Језиво гробље Европе на граници БиХ и Србије?!

У градовима дуж дијела ријеке Дрине, постоје гробови са ознаком НН који обиљежавају посљедња почивалишта десетина миграната који су се утопили посљедњих година у покушају да дођу до западне Европе. Захваљујући љекару из Бијељине, волонтеру из Тузле и припадницима Горске службе спашавања Бијељина, достојанствено су покопани. Сачувани су и ДНК узорци како би се могао утврдити идентитет.

Република Српска 23.02.2024 | 09:29
Језиво гробље Европе на граници БиХ и Србије?!

У протеклих 10-ак година на десетине миграната, утопило се у покушају да пређу границу Србије и БиХ. Њихови снови и животи угашени су у водама ријеке Дрине.

“Дрина је таква видите плићак па налетите на рупу од 5-6 метара кад вас ухвати вир. Искусни пливачи имају проблеме у Дрини, а да неће имати људи који се први, други, трећи пут сусрећу са водом.”, објашњава Ненад Јовановић члан Горске службе сапсавања из Бијељине.  

Мигранти прелазе углавном ноћу, а кад се тијела извуку даље иду на обдукцију код патолога Видака Симића у болницу “Свети Врачеви”.

Старост страдалих обично се креће од 20 до 30 година, а према ријечима доктора најмлађи је имао 16 година.

“Радим те обдукције по налогу Тужилаштва. Задатак је да утврдим узрок смрти, евентуално вријеме умирања и да сачиним фотодокументацију и обдукциони записник те да узмем коштани узорак за ДНА на анализу.”, прича за БН доктор Симић.

Закон каже да се узорци чувају шест мјесеци, међутим овај доктор, коме је Хипократова заклетва на првом мјесту, ради другачије.

“Ја сам одлучио док год битишем, док сам у функцији и радим овај посао да те узорке чувам.”, наглашава Симић.

Према законским прописима у БиХ неидентификована тијела, сахрањује се на територији општине на којој су пронађени. У мисији идентификације настрадалих миграната, доктору Симићу помаже волонер Нихад Суљић из Тузле. Преко њега породице покушавају пронаћи сроднике. Гробља безимених налазе се дуж Дрине. Једно је у Бијељини.

“Посебно сам поносан што из Бијељине, Републике Српске, БиХ шаљемо овакву поруку да враћамо људима достојанство да смо обиљежили њихове гробове. Иако ни ријека Дрина ни БиХ нису одговорни за њихову смрт него Европска унија која их је убила својим затвореним границама и сретан сам што ми њима шаљемо такву проуку да ми живимо неке вриједности које они нажалост не живе.”, рекао је за БН волонтер Нихад Суљић.

Ови људи нису само статистичке бројке, зато Нихад и доктор Видак покушавају да пронађу начине да се мигранти идентификују и врате кућама. До сада су успјели три пута.

“Моја је идеја да по сачињавању тих ДНА профила да се они ставе на неки сајт на неки портал на сајт рецимо неке амбасаде, на сајт болнице гдје претпостављена фамилија у Авганистану., Пакистану, Алжиру може да их види и да тамо ураде ДНА анализу претостављеног сродника. Сматрам да свако тијело треба да нађе пут до своје куће, а самим тим и душа ће лакше наћи пут од своје куће.”, поручује патолог Видак Симић.

Према подацима Међународне организације за миграције на рути преко Западног Балкана од 2014. године нестало је 360 миграната. Вјерује се да их се трећина утопила. Највише их је из Афганистана, Пакистана, Сирије, Марока, Еритреје и Етиопије.

(БН) Фото: БН

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Ова двојица људи

23.02.2024 10:26

И други са њима су велики људи. Али није ни Европа само крива, криви су и њихови режими од којих ови људи бјеже. А такве режиме ми симпатишемо али и сами бјежимо у западне земље од истих. Истовремено презиремо мигранте и подржавамо фашисте, десницу, на западу који су против ових миграната, а европаке земље као правне чине то што чине и да сузбију десничарске покрете, јер ето и њима онда диктатуре на власти. Врло комплицирана ствар.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

23.02.2024 13:08

Мигранти су последица, западне прљаве политике. Њихове дрзаве су бомбардоване, разорене,од западних сила под управом амера. Да споменем Авганистан, Ирак, Либију, Сирија, сад Газу, итд. Има и рузних резима у неким дрзавама, али ови сто безе углавном безе од рата, или последица рата. А запад их доцекује зилет зицом, или гледа како им се бродови потапљају па окрену ледја.

Name

И ти гледаш

23.02.2024 19:49

Како Путин убија Украјинце, окренеш исто леђа. У чему је разлика? И они су протјерани, Путин им земљу бомбардује. Нас јесу бомбардовали због оног слобе којег смо на крају сами срушили. Због њега су исто многи били протјерани као и ми сами из крајине.

Name

Мирославе,

24.02.2024 07:22

Ајде купи тикет у Владивосток и тамо лупај глупости. Ћао.

Name

Дајте више

23.02.2024 10:38

Ови иду да пљачкају и силују, што не бјеже у Саудију?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дзомба

23.02.2024 13:09

Тачно,,у Европи такве финансирају,,послије им силују жене и праве нереде,криминал.А у Арапским земљама нема ни новца ни помоћи.

Name

+

23.02.2024 10:47

Свака част овим људима. Доказ, да ми на Балкану имамо срце. Хумано заиста. Овај призор душу пара. Тако су многи и наши по Свијету страдали. Да се за њих ништа незна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

23.02.2024 11:59

Јадни љуби. За Европу је то висе од срамоте. Неке избеглице се конфорно сместају, помазу финанциски, а неке пусте да их вода носи. И нек ми неко сада тупи да смо људи сви исти? Данас сутра, сви ми у материјално богатијем делу Европе моземо постати избеглице, ко це нам помоци, кад смо толико људи пустили да их носи вода?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мора се закон постовати у ЕУ

23.02.2024 13:35

И Европа има ограницења, не мозе примити све који би досли, а и када би то урадила ста би било са њом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реално

23.02.2024 16:47

Њихови владари јаде раде свом народу не Запад и Амери. Народ обицни свугдје страда не својом вољом.

Name

Ста је зивот

23.02.2024 15:15

Туге. Борба за бољи зивот.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дух из боцр

23.02.2024 16:29

европска срамота

ОДГОВОРИТЕ
Name

//

23.02.2024 17:12

Људи. Земља је пространа и даје храну. Камини се Запада и њихових грађевина. Храна је стратешко оружје. И сада и убудуће.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сорошев рад !!!!!

23.02.2024 17:51

Ово је минорно узевши у обзир јавну промоцију идеје да се уклоне 7 милијарди људи као вишак на планети.

ОДГОВОРИТЕ