Састанак лидера, има ли договора о ЕУ законима?

Лидери странака које чине власт на нивоу БиХ требало би данас да се састану у Мостару, а како сада ствари стоје, ти разговори су посљедња шанса за европски пут БиХ.

Босна и Херцеговина 27.02.2024 | 07:34
Састанак лидера, има ли договора о ЕУ законима?

Предсједавајући Представничког дома Парламента БиХ Маринко Чавара, који је и кадар ХДЗ БиХ, рекао је да ће данас бити одржан састанак страначких лидера који чине власт на нивоу БиХ, а одмах дан након тога и сједница Представничког дома Парламента БиХ.

Чавара вјерује да има довољно времена за договор о реформским законима које од БиХ тражи ЕУ за отварање приступних преговора.

– Било је увјеравање од свих европских званичника који су долазили у посјету да треба да покажемо спремност на договор, политички напредак и да покажемо да желимо ући у европски круг земаља и да ће преговори бити отворени 21. марта. Имамо времена да донесемо законе, вјерујем да ће састанак у Мостару донијети резултате – рекао је Чавара.

Пред БиХ су постављени услови које треба испунити да би ЕУ одлучила да отпочне преговоре са БиХ. Од практично четири услова која приоритетно треба ријешити БиХ је испунила два и то отворила преговоре са Фронтексом и усвојила Закон о спречавању прања новца и финансирања терористичких активности.

За позитивну одлуку ЕУ неопходно је да домаће власти усвоје још два закона и то закон о судовима БиХ и закона о сукобу интереса. Око ова два закона постоје спорења, јер када је ријеч о закону о судовима, споран је и сам назив тог рјешења, односно да ли он треба да носи назив закон о суду или о судовима, а поред тога спорно је и сједиште будућег апелационог одјељења суда БиХ, јер власти из Српске заговарају да то буде Бањалука, док Бошњаци, али и странци, траже да сједиште буде у Источном Сарајеву.

Када је ријеч о закону о сукобу интереса спорно за Српску је то што се тај евентуални закон односи и на ентитете, на шта Република не пристаје.

(Клиx) Фото: Срна

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Јаффа

27.02.2024 08:06

Кад ће државне фирме почети редовно плаћати порезе и доприносе?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Али дрзавне фирмее

27.02.2024 11:18

Су плијеннпартија и оне слуз углавном за сигуран глас и пљацку за партијууу тј Групу лопова ! А ови никад неце у Европууу нити Европске законеее!! К9ме то још н8је јаснооо!!! Оде прљави капитал а они на дизивитнее и сви њ8ховии! Па нису лудииии! Сами себе хапдити и одузимати царство створеноо! Са пипцима до турске русије срб8је мадјарске крим8нал за гиниса! Али правосудје не вуди немаа тузилацааа судијаа сви партијско подобнии умрезени! Харајуу!!

Name

Кад би могло без оно:

27.02.2024 12:22

,,лидери, политичке елите, млађи референт, итд, најежим се

Name

Дикан

27.02.2024 08:09

Неколико спорних питања већ дуго су камен спотицања па је тешко повјеровати да ће се данас доћи до позитивног рјешења. Свака од страна је чврсто заузела своју бусију и не попушта иако знају да без поменутих закона нема ни преговора са ЕУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хе хе

27.02.2024 08:29

Нема без Схмита ударца.... Цепај Схмите!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједорчанин М.

27.02.2024 11:21

Хоĉе ли икад еу и странци схватити да хдз и снсд уопŝте не интересује да БиХ постане правна држава,хдз и снсд не интересује увођење скенера приликом избора јер не могу покрасти изборе и прогласе своју побједу.Смит мора да реагује у противном нека да оставку и иде кући.

Name

Ре

27.02.2024 15:13

Најбоље је да ти Шмит љепшу половину удари!

Name

Мислим

27.02.2024 11:09

Прво да се захвалим БН телевизији сто нам је омогуцила синоц да видимо филм Малагурског ‘РС борба за слободу’. Прави потез једног медија. А сто се тиче ових лопова и њихових састанцења не видим сврху тог путујуцег циркуса по БиХ. Само се не помиње Изборни закон нити Сцхмидтх помиње своја обецања бирачима. Толико су кабадахије моћне да и он као високи представник не може да им дохака. Силни и пуни пара држе читаву БиХ у свом цумезу од права и правде. И не види се крај.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Све они знају

27.02.2024 11:20

И све раде договором да се н8ста не договорее! Ово је за њ7х Царствоо!! Богатаси прљави са Суротињом! Направљеном за њ8хове потребеее!! 21 вијек на брдовитом!

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxxx

27.02.2024 11:24

Закон о сукобу интереса не дозвољава се да буде у Републици Српској,па шта нам то људи говори

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маринко

27.02.2024 11:35

Све ће потписати они само за будале имају причу а за коју те будале мисле да је то истина

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гого

27.02.2024 11:44

Да ли неко мисли да се преко Бјелорусије и Путина улази у ЕУ, и ту дволицност показује Додик, против Еу свака реценица, интрвју, запада уопсте , нема спаса без истока, а ми смо запад у сваком смислу по нацину зивотаи гдје сви зивимо који смо вани, па онда иде да преговара о условима. Дајте људи њему то није циљ и ради блокаде. Ја вјерујем дс он уцјењује. Не мозе се преко руса у Еу. А ко мисли да без Еуропе не моземо вара се. Једино ако све сад прихвати да би опет могао трати народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре за Гого

27.02.2024 15:17

Таквим попут тебе смета Путин зато што не дозвољава ђубрадима из Њемачке, Британије, Америке и њихових слугана, да заводе ред у Русији!

Name

Давид Штрбац

27.02.2024 12:08

Они се састају да се договоре како да се ништа не договоре

ОДГОВОРИТЕ
Name

Душан

27.02.2024 12:13

Нема шанси да Додик прихвати ЕУ законе.....може прихватити ЕУ паре ал законе никад.

ОДГОВОРИТЕ