БиХ прати ставове ЕУ када је у питању рат у Украјини

Предсједавајућа Савјета министара БиХ Борјана Кришто одржала је у Тирани билатерални сусрет с предсједником Украјине Володимиром Зеленским у оквиру Самита Украјина-Југоисточна Европа.

Босна и Херцеговина 28.02.2024 | 22:22
БиХ прати ставове ЕУ када је у питању рат у Украјини

Кришто је на почетку сусрета казала да Босна и Херцеговина снажно подржава територијални интегритет Украјине и чврсто стоји уз Украјину у њеним напорима за очувањем суверенитета и сигурности.

Исказала је саосјећање с украјинским народом нагласивши да разумије и дијели њихову бол и патњу кроз коју пролазе.

Истакла је да у складу са нашим опредјељењем за европске и цивилизацијске вриједности, Босна и Херцеговина у потпуности прати ставове Европске уније у вези с спољном политиком када је ријеч и о односу према рату у Украјини.

 

Нагласила је како као предсједавајућа Савјета министара Босне и Херцеговине, осјећа дубоку одговорност према својој домовини и регији у цјелини, обзиром да је наша земља доживјела беспуће рата. Босна и Херцеговина има богату историју и културу која све који живе у њој обавезује да будемо активни учесници у промовисању мира, стабилности и просперитета.
 
„Стога, желим нагласити како је Босна и Херцеговина спремна учествовати у свим иницијативама које промовишу мирно рјешење сукоба и изградњу повјерења међу странама“, казала је предсједавајућа Кришто.
 
Исказала је увјерење да ће преданост сарадњи с европским партнерима омогућити заједничко дјеловање у рјешавању криза и изградњи просперитетне будућности за цијелу регију.
 
Предсједник Зеленски се захвалио на досадашњој подршци и казао да ће Босна и Херцеговина бити позвана на скорашњи Мировни самит у Швајцарској.
 
На крају састанка Кришто је још једном честитала предсједнику Зеленском и украјинском народу на отварању преговора с ЕУ.

Казала је како БиХ такође у мјесецу марту очекује отварање преговора и дијели заједничку визију за бољи и сигурнији живот свих у Европи и широм свијета.

(Вијести.ба) Фото:X

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Прасеци

28.02.2024 22:39

А колико си му муниције обецала?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм

28.02.2024 23:03

Колико су направили за њих у Бихаћу. Све ће то нама у босни изаћи на нос!

Name

Ре

29.02.2024 06:21

Колико је граната отишло из Травника, Горажда, Претиса, Бихаћа Бога питај. Све су те гранате доспјеле у Украјину. И користе се против мајке Русије. Наравно све то иде преко ЕУ,која од нас купује и те исте гранате поклањају Украјини.

Name

Небојимо се

29.02.2024 07:15

Не бојимо се ми патуљака

Name

Муто

28.02.2024 23:13

Ста бурле казе на то.

ОДГОВОРИТЕ
Name

11903

29.02.2024 07:05

Ако узмемо да ово није фотомонтажа испаде да је бурле патолоŝки лажов?

Name

Економиста

29.02.2024 06:10

БиХ биће позвана на самит о мировним преговорима ? Какви мировни преговори без учешћа Русије , то је као смотра фолклора ..Зашто Кришто није директно поставила питање уставне децентрализације Украјине као рјешење које је нудјено прије почетка сукоба .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прика бн

29.02.2024 18:56

Чију си дјецу обећала да ћеш послат да гине низашта. Кад уђеш у нато онда нема хоћу нећу, мораш. Нато ће да гура мање савезнике, а он ће из ваздуха и из неког океана да даје подршку. Тешко оном ко буде морао да иде

Name

Ипак

29.02.2024 07:56

Сасвим је у реду што је Зеленски и од БиХ, тачније Борјане Кришто добио подршку у одбрани интегритета и суверенитета своје земље.Међутим, када је у питању помоћ Украјини у наоружању и муницији таква помоћ БиХ званично није могућа јер нема сагласноти од стране Српске. Међутим, према писању федералних медија оружје и муниција из БиХ ипак се испоручује Украјини али не директно већ преко Пољске и још неких земаља.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЕУ помози робовима система

29.02.2024 08:40

У ту је мало претјерала да БиХ очекује отварање преговора за ЕУ. Ко ће нас са Додом да им прави збрке и уцјене.Неда нама ни Додо ни Цовиц ни сад ето тројка никако напријед. Чврсто раде на пропасти пута ка ЕУ. Само ЕУ мозе прогледати кроз прсте ради градјана да се ријеше ових Сотона и израбљивача и да се примјењују и поштују закони ЕУ а не као сад сваки консултивни водја хоце да има свој суд и своје приватне судије а и остале своје приватне установе којим мозе сам управљати и одлучивати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неђо.29.02.2024

29.02.2024 21:33

Висте робови у глави,ућете у ЕУ кад наврби роди грожђе.Примају вас само у НАТО месару,јер треба да гинете за њихове интересе и пљачку туђих земаља.

Name

Симо

29.02.2024 11:36

Могла је та бедевија отици на фронт да се изпрди та контаминира Русе. Бозе мој ко представља народ, цовицева баба

ОДГОВОРИТЕ
Name

Професионалац

29.02.2024 15:39

А шта каже Миле,Бојана је Човићева,или се и Он слаже, браћа по бабине линије...

ОДГОВОРИТЕ