Која тужилаштва и судови у Српској сутра иду у штрајк?

Запослени у дијелу тужилаштава и судова у Српској, не рачунајући носиоце правосудних функција, односно тужиоце и судије, сутра, с почетком од седам часова, ступају у штрајк.

Република Српска 27.02.2024 | 10:37
Која тужилаштва и судови у Српској сутра иду у штрајк?

У Синдикату правосуђа Републике Српске кажу да рада неће бити до испуњења захтјева, те додају да ће у штрајку учествовати радници већине тужилаштава и судова.

Синдикат правосуђа, између осталог, тражи да се проценат повећања плата свих запослених усклади, не са платама, већ са процентом повећања плата носилаца правосудних функција, као и, како наводе, "престанак дискриминације запослених у правосудним институцијама у Српској у односу на носиоце правосудних функција по питању топлог оброка, регреса и накнаде за обрачун минулог стажа" .

"Независне новине" су јуче у више од 10 правосудних институција широм Српске покушале сазнати да ли стају са радом, а ситуација је шаролика.

"Запослени у Републичком јавном тужилаштву који нису носиоци тужилачких функција иду у штрајк који је најавио Синдикат правосуђа", речено је за "Независне новине" из овог тужилаштва.

И у Окружном јавном тужилаштву Бањалука су нам рекли да њихови радници, изузев носилаца правосудних функција, сутра ступају у штрајк.

"Главни окружни јавни тужилац Окружног јавног тужилаштва Бањалука донио је рјешење о утврђивању минимума процеса рада у вријеме трајања штрајка", кажу из бањалучког тужилаштва.

Према информацијама којима располаже руководство Окружног јавног тужилаштва у Источном Сарајеву, и њихова синдикална организација ће поштовати све одлуке Синдиката правосуђа Српске, а то подразумијева штрајк запослених. 

Окружни суд у Источном Сарајеву такође иде у штрајк у сриједу. Штрајковати, међутим, неће сви.

"Окружно јавно тужилаштво у Бијељини је у фази пресељења у нову зграду, а обзиром на то да сви запослени учествују у пресељењу, ово тужилаштво неће штрајковати", речено нам је из овог тужилаштва.

Ни у Окружном суду у Требињу неће доћи до обуставе рада у предвиђеном термину.

"Радници овог суда неће ступити у штрајк, али подржавају иницијативу у вези са повећањем плата", рекли су у овом суду за "Независне новине".

Предсједник Синдиката правосуђа Синиша Петровић каже да су, гдје год имају синдикалну организацију, у судовима и тужилаштвима од Приједора до Требиња, планирали штрајк.

"Не могу вам рећи тачан број. Већина судова и тужилаштава иде у штрајк, који почиње у седам часова", рекао је Петровић за "Независне новине".

У Министарству правде Републике Српске кажу да поштују свачије право на изражавање незадовољства, под условом да се поштују прописи којима се уређује организовани прекид рада.

"Такође, желимо да поручимо да је Министарство правде на располагању свима који желе да разговарају и да заједнички покушамо да пронађемо најоптималније рјешење, како би се унаприједила права радника и побољшао материјални положај запослених у институцијама у правосуђу Републике Српске", рекли су из ресорног министарства за "Независне новине".

(Независне) Фото: Архив

Коментари / 21

Оставите коментар
Name

Само

27.02.2024 11:11

Само идите у Лакташе и блокирајте дворану у Лакташима када игра Игокеа.Код сина Игора морате ићи тражити паре за повећање плата.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Доб8јате

27.02.2024 15:19

Добићете шарене лаже,опет,поготово што сте сви сложни,да се неко други бори за вас и ваша права,хоће,мало сутра.Ове што вас условљавају да не идете у страјк сте одавно требали да оптузујуте и пресуђујете, а не да вам кроје капу и разједињују

Name

Мислим својом тинтаром

27.02.2024 11:21

Хвала БНтв за филм Малагурског који смо синоц видјели. Република Српска борба за слободу је добро урадјен филм. Зашто га не смије РТС приказати не знам а вјерујем зато јер велики и паметни или препаметни водја није у њему поменут.

ОДГОВОРИТЕ
Name

цмс

27.02.2024 11:22

Плата у правосуђу када се распакује иде испод минималца. Говорим за ССС, а ни остале нису много боље. Али зато судије и тужиоци покупише све. Имају плате као судије у ХР (провјерено).Нека имају, али како да буде толика разлика или да су плате осталих тако мале. Људи одлазе у приватне фирме.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тако је

27.02.2024 20:02

Сви цемо отици па нека раде сами и стизу норму, нек од плате издвоје за доброг дактилографа. Плата у бутику је веца од насе

Name

xxxx

27.02.2024 11:28

Чудно да слуге власти и заштитници владајућу криминалаца штрајкају

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

27.02.2024 15:47

Не страјкују они него остали радници који једва састављају крај са крајем. Не гресите дусу

Name

Добој

27.02.2024 11:36

Ово је невјероватно! У нормалном свијету се зна како се добија плата -иаздје се на трзисте рада и тацно се види колико се вриједи. Све то треба послати на биро. Посебно ове из Добоја. И носиоце и неносиоце правосудних функција и нека објаве биографије, па да видимо ко це их запослити. У Добоју је системски опљацкано све у последње три деценије, и нису ни оптузили, а ни осудили никог. Поплаву и виседеценијску крадју избора нецу ни спомињати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Обренистан

27.02.2024 14:03

Очигледно зато ови из Добоја и неће да штрајкују?! Поштено намирени...

Name

Пензионер

27.02.2024 12:54

Лесинари , како радите тако вам бог платио!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЉЕНЦИНА

27.02.2024 14:01

ОНИ СУ У СТРАЈКУ КАКО СУ СЕ ЗАПОСЛИЛИ УТЕ институције као сто се види ниста нераде а примају плате гаје су резилтати рада ТРУТОВИ

Name

Бл

27.02.2024 13:19

Па 25год радите како вам овај из лактаса казе па његов син па сестрици па цијела свита снсд и сад сте се сјетили страјка фуј фуј

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јочић

27.02.2024 13:38

Ма треба одма штрајк без подкупљеног синдиката чу 90 посто радника минималац нема платних разреда па то нема нигдје него код нас стручњаци у пм

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ангие

28.02.2024 11:30

Фуј теби. Срам те било

Name

Симо

27.02.2024 13:38

Тако вам и треба кад сте под контролом диктатора. Требало би вас плацати по броју ријесених предмета. Само сједите по канцеларијама и упрдјујете се. Пресудите ове сто не плате тв претплату и то је све сто радите. Ви сте паразити овог друства, само гласацка масинерија. Тако вам и треба

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јел умијеш ти да читаш?

28.02.2024 08:08

Административни радници примају минималац и раде. а суде судије, које имају 4x већу плату од њих! У односу на БДП, судије у БИХ имају највећу судијску плату у Европи!

Name

Суд

27.02.2024 13:52

Ово је страсно неко једва хиљаду неко седам хиљада колики је само јаз измедју људи...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сл

27.02.2024 13:53

У лактасе господо камп вам је команда тамо страјкујте ни једног политицара нисте затворили а толике крадје и криминал СТА јауцете сад

ОДГОВОРИТЕ
Name

Браво

27.02.2024 14:25

Браво за раднике и синдикат.Ста се чека у синдикату високог образовања разлика у коефицјентима велика,основица најмања, у плати урачунато све и топли оброк,регрес а синдикат ћути И Гњато предсједник 2 синдиката.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Браво

27.02.2024 19:53

Судије сабисе административне раднике од посла а да нема дактилографа и сарадника тек би био колапс у правосудју јер пола судија не зна ни свој посао а о раду на комп да не прицамо, ал воле примит плату преко 4,5000 и преко ледја обицних радника

ОДГОВОРИТЕ
Name

X

28.02.2024 10:44

Уцјенама до вецих плата, браво!

ОДГОВОРИТЕ