Отворени покушај отимања имовине од стране РУГИПП

"Општепознато је да је однос републичких органа према граду Бијељина ниподаштавајући и маћехински, али све чешће добија и отворен отимачки карактер", саопштено је из Градске управе Бијељина.

Република Српска 26.02.2024 | 17:07
Отворени покушај отимања имовине од стране РУГИПП

Даље наводе да је типичан примјер узурпације, са тежњом да постане отимачина је проблем зграде у Улици жртава фашистичког терора коју бесплатно користи Републичка управа за геодетске и имовинско-правне послове (РУГИПП) у Бијељини на основу Уговора о уступању права коришћења на некретнинама из 2007. године, који је потписао тадашњи начелник општине Бијељина.

"Уговор није ваљан правни основ, јер је њиме дат на бесплатно коришћење само дио објекта у проценту од 63%, а не цијела зграда, уговор не садржи катастарско-књижне податке о непокретности, нема изјаве за књижење у јавним евиденцијама, а закључен је без одобрења Скупштине Општине.

Прије овог уговора, још од 1989. године низом аката, које су издавале надлежне установе, утврђено је право својине над овом зградом и припадајућим земљиштем у корист општине, односно, Града Бијељина, који је 2018. године уложио и средства у опремање ове зграде", наводи се у саопштењу.

Све то вријеме, како кажу, између Општине, односно, града Бијељина и РУГИПП постојала је сагласност да је зграда власништво града Бијељина, али 2022. године Комисија за излагање на јавни увид података о непокретностима и утврђивању права на непокретностима је право својине пренијела на Републику Српску.

"На ово рјешење Град је уложио жалбу коју је РУГИПП одбио, али је Пресудом Окружног суда у Бијељини из 2023. године уважена тужба града Бијељина и поништени су акти РУГИПП-а Бања Лука из 2022. године којим је утврђено право својине над зградом и земљиштем у корист Републике Српске, а предмет је враћен на поновни поступак и олдучивање", наводе из Градске управе.

Индикативно је, додају, да је РУГИПП након промјене руководства Града Бијељина нагло одлучио да „преломи“ и, без икаквог правног основа, покуша да зграду, коју бесплатно користи, укњижи као своју имовину. Каквим притисцима су изложени службеници РУГИПП-а од стране руководства те исте установе да „одраде“ ову операцију и прекрше не само закон, него и све норме здраве логике, то најбоље знају они, али и руководиоци који их присиљавају да то ураде.

"Град Бијељина препоручује свима који су укључени у ове незаконите активности да размисле о правним посљедицама својих радњи", закључује се у саопштењу.

(БН) Фото: БН

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Рока

26.02.2024 18:01

Људи, морамо организовати устанак против КАТАСТРА. Свима си, у поступку излагања, испоотимали имовину за све паре! Упропастили су баснословно скуп пројекат излагања. Идиоти и лтадљивци. Шта каже: спроводе захтеве из Републике... ма, кривичне пријаве, робија, него шта... де, малко, истражите Милиће! Стравааа!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Микс

27.02.2024 10:28

И грађани Сребренице имају исти проблем.

Name

Богами..

27.02.2024 10:40

још мало оа це нам секташи упадати и у куце да износе ствари

Name

Мирко

26.02.2024 18:33

Сто знаци да је вријеме да се хапси и Зоран Периц, сто њему не упадну у канцеларију да виде колико предмета има наслагани који цекају да се додје лицно и господин поцасти,до тад нема потписивања нити рјесавања,паре па укњизба и сл. Па одавно је он за хапсење,сад кад це муп и тузиластво то да ради,видејеце мо,надам се убрзо

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цовјек

26.02.2024 22:49

Јавна је тајна да Периц узима паре за пустање предмета, па свако ко прави зграду морао је њему да плати ургенцију да би предмет био пустен, а овако их дрзи у канцеларији и цека да се поцасти и то не мале паре, знају то и геодети који раде са њим у талу

Name

инспектор

27.02.2024 11:19

само ухапсити Деурића мозга зк мафије

Name

агент

27.02.2024 11:23

томе перићу је дао диплому мастер дипл. инж геоде проф М. Трифковић, у Суботици, велики шверцер диплома, а тај перић је у тузли имао све двојке и физичко и запслио га Ћорић кум му који је такође куповни всс.

Name

Милан

26.02.2024 20:27

Чиста је лаж да је РГУ након промјене руководства града одлучила да не дозволи граду кориштење те зграде, кад је јасно речено да је то град пренио на кориштење Републици Српској још 2007.године, и по закону Република и јединице локалне самоуправе то могу између себе уговарати такав пренос без накнаде! Такође срамота је да се тако дрско односи градска управа према геодетској управи, јер геодетска управа и јесте у функцији градова и општина и умјесто да јој се и од стране града помогне да се уреди премјер и катастар у Бијељини јер то је само од користи за Бијељину, овдје очито људи у градској управи не разумију шта је улога града!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

26.02.2024 21:11

Шути. Поента приче је ријешити аутобуску у Бл, земљиште пољопривредне школе у Бл, ову зграду и сл. А многе општине немају усвојен авио снимак(због нерада институција). Узела држава људима шуму па сад уз властите финансије врше разграничење(јавна излагања).