачун који тренутно постоји између ова два блока; западне богате демократије и савеза азијских сила. Иза свега тога стоји покушај старих елита да сачувају стари свјетски поредак и нових  елита које би да направе нови светски поредак по својим условима, речено је у емисији Глобално БН телевизије.

Република Српска 28.02.2024 | 22:39
Ово је потпуно блоковска подјела свијета и обрачуна

Налазимо се у потпуној блоковској подјели свијета и њиховом обрачуну. С једне стране колективни Запад, богате демократије предвођене Сједињеним америчким државама и Европском унијом, а са друге, савез азијских тренутно аутократских сила и држава које имају растући утицај. То су Руска Федерација Кина и Иран, каже аналитичар Мишел Зубеница.

"Дакле кренуло се с Украјином али заборављамо да су послије тога  кренули сукоби на Кавказу, на Блиском истоку. Иза свега тога стоји покушај старих елита да сачувају стари светски поредак и нових  елита које су се јавиле на истоку је да направе нови светски поредак по неким својим условима."

"Ми сада присуствујемо једној поодмаклој фази обрачуна Америке и Европе заједно против Русије и док је Русија у вријеме Јељцина била тако слаба, чекала кредите од Америке, па је зажмурила и на агресију на Југославију, она је била добра. Онога тренутка кад је Путин рекао да поведу рачуна,  да не може на такав начин, да је Русија велика геополитичка сила која има своје мјесто у свијету и да они то морају поштовати, дошли су до закључка да ширењем НАТО-а на исток, да су зидине Кремља дошле у Европу. Не, ви сте ишли на Исток. И то је дошло до тачке да не може даље." каже Винко Пандуревић, генерал у пензији.

 Речено је и да ће овогодишњи избори у Америци, Европском парламенту, Русији и евентуално Украјини, глобално промијенити доста тога. Очекивати је да ће Путин остати на власти у Русији али ове године имамо целокупне кључне изборе, сматра Демо Бериша, из Матице Албанаца у Србији.

"И ту ће се дефинисати једна другачија политика од досадашње. Имамо изборе у Америци који исто тако утичу директно на понашање и догађаје у Украјини, па избори у Европи.. Ово ће промијенити комплетан свет па ће између осталог утицати и на ове наше просторе, јер нико више неће бити тако сигуран у оно што га чека".

Европа мора, без обзира на све проблеме и околности, наставити са подршком Украјини јер се сматра да се тиме брани безбедност цијеле Европе.

"Сами европски политичари кажу, чак и кад би Америка одустала од војне помоћи Украјини, кад би Америка у случају победе Трампа хтела да изађе из овог сукоба као једна страна која помаже Украјини, да би Европа морала да настави даље да помаже, чак и да замени то што Америка више неће помагати Украјини јер се ради о рату на европском континенту, ради се о безбедности европских држава, и да би самим тим они куповали своју безбедност која је ипак најважнија." закључује Зубеница.

Пандуревић каже да је ово "Дан Д" и за Исток и за Запад.

"Десиће се неки начин ангажовања снага Европе и НАТО-а на простору Украјине, да ли билатерлано, под неком другом заставом, украјинаком заставом, али ће они морати пружити помоћ Украјини, и ако схвате да не могу Русе задржати него само на Дњепру, онда ће почети преговори. Са ове позиције преговора нема".

Краја рата ове године неће бити јер су постављени погрешни циљеви каже, Бериша.

 "Не жели Америка и Европа. Кажем погрешан имају циљ. Да промене свој циљ, веома брзо би тај рат био готов. У овом тренутку поразити Русију, такав циљ поставити, је погрешан циљ."

Треба сачувати Украјину барем оваквом каква је тренутно, јер се може доћи у позицију да Украјина у потпуности нестане, и једино Русија може да сачува Украјину, речено је у емисији Глобално.

(БН) Фото: БН

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Ф15

28.02.2024 23:29

А хоце ли БиХ презивјети?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фоо7

29.02.2024 05:52

Ко презиви прицаце се,ово је подјела тајкуна и биједе.

Name

Ре

29.02.2024 06:25

БиХ је фактор у тим кретањима колико и ја сам..

Name

Ре Ф15

29.02.2024 06:27

То питај видовиту Џемилу.

Name

Зеп

29.02.2024 07:17

Она це бити подјељена умјесто на 3 на 2 блока, или це у горем слуцају, бити само војни полигон..

Name

Руски свијет

29.02.2024 09:00

Це бити како је одувијек и био док постоји планета.

Name

29.02.2024 04:16

Све неки паметњаковици,мозда це киса а мозда и неце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГЕОПОЛИТИЧКИ МАГ,СРПСКИ

29.02.2024 04:49

УСАВРШИО ЗНАЊЕ,ОДГУЛИВШИ БУВАРУ ,ЗА РАТНЕ ЗЛОЧИНЕ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вагнер

29.02.2024 06:17

Крај рата це бит кад кијев падне и крај

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мицко

29.02.2024 07:38

Форсира се прица о западној демократије која је све само не демократија. Прица се о старом и новом свјетском поретку. Нико стари не би дирао да није посто накарадан, изопацен, малиган...

ОДГОВОРИТЕ
Name

"Браво"

29.02.2024 07:43

Гдје нађосте ове БиХ душебрижнике све "стручњак до стручњака "а држава пропада ако је и од вас превише је !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хоце

29.02.2024 08:19

и Украјина це у оквиру НАТО и ЕУ обадвије

ОДГОВОРИТЕ
Name

XXЛ

29.02.2024 09:35

Е мајко моја ко коментарисе светску политику, дајте људи хајте несто радите, ови пензионери нека иду шетати и играти шах, или још боље нека лове рибу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саггитариус

29.02.2024 10:19

Довољан је само један инцидент, у овако сложеној војно- политићкој ситуацији, па да дође до глобалнога сукоба, и трећег свјетског рата, а тада би све опције биле отворене, па и употреба тактићког нуклеарног наоружања!

ОДГОВОРИТЕ