Власт "прокоцкала" 2,9 милиона евра за пут у Херцеговини

Краљевина Холандија неће уплатити 2,9 милиона евра за реконструкцију пута Невесиње – Берковићи, које је влада те земље одобрила још 2018. године.

Република Српска 24.02.2024 | 16:32
Власт "прокоцкала" 2,9 милиона евра за пут у Херцеговини

Исход је то шестогодишњег одлагања власти у Републици Српској да испуне свој дио преузетих обавеза на пројекту, али и отворених покушаја манипулације неповратним грантом и покушајем преусмјеравања ових средстава у неке друге пројекте.

Грант за модернизацију регионалног пута Р-435, потписао је с Владом Холандије 13. фебруара 2018. године Вјекослав Беванда, тадашњи министар финансија и трезора Босне и Херцеговине.

Тада је речено да ће средства бити довољна за 27 % пројекта и да ће остатак средстава реализовати Влада РС, односно Јавно предузеће „Путеви РС“.

Влада и Јавно предузеће „Путеви РС“, у међувремену, нису испоштовали ниједну од поменутих обавеза, због чега смо остали без ових неповратних средстава, а штета због једностраног кршења међународног уговора би могла бити вишеструко већа.

Да грант више није активан, потврдили су нам у Министарству финансија БиХ, као и у ЈП „Путеви РС“. О посљедицама и судбини пројекта од великог значаја за грађане нису имали шта рећи.

Холандски новац, домаћа обећања

Ријеч је о путу који је крајем 19. вијека изградила Аустро-Угарска Монархија у дужини од 32 километра, од чега 16 километара од Берковића до села Зови До у невесињској општини никада нису асфалтирана. Осим што је од великог значаја за становнике двије општине, посебно села кроз која пролази, ова саобраћајница представља и дио одавно планиране најкраће везе Сарајева с морем, која би даље од Невесиња ишла преко Борачког језера и Коњица.

Управо овакав значај саобраћајнице и навео је руководства двије општине још 2010. године да аплицирају за грант, који у име Владе Краљевине Холандије додјељује организација ОРИО.

Годину дана прије потписивања гранта, у фебруару 2017. године, ове општине су посјетили представници холандске владе и саопштили да ће средства ускоро бити одобрена што је наредне године и реализовано. Тада је речено и да ће пут бити модернизован најкасније до 2021. године.

Пројекат је унесен и у план јавних набавки ЈП „Путеви РС“ за 2019. годину.

Вриједност радова процијењена је на 20 376 859,03 марака без ПДВ-а, а као оквирни датум покретања поступка наведен је април те године.

Умјесто да извођач радова већ буде изабран, у мају 2019. године догађа се неочекивани обрт.

На сједници одржаној 23. маја 2019. Скупштина општине Невесиње задужила је начелника те општине да Влади РС поднесе иницијативу, којом се тражи да средства намијењена за модернизацију пута до Берковића буду преусмјерена за санацију и изградњу тунела на путу Невесиње – Мостар.

Убрзо је реаговала и Скупштина општине Берковићи, која је од Владе РС затражила да не прихвати иницијативу из Невесиња.

Иако влада није прихватила иницијативу Скупштине општине Невесиње био је то почетак краја приче о гранту из Холандије.

Тако је коначан исход приче садржан у одговору који смо добили из Министарства финансија БиХ.

„Дописом Инвест Интернатионал Публиц Программес Б.В. (холандска финансијска институција, оп.а) од дана 16. фебруара 2023. године средства гранта нису више на располагању. С обзиром на чињеницу да се дионица рагионалног пута Невесиње – Берковићи налази у Републици Српској, предлажем да се, уколико Вам је потребно више информација, обратите надлежном министарству Владе Републике Српске“, наводи се дословно на питање које смо упутили 12. фебруара.

Док их нисмо питали, очито ни у министарству се нису интересовали за судбину гранта који је потписао бивши министар.

Ни пута ни тунела

Ненад Абрамовић, начелник општине Берковићи, не крије разочарење, али како каже није изненађен оваквом одлуком холандске владе.

„Општина Невесиње се појавила с иницијативом, када је већ одобрен пројекат и када је Влада РС одобрила 15 милиона и када је то било ушло у план јавних набавки, да се та средства преусмјере за пут Мостар – Невесиње, односно тунел испод из Грепка, прикључак на аутопут Вц. Ево, неколико година дошли смо до тога да нема ни тунела, нема ни пута Невесиње – Берковићи“, каже Абрамовић за Импулс.

Он подсјећа да је главни заговорник овакве иницијативе општине Невесиње, како се испоставило, био Илија Таминџија, посланик СНСД-а у Скупштини РС.

Сам Таминџија је још 2019. након покретања иницијативе за дислокацију средстава јавно потврдио за шта се заправо залаже.

“Тражили смо коначно рјешење за тај пут, гдје је приједлог изградња тунела дужине један километар, за шта је потребно око 25 милиона КМ и да се средства за пут ка Берковићима преусмјере на овај пројекат, јер је приоритетнији”, рекао је Таминџија. (Рејтинг.инфо, 12. јуна 2019.)

Како наводи Абрамовић, влада је већ 2020. донијела одлуку да се модернизација пута Невесиње – Берковићи, за коју су претходно обезбиједили 15 милиона марака, сторнира.

У плану јавних набавки ЈП „Путеви РС“, за 2021. годину (као и за наредне године) модернизације ове саобраћајнице нема.

„Молим вас, молим вас, за те информације обратите се путевима, овај путевима, не аутопутевима, ја код себе тих информација немам“, поручио је ресорни министар, док одговоре на питања у писаној форми из министарства на чијем је челу нисмо ни добили.

Интересантно је да је министар био много упућенији 15. фебруара ове године када је гостујући у емисији БН телевизије најавио и модернизацију пута Невесиње – Берковићи.

Одговор начелника општине Невесиње, и поред обећања, нисмо добили. Одговор очекују и мјештани села кроз која пут пролази, а којима је до сада, како кажу, у више наврата општинска власт обећала да радови „ускоро почињу“.

(Импулс)

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Qqqq

24.02.2024 17:24

То су обицни. Дзепароси. Домацини. То не ради.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Велики штрумф

24.02.2024 17:26

Пусти пута, имају аеродром у близини Требиња

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реално гледано!

24.02.2024 19:51

Ето доказа ипак странци ЕУропљани би помогли али ови наши паметњаковици и тобозе душебризници свог народа мућкају вазда нешто па збуњују странце и дигну руке од пројеката.

Name

Лакинг доо

24.02.2024 17:58

Главни пројекатнт тог пута је Драган Лаловиц главни "Рекет" премијера Висковица

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

24.02.2024 20:44

То се форрмално води на лалицу,прасви власник је његов сеф.

Name

Ракац

24.02.2024 18:28

Зао ми је народа, али са овим лопурдама сто су на власти, другације се не мозе. Покрадосе богаоца, стока гладна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре,Ракац

24.02.2024 19:57

Засто залити "Народ", коно се не бори за било ста???Нису ави слијепи да не виде ста нам ради ова,најгора власт у историји цовјецанства!!!Нека се ави угусимо у блату,биједи И самоци,за боље нисмо.

Name

Бобан

24.02.2024 18:42

Прокоцкали су они 202 милиона и висе идаље коцкају народ само посматра

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стопосто

24.02.2024 19:23

Најбитније је да има застава на том путу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фочак Р. К.

24.02.2024 20:19

Ето вам Таминџије што вас сметну, па му се најавите у кућу му да вам објасни зашто.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Херцеговац

24.02.2024 21:37

Таминďжија као посланик никаквом добру за Херцеговину није допринио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рада

24.02.2024 23:14

Народ који за вође бира Бурлу, Папка, Дебелог, Дакића, Елека и остале муфљузе, није ништа боље ни заслужио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аха

25.02.2024 05:42

...овдје се види да је Сарајево криво! Па шта сада кукамо!? Имамо кривца! Заставе и три прста окачимо на себе и урлајмо! Тражимо независност... На жалост, Срби су криви а не Бошњаци и Српска је пред гашењем збогтога јер свој свог уништава. Неће ми бити криво, вјерујте ми.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

25.02.2024 08:26

Пут је њима небитан.Нису могли опљачкати паре,људи их сконтала!

ОДГОВОРИТЕ