Саслушани нови свједоци у предмету против Петровића

Суђење бившем градоначелнику Добоја Обрену Петровићу и некадашњем начелнику добојске Цивилне заштите Милку Видаковићу,  због поплава из 2014. године, настављено је данас у Окружном суду у Бањалуци.

Република Српска 27.02.2024 | 13:30
Саслушани нови свједоци у предмету против Петровића

Изудин Ахметлић, власник фирме „Хифа оил“ присјећа се телефонског позива са Обреном Петровићем, у коме га је упозорио на забрињавајуће стање водостаја ријеке Босне. 

„Видио сам да вода ваља све пред собом. Видио сам балване, фрижидере и грађевински материјал како плутају ријеком. Пошто у Добоју и близини имам пет фирми, морао сам реаговати. Звао сам господина Петровића и саопштио му да је Босна надошла и да је стање забрињавајуће. Одговорио ми је да се ситуација на терену прати“, рекао је Ахметлић. 

Поплава је Ахметлићу нанијела велику материјалну штету, а у само једној од фирми поплављено је 2000 тона пелета. Ипак, резервоари за гориво, који су могли проузроковати највећу штету, на вријеме су осигурани.

„Имали смо велике резервоаре за гориво који су били празни и пуни ваздуха. Плашили смо се да их вода не повуче, јер су могли да направе велику штету на мостовима низводно. На срећу, резервоаре смо успјели да усидримо ланцима“, објашњава Ахметлић. 

Тадашњи начелник Команде логистике у добојској касарни Младен Достић свједочио је о помоћи коју су Оружане снаге БиХ пружиле у циљу одбране и помоћи становништву.

„До 14. маја нисмо имали никакве информације о могућим поплавама. Рано ујутро, добио сам позив од дежурног официра и хитно се појавио у касарни. Од нас је тражено да пружимо помоћ, што смо и учинили. Све доступне снаге смо ангажовали на пружању смјештаја, изградњи насипа и помоћи становништву“ присјећа се Достић. 

У својству свједока тужилаштва, на суђењу се појавио и Ифет Јахић, власник грађевинске фирме „Ријал шпед“, чији камиони су били ангажовани на изградњи насипа.

„Моја фирма је била поплављена већ 14. маја. Господин Петровић ме је тог дана назвао и замолио да пружим помоћ, јер је знао да имам 20 камиона који могу превести велику количину насипног материјала. Тада смо договорили сарадњу и мојих пет камиона је до раног јутра 15. маја радило на насипима. Град Добој је касније нашој фирми платио за чишћење града, али рад на насипима није био плаћен“, рекао је Јахић. 

На околности о томе зашто није дошло сагласности око проглашења ванредног стања већ 14. маја, а не тек 15. маја, када је вода почела улазити у град, Јахић одговара да се радило о процјени да ће радници напустити посао изградње насипа.

„Назвао ме господин Петровић и рекао да његови у Штабу траже проглашење ванредног стања, на шта сам му одговорио да ћемо ми морати повући механизацију у том случају. Постојала је опасност да ће се људи повући и отићи кућама“, рекао је Јахић. 

Преостала три свједока Тужилаштва биће саслушана 5. априла, за када је најављен наставак главног претреса. Петровић и Видаковић сумњиче се да као одговорна лица нису предузели мјере и радње у циљу заштите становништва од поплава, чиме, по наводима оптужнице, сносе одговорност за велику материјалну штету и смрт 11 особа. 

(БН) Фото: БН

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

Коцкице се склапају

27.02.2024 13:56

Свједочи Риал, који задњих 20 година уредно добија све тендере које расписује Градска управе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аска

27.02.2024 15:08

Како повуци? Кад се прогласи ванредно стање сви смо у обавези одазвати се. Знаци, стимали због плацања

Name

Хаско

27.02.2024 15:26

Немој Риала спомињат ,церка му побјегла од зета оставила двоје дјеце ,ено је вуцара се по Добоју , дзаба паре .

Name

Суноврат

27.02.2024 14:00

Због "опасности да ће се повући људи" који нису учинили ништа на заштити града од поплаве, главом је платило 11 особа. Ова лакрдија од процеса је коначан пораз правосуђа приватизоване Републике Српске!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

27.02.2024 18:34

Само лопова Озренског на робију 20 година.

Name

Ре

28.02.2024 10:27

Тако је. Овај без морала и образа гази преко мртвих ради личног интереса. Да не знам која власт дође он ће се приклонити. Продана багра тако живи.

Name

Чистилиште

27.02.2024 14:02

Сад и свједоци оптужбе говоре у прилог Обрену? Какав је то тужилац који је за свједоке оптужбе довео ове који га бране? Да је толико њих стварно радило то што сад причају, штета би била мања, а можда и понеко од страдалих жив. Зовите Додика за свједока оптужбе, тадашњег министра полиције, генерала Зеца и обавезно видео материјал који имате широм интернета. Сад испаде да овим оптуженим треба дати орден за заслуге у спашавању града?! А уништили га тотално својом неспособношћу и нереаговањем. Свједоци вам масовно измишљају да се нешто подузимало и говоре ствари које се нису имале кад десити. Изаће Обрен чист као суза и још ћете ви њему платити одштету. Није се џаба оволико чекало суђење.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Чистилиште

27.02.2024 14:43

Зато је и центар за хуману политику поднио кривичне пријаве против корумпираног судског вијећа? Међутим зна се да је овдје Бурле умазо прсте да овај злочинац Обрен буде осуђен.

Name

Амаа

27.02.2024 15:06

Сад це га ослибидити нема доказа јис од ратааа погубили се ето сад одстетуууу да нсплати и готовооо! Сценариј исти дзомбиц ињац итд итд!!!

Name

11903

27.02.2024 14:10

Ако се занемари сва материјална ŝтета, био би ред због 11 жртава да неко одлежи у ћорци?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пооп

27.02.2024 14:19

Додик је НАРЕДИО да га,корумпирани ,суд ослободи. Не дрзи он Обрена на власти. Уцјењује га поплавама, ратним злоцинима за које је осумњцен, пљацком града Добоја ди данасњег дана. Све док је Додик на власти и док му Обрен и онај лакрдијас распоп уредно плацају проценат, Обрена нико пипнути не смије. Па сјетите се само како су се пљували њих двојица док је овај ПАПАК ОБРЕН био у СДС. Исто као и Мицо Мициц, Огњен Тадиц, губар Бањац и остали ПАПЦИ ПРЕЛЕТАЦИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сви

27.02.2024 17:16

Умрезениии!! Једни друге дрзе у саци и потезу кинце! Мафијаа од рата хаеа ! Пспци прелетаци потковани спаваци велики и мали! Мафијааа зестокаа изнад закона! Заробили све ибституције

Name

Сдс

27.02.2024 18:09

Додик и јесте поднио кривицну пријаву.

Name

Доле

27.02.2024 14:45

Мафија Криминалци и Преваранти,!!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

наочале

27.02.2024 15:28

СПРДЊА НЕ САМО ОД ОВОГ НЕГО И ОД ВЕЋИНЕ СУЂЕЊА У БиХ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добој

27.02.2024 16:02

Овог Рифета треба судити због лазног свједоцења, или га осудити због уцјене градонацелника да це повуци своје камионе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОЈТ Бања Лука

27.02.2024 16:26

Најсмо праведнији у окрузењу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

27.02.2024 19:24

Сама ријец папак говори ко је овај лик.О њему је све исприцано.Такви људи су у стању да ураде све и сваста.Теско ономе ко за њега троси вријеме.Дјелује јадно а тезак као брод.

ОДГОВОРИТЕ