Удвостручити праг који дефинише малог предузетника

 Занатско-предузетничка комора Републике Српске инсистира на хитној измјени Закона о порезу на доходак како би се удвостручио праг који дефинише малог предузетника, изјавио је Срни директор Занатско предузетничке коморе регије Бањалука Владимир Благојевић.

Република Српска 25.02.2024 | 09:36
Удвостручити праг који дефинише малог предузетника

Благојевић је нагласио да је то један од горућих проблема предузетника, који сматрају да је потребно повећати праг на 100.000 КМ, чиме би се подстакао раст броја предузетника и спријечило гашење постојећих, као и ширење сиве економије.

Он је подсјетио да је на инсистирање Занатско-предузетничке коморе, као и комплетног коморског система, праг за улазак у ПДВ систем подигнут са 50.000 КМ на 100.000 КМ, додајући да је праг за малог предузетника остао на износу од 50.000 КМ, због чега Комора инсистира на измјени Закона о порезу на доходак.

"Сви смо свјесни сада већ вишегодишње инфлације, односно повећања готово свих цијена, што је бројне мале предузетнике још прошле године приморало да пређу границу од 50.000 КМ и изгубе статус малог предузетника, то јест изгубе бенефите које су по том основу остваривали", рекао је Благојевић.

Он сматра да је потребно промијенити став Закона о порезу на доходак који дефинише да мали предузетник, који је одустао од избора да буде опорезован као мали предузетник, не може поново тражити овај статус у периоду од три године од дана опозива.

"Потребно је предузетницима који су у прошлој години због инфлације изгубили статус малог предузетника, омогућити да врате овај статус у овој години. Није исто ако је неко тражио опозив статуса или га је изгубио. Због тога је потребно одвојено третирати ове случајеве", додао је Благојевић.

(Срна) Фото: Илустрација 

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Деа

25.02.2024 19:42

Смјешна прича, скупље им услуге па морају положити мјесечно и до 5000 км на рачун за 3 раднила x12мјесеци то је 60000,и тако пређоше праг за пдв, а до сад су гурали у џеп,кад одете код шнајдера, фризера који деру, или било ког ко обавља услужну дјелатност рачуна нема.. него полажу само колико им је потребно за мјесечне обавезе значи власник ради за 0 добити, само за плату, па што онда држи радњу ако нема већу зараду од радника, ужасно смјешно, а још више за предузетничку комору која то подржава

ОДГОВОРИТЕ
Name

Предузетник

17.03.2024 23:28

Па сами сте контрадикторни. Комора се бори управо против тога.