Извешћемо народ, ако дозволе да се експлоатише литијум

"Ако се Влада Републике Српске и Комисија за концесије дрзну да дају дозволе за експлоатацију литијума, користићемо све облике грађанске непослушности да их зауставимо. Извешћемо на улице не хиљаде, него десетине хиљада људи'', поручио је из Лопара предсједник СДС-а Милан Миличевић.

Република Српска 19.02.2024 | 15:31
Извешћемо народ, ако дозволе да се експлоатише литијум

Он је позвао представнике свих политичких странака, а прије свега лидере политичких партија, као и представнике других организација да потпишу петицију против експлоатације литијума у Републици Српској. 

''Од свих народних посланика очекујемо да као изабрани преставници грађана Републике Српске заштите њихово здравље али и здравље њихових потомака и будућих генерација који ће живјети у Републици Српској.

Ако се Влада Републике Српске, неко од надлежних министарстава или Комисија за додјелу концесија дрзну да се оглуше на наш захтјев и дозволе било коме из свијета или од домаћих институција или било каквих компанија, да уђу у пројекат ризичан по здравље људи извешћемо на улице -  не хиљаде, него десетине хиљада људи, и спријечити нарушавање екосистема, угрожавање живота људи и будућих генерација“, поручио је Миличевић и додао:

„Чин потписивања петиције против литијума и против свега што штети здрављу људи и дјелује на нарушавање екосистема је само један од наших видова институционалне борбе против ископавања, истраживања, прераде литијума, магнезијума и свих других штетних састојака у било кому дијелу Републике Српске, не само овдје у Лопарама већ и на Мајевици, Озрену, Посавнини али и широм Републике Српске“. 

Други дио је, каже Миличевић, Народна скупштина Републике Српске гдје очекујемо и тражимо да се кроз ову петицију донесе одлука о престанку истраживања, експлоатације или прераде литијума. 

„Користићемо све облике грађанске непослушности, али прије свега протесте у свим облицима и то широм Републике Српске“, категоричан је лидер СДС-а. 

Радо Савић, начелник општине Лопаре, истиче да грађани Лопара, својим потписима шаљу јасну поруку да не желе рудник литијума на Мајевици. 

„Ми ћемо ову петицију однијети у Народну скупштину Републике Српске. Написали смо и декларацију у којој од Народне скупштине тражимо да задужи Владу да не отвара рудник литијума на Мајевици. Ово је прва фаза наше борбе да се не деси ова експлоатација литијума, а у наредном периоду одлучићемо се за даље кораке.  Позивам и Владу Републике Сепске и Народна скуштину Републике Српске и све посланике да ипак прихвате ово и да послушају јасан став становника мајевичког краја“, закључио је Савић. 

(БН)

Коментари / 64

Оставите коментар
Name

У исто

19.02.2024 15:45

Време и исти дан у свим градовима да власт не може репресивно дјеловати

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

19.02.2024 16:43

Добро сте се сјетили!

Name

ре

19.02.2024 16:53

Народ ће сам да устане и брани своје огњишта, своје кућа и имања, нико га не треба изводити, само орагнизовано заједно морамо сви сложно изаћи а не да се неки овде надају трособним становима негде и неким милионима за уништене Лопаре и Мајевицу.

Name

Херцеговац

19.02.2024 17:03

Дајте да се петиција потписује и у другим општинама широм Републике Српске. Желимо здраву средину и здравље народа.

Name

Нострадамус

19.02.2024 17:03

По зна колико пута да написем Народ се не изводи народ или Устаје или Нестаје.Дај једном да схавтите да се народ не изводи није народ стока.

Name

лопаре

19.02.2024 17:29

Зашто није петиција потписвана одмах чим су дошли да траже геолошка истраживања која се врше због еплоатације а не због чистог прикупљања информација. Зашто начелник у Лопарма није забранио геолошка истраживања као начелник у Бијељини? А не да лопарска локална власт прво узима паре да се у све ово уђе све малтене до саме додјеле концесије, па онда ајде сад смо поново с народом, а прије тога кад је требало шуровати с додиком, уграђивати се зашто тада нису били с народом, зашто су тада били с додиком, зашто тада нису потписивли петиције, зашто тада нису дизали народ на устанак?

Name

Устанак

19.02.2024 17:30

Додик је већ рекао кад је видео да је народ у Лопарама устао против копања литијума да тај народ на Мајевици има проблем са клизиштим да да хоће да одатле оде на неко стабиније место, тако он оправдава планирани геноцид над народом лопарске општине. Не знам како они мисле да им неко препусти своја имање стотине дулима земље и шуме, куће и све што је стицао цијели живот у шта је узлагао, људи имају и по неколико кућа, зграда, и других објеката. То се никаквим милионима не може плаатити, никаквим милионима се не може платити нечија очевина, дједовина, гдје су му гробља, гдје су му преци живјели 500-600 година. Додик све то хоће да збрише са лица земља. Једноставно такав је човек.

Name

ре

19.02.2024 17:45

Ову из Лопара су од 2010 године трговали дозволама за геолошка истраживања, увукли су нас у све ово, давали народу паре по 1000КМ да дозволе да се по њиховим њивама гдје су сумњали да би се могле наћи веће количине врше геошка истраживања, то су радили од 2010-2104 године са фирмом ЛИТХИУМ ЛИ БАЛКАН д.о.о. Лопаре, за Геолошко истраживање бора, литијума, натријума, стронцијума, калијума и пратеће асоцијације елемената (локација подручје општине Лопаре). Онда су то наствили са формом Арцоре из Швајцарске, за сада се не зна ко све има своје пакете акција од домаћих политичара, али је чињеница да су сви у то умијешани од локалних ликова до републичких ликова.

Name

Ре

19.02.2024 18:31

Касно прекасно. Већ је све завршено. Буше 3 године а ви сад реагујете. А корњаче МУП РС ће вас растјерати за пар минута. Нажалост. Народ треба да зна истину а не да га замајавате пред изборе

Name

Ре

19.02.2024 18:33

Ти ћеш извести? Па ти неможеш извести пса у шетњу а камоли народ, будало .

Name

Да,вријеме у исти дан

19.02.2024 19:17

Нецемо цуте гледати како нас униставају,сад,или никад,морамо бити слозни у борби протива унутрасњег непријатеља!!!

Name

Xy

19.02.2024 19:46

Ево зашта се крвавило и трунуло по рововима Мајевице. Браво ми овце!

Name

ЕКО ПОКРЕТИ

19.02.2024 20:19

Вец друго се еколошки покрети боре против униставања ријека, сума, а сада са покретањем дебилске посебно оног дудука од премијера како смо тобоз ,,,богати са неким минералом је врхунац незнања и глупости. И док је свита отишла у Бјелорусију којој су увели санкције да испросе нешто и замагле народу очи о добром односу и русофилији, ресурсе продају западним компанијама. Провидна и издајничка политика главног баје је пресла у тески брезобразлук. Идемо на улице, док се законом не забрани експоатација од приватника и страних компанија. ЗАУСТАВИМО ИЗДАЈУ!114

Name

ре

21.02.2024 09:18

Проблем са давањем концесије Рио Тинту није само пробелм у загађењу животне средине, него и у самој концесији, и условаима по којима се странциам коже давати приодне ресурс на концесионо коришћење. Странцу би се могало дати природанеи ресурис, рудно богатство само по цени тог рудног богатсва на светском тржишту, а не по некој концесионој ренти и накнади као што се то ради у рудницима који су странцима дати под концесију. Такав случај је са Бором, Такав случеј је у Републици Српској са рудником Станари код Добоја где је власт дала рудник енглеској корпорацији ИФТ по некој ситној концесионој ренти по којој се даје концесије домаћој државноје електропривреди, па чак и испод те цене. ОНИ су направили такав закон о концесијама где се по истим условима концесије на приородне ресурсе дају странциам и домаћим државним предузећима. У томе је сва превара. АКо је исто да ли наши рудници припадају нама или странцима, онда је исто да ли ова замља на којој ми живимо припада нама као народу или странциам. Замислимо супротно ситуацију да наша електропривреда иде у ЕНглеско, Немачку, Кину или неку другу држави и да тамо тражи концесију на рудник угља и да прави термоелкетрану на том њиховом руднику, тако нешто не незамисливо. А за њих је нормално да дођу у Србију у Републику Српску и да отимају све редом, руднике, хидропотеницјале, све што се узети може. Исто тако је Миталу дат рудних жељезне руде Љубија код Приједора, и

Name

Лопаре

19.02.2024 15:48

Смијени тог Савића, он је крив. Како се смије. Постави оног адвоката и опет це СДС владати. Овако са том гарнитуром око Савића слаба вајда.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мс

19.02.2024 16:52

СНСД боот, знаш ти, јеси писмен шта кажу..

Name

Лопаре

19.02.2024 18:58

Не знам шта ти није јасно, нисам ничији бот, овдје живим, за Додика нисам и не бих ни у лудилу. Само не дам да се копа и уништава мој град, а сви знамо ко је кривац, то је Радо Савиц, глатко ће изгубице ове изборе

Name

Ре,Лопаре

19.02.2024 19:26

Наравно да треба смијенити све који су знали,а скривали од грађана ста нам спремају, не само смијенити, него морају одговарати због тога!!!

Name

реЛопаре

19.02.2024 20:11

Какав црни адвокат, то је савићев адвокат који је десет година тужакао за општину и начелника кога год је требало тражећи којекакве одштете, клевете и слично... Нема ништа од тога. Потребни су људи из народа који су се борили у рату за Мајевицу, људи револуционари, бунтовници и устаници, звијери од људи који ће да дигне народ на устанак против марионетске власти која овде планира да доведе стране корпорације да прекопају Мајевицу наредних 80 година ће то трајети, само ако се крене у отварања таквог рудника, Локална власт у Лопарма је крива што је својим паруитизмом 15-20г одина ништа није урадила, није изградила ни једну фабрику, све буџете појела, народ раселила, растјерала, натјерала на изумирања. Тако д сада имамо скоро празна села која су планирана за експлоатацију литијума у других руда. Локалцни су на почеку узели паре и нису се противили овом пројекту цијелу прошлу годину, а кад су с том фазом завршили, сад окречу лист и играју другу игру, заштитника народа и бораца против литијума, зашто то нису одмах урадили, и прошле, и свих претходних година, ЗНају они то врло добро, зато се нису ни прикључили првој трибини 10 децембра, него су врили са врата.

Name

лео

19.02.2024 15:48

Ма кога ће те ви извести на улице када ви између себе не можете ни једне секунде саставити.Па видите само шта се дешава у ПДПу,по мом мишљењу ово све ради Вукановић да би дошао на чело опозиције.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ваљуга

19.02.2024 15:49

ДОСТА ЈЕ ВИСЕ ИЗИВЉАВАЊА НАД ОВИМ НАРОДОМ И ПЉАЦКЕ.ИДЕМО ДО БЕСВИЈЕСТ АКО ТРЕБА И ДАЉЕ,,ЗЕЛИМО ДА ЗИВИМО КАО НОРМАЛАН НАРОД

ОДГОВОРИТЕ
Name

XXЛ

19.02.2024 15:49

Милицевицу не ако дозволе већ прије него што дозволе требате то.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дзаба

19.02.2024 16:07

Изаце народ данас а већ сутра ће они почети да копају!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мајевица

19.02.2024 16:15

Милицевицу народ це иза и али не са оним ко их је продао

ОДГОВОРИТЕ
Name

Божо

19.02.2024 16:46

Каква будалетина Шта све износи .Нард неће изаћи на улице због такви .

Name

Рамбо

19.02.2024 16:22

Неможеш се опрати Савићу!Прво си и ти мутио са мафијом,па кад си видио да ће се народ дигнути переш руке!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радо

19.02.2024 16:33

Па сто их доведосте? Годинама запосљавате своје активисте код њих. Све им еxпресно заврсавате и сада када сте све урадили и довели до овог страсног цина сада сте ви као против. То се зове лицимјерство. Само су вам гласови битни. Народ свој продајете за гласове.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

19.02.2024 16:35

Нема од тог ниста Милане.СДС је најваца творница папака и прелетаца ским да се борис па није ни народ висе глуп.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре борац

19.02.2024 17:57

А и народ је исти. Продају се за 100КМ. Дјеца су им побјегла у иностранство да могу преживјети али родитељи и даље бирају лопове из црвене секте.

Name

Маријан

19.02.2024 19:10

Браво, жива истина..

Name

Ре

19.02.2024 16:35

За вас је остало све као добро и како треба у РС осим литијума , срамите се опозицијо нико вас такве не имао ни дана као народ изгубљеног 25 г свога најбољег живота у РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Модрица

19.02.2024 16:42

Ма нема од тога ниста,има да се копа.Сендвици И брља цекају,за стоку ситног зуба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

незнам

19.02.2024 19:00

Имали багателнијег народа од нас?

Name

Душан

19.02.2024 16:50

Овај баца бомбе ко Бошко БухаПа миличевићу Кандаска фирма се огласила да је уговор потписан?????Те шупље ако ако ??баци мачку под репИ сам пратиш збивања и сам знаш да је уговор потписан и очекуј за мјесец дана машине и почетак радоваТу че безбели бити Додо који је одобрио и клепио паре.Ту су милијарде у питању.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милош

19.02.2024 21:31

Рок тех се огласио да је склопио партнерство са Агрокором. Тако, да не лупаш. Агрокор још нема концесију за експлоатацију, па не може ни правити уговоре.

Name

Мајевица у ❤

19.02.2024 17:22

Треба народ да устане против литијума али и против савића (намјерно малим сливима) савићу, фотеља се измиче. Ај ти лијепо пусти паметнијим и поштенијим људима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Искрено

19.02.2024 17:29

Тако и треба урадити. Само се бојим да је то празна прича. Сви ви у власти сте знали за копање литијума и нико није јавно иступио.. Па шта би са пираленом у граду, тресла се гора родио се миш. Највећи критичар, градоначелник, ни ријечи. Нисмо ни свјесни колико је пирален отрован.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хахахааа

19.02.2024 17:38

Нек у Бакинцима да концесију ако има заста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Слависа

19.02.2024 17:39

Питајте Милићевић Раду Савића колико је до сад узео новца за истраживање и ћутање о свему. Па он ти је први цовјек тог пројекта који се сад додворава а новце је одавно стрпа заједно са Додиком.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ðе си лопове

19.02.2024 18:03

Засто сте усли у скупстину послије покрадених избора паметном доста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоки

19.02.2024 18:04

Касно це бити када се издају дозволе

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЛопарчанИН

19.02.2024 18:06

Радо Савић неће никога извести на улицу. Он је 1/1 Додиков потрчко и активно је са Ћоћом укључен у причу око отварања рудника. Дао је сагласност за истраживања и цијело вријеме био упућен у ток истраживања. Сад се је сјетио да је изборна година и окрену причу да је против рудника. Иначе поменути двојац Радо и Ћоћо су већ дуже у пословним релацијама како у Лопарама тако и у Швајцарској. Прије бих повјерово црном ђаволу него Савићу... А и Миличевић је под сумњом. И он једе из црвеног корита.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Митар Добој

19.02.2024 18:13

Овај потеже за некаквом петицијом. Моја баба се крсти на драстичним мјерама опозиције.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бијељина

19.02.2024 18:15

Радо Савиц им дао дозволу да траже Литијум а сад се пере од тога.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Еј

19.02.2024 18:20

Ако дозволе онда ти је касно изводити народ и на мјесец и на улице. Ако то озбиљно мислите спријечити морате то одмах и урадити и то не хиљаде већ десетине хиљада народа испред Владе Р Српске. Овако или никако. Шупље ми је преко главе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реално

19.02.2024 18:22

Мсм да не мозес извести на улицу ни цланове уже фамилије..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е

19.02.2024 18:54

Јбг, сад

Name

Xxx

19.02.2024 18:29

Милицевицу објасни нам каква је разлика измедју Лопара и Лознице или ако хоцес измедју Додика и Вуцица ко није у праву?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цло

19.02.2024 18:46

Какве десетине хиљада људи на улицама, кад Лопаре имају око 15.000. Сви да изађу на улице? Неће. Па ни у оноликој Бањалуци не можете окупити ни 5.000 људи Будите реалнији у процјенама, јер такве изјаве власт може користити против вас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

19.02.2024 20:00

Није ово проблем само Лопара већ читаве Р Српске и ако то неће да спријече онда је ок, нека копају и по Озрену и Лопарама и Мајевици и Б Луци.

Name

Истина

19.02.2024 19:13

Већ касно,они су већ узели паре,чули сте султана,њему је то одлично!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дејан

19.02.2024 19:23

Кога цес ти извести био весео нисте у стању 1000 људи скупити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Познато

19.02.2024 19:29

је да је Радо Савиц некад радио у том Цугу у Швици.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да

19.02.2024 19:36

Хоцете запосленост,добар стандард и развој па имате понуду. Тако су радили у Србији па сад се туку по глави.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Живан

19.02.2024 19:37

Овај јуче држи конференцији и пријети, данас дошао да се слика како потписује петицију, чиста парада,поред оваквих ови сутра могу почети да копају литијум.. једино народ то може да заустави

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неко из масе

19.02.2024 19:42

Организујте народне страже на местима која се планирају за руднике !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Жутавка-Милино Село

19.02.2024 20:08

Против смо литијума, нема копања нека се копа у Лакташима. А ти Савићу бруко, шта уради народу своје општине, издао си нас све. Да знас, борицу се да нико не гласа за тебе. Да казем, нисам за Додика, ал било ко од опозиције да побиједи само не ти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мс

19.02.2024 20:44

Ејјј, јеси л чуо да општина не даје дозволе....

Name

Жутавка-Милино Село

19.02.2024 21:18

Ста хоћеш тиме да кажеш? Дао је Савић, он је сво вријеме знао а ћутао је. Шта је то нег издаја. Покушаваш да га бранис, немас ни један ваљани аргумент. Поредјење ради, он је исти Драшко Станивуковић из Бања Луке Симбиоза. Никаква разлика измедју њих

Name

Тобут

19.02.2024 20:17

Хоће ли доћи владика зворничко-тузлански Фотије да нас подржи, да буде уз свој народ, да брани своју епархију?? да се угледа на дједа митрополита Амфилохија, или ће благословити почетак радова и наставити да пише пјесме. Владико додји, требаш нам

ОДГОВОРИТЕ
Name

Амин

19.02.2024 20:57

Бозе!

Name

Добој

19.02.2024 21:41

Кога цес у Добпју извести, сви су напустили брод кпји тоне и отисли Додику, са три цпвјека не мозрс правити протесте и нетеде. Пропаст.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДрМр

19.02.2024 22:10

Нема од тога ништа... Додик копа Литијум и има да слушате Бајазита, јел јаснооо??!! 😂

ОДГОВОРИТЕ
Name

Народ

20.02.2024 16:39

Нема овдје народа,само остале продане дусе, без мозга и образа празна љустура.

ОДГОВОРИТЕ