На сцени је распродаја Републике Српске: Новца нема, власт продаје шта стигне

“Рудника литијума на Мајевици неће бити јер народ Мајевице и околине не жели своје уништење него жели просперитет”, наведено је у емисији “Изазови” БН ТВ.

Република Српска 23.02.2024 | 22:44
На сцени је распродаја Републике Српске: Новца нема, власт продаје шта стигне

Разлога за одбијање тог пројекта је много, а основни је што рудник литијума доводи у питање опстанак и живот становништва, сагласни су саговорници.

Дефинитивна одлука, кратко и јасно – Лопаре су против отварања рудника литијума, каже начелник општине Радо Савић.

Категорично одбацује оптужбе да је потписао било какав документ којим општина дозвољава геолошка истраживања на Мајевици.

“То је урадило Министарство рударства и енергетике Републике Српске јер су они по тада важећем закону једино и могли да ураде. Јер је закон промијењен тек 2022. године, и тада је уведено да локалне заједнице дају сагласност. Тако да ја ни теоретски ни практично нисам могао дати сагласност за геолошка истраживања”, каже Савић.

Он наводи да је много разлога довело до одбацивања пројекта рудника литијума, а први и основни је – народ Мајевице га не жели. Осим тога, он наглашава, веома је сумњиво што таквог рудника нема нигдје у Европи.

“Деведесет одсто становништва је против отварања оваквог рудника. Тај рудник је планиран у непосредној близини насеља, а људи се плаше загађења и расељавања.”

Предсједник Листе за правду и ред Небојша Вукановић каже да жели да прозове владику зворничко-тузланског Фотија и Српску православну цркву и да их пита једноставно гдје су?

“Народ се покренуо у Црној Гори и одбранили смо цркву. Учествовао сам на 50 литија. Да није било народа и литија то не би било одбрањено. Питам их гдје су они сада да кажу доста. Гдје су да кажу да се народа расељава, да су пређене све границе, да неће бити ничега, ни парохија.”

На сцени је распродаја Српске на свим нивоима, каже предсједник Листе за правду и ред Небојша Вукановић.

“То је једна распродаја. Нема разлике између Републике Српске и серије “Наркос”. Наш велики вођа је унапријед и прије избора све договорио шта ће коме да да. Он ради по том принципу. Оде у Русију обећа нафту, Сердарову угаљ, Американцима литијум, Нијемцима све што им треба. И, наравно, сви они кажу овај нам је одличан”, категоричан је Вукановић.

Систем пуца, пара нема и то је почетак и крај свих разлога због којих власт продаје све што стигне, каже посланик посланик СДС-а у НС Републике Српске Огњен Бодирога.

“Замислите у каквом су проблему када су приказали дефицит за 2024. у износу од 200 милиона. То онда мора да је пет пута веће од приказаног. Овај је систем направио од Републике Српске земљу у којој имате око 290.000 радника, 280.000 пензионера, преко 60.000 незапослених, а што је најгоре, по први пут у историји Српске уписано је мање од 9.000 првачића”, рекао је Бодирога.

Општине у којима нема СНСД-а на власти могу да забораве на улагања, тврди Вукановић и истиче да само општине гдје влада конвертитство могу да добију нешто средстава.

“Замислите да су из `Аутопутева РС` од 290.000 КМ дали Херцеговини 5.500 КМ, а `Игокеа` је за реновирање мокрих чворова и свлачионица добила 10.000 КМ”, рекао је Бодирога.

Начелик општине Лопаре је напоменуо да у Српској према Владином критеријуму има 35 неразвијених општина, те да ће та мјеста ускоро постати пуста.

Народ има снагу, народ може све, а лоша власт се боји народа. Потребно је покретање, сагласни су саговорници емисије “Изазови”.