Грађани открили: За сваки глас 100 КМ, а може и више

Коалиција за слободне и поштене изборе „Под лупом“ у настојању да разоткрије и сузбије притиске на бираче покренула је кампању о политичким притисцима у БиХ, а дио кампање односи се и на стварна искуства грађана који су се сусрели са различитим облицима притисака на бираче. 

Босна и Херцеговина 19.02.2024 | 13:06
Грађани открили: За сваки глас 100 КМ, а може и више

Претходно објављено истраживање Коалиције „Под лупом“ у којем је учествовало 868 грађана је показало да су притисци на бираче итекако учестала појава, а појединачне приче које су селектоване за презентацију јавности показују на једноставан начин да се притисци на бираче јављају и у државним институцијама, и у приватним компанијама, да их врше и страначки људи, али и грађанима блиске особе, односно, ближа породица и пријатељи, те да се притисци на бираче понављају из изборног циклуса у изборни циклус, а исто тако и да скоро ниједан политички субјект не преза од притисака на бираче, те се селектоване приче односе на скоро све политичке субјекте који су на неком од нивоа власти у БиХ: СНСД, ХДЗ БиХ, СДА, СДП, ДЕМОС, СДП, НиП, СДС, СБиХ...

Приче грађана заиста показују да је неопходно проактивно дјеловање како би се заштитио интегритет изборног процеса, те заштитили грађани-бирачи. Чврсто вјерујемо да је подизање свијести о притисцима на бираче кроз конкретне случајеве изузетно важно. Приказивањем примјера из стварног живота грађани и грађанке стичу увид у различите облике принуде и манипулације до којих може доћи ради остваривања интереса политичких субјеката на изборима. – поручили су из Коалиције „Под лупом“.

Због заштите идентитета грађана и грађанки који су скупили храброст да подијеле своја искуства, приче су анонимизиране и уклоњени су сви подаци из прича који би их могли угрозити, или на неки начин повезати са самом причом, али су задржани описи ситуација у којима су се нашли и изазови са којима су се суочили.

Једна грађанка (25) из Херцеговине подијелила је своје искуство са Општих избора 2022. године за које наводи да је узело и свој психолошки данак. Морам дијелити садржаје, морам ићи на скупове (чак и у друге кантоне), морам довести минимално 20 особа да се укључе и да то буду сигурни (с оштрим нагласком на сигурни) гласови на изборима, морам доставити личне податке своје породице, морам наћи људе чији ћу глас купити за одређену цифру. Испред сваке наредбе стајало је “мораш”, а било је попраћено са “ако мислиш ишта имати”.

Под тим ишта, стајало је: моја стипендија, мој посао, посао некога из моје породице…“Пуно их чека у реду, не заслужиш ли нема те нигдје, без нас се ништа не може, шта мислиш Бога ти ко ће те хтјети запослити”. Можда некоме моја прича звучи безазлено, али је на мене толико психички и емотивно утјецала да ми је створила гађење према сваком дијелу политике. Да вас неко константно зове, форсира и пријети вам да би били њихова марионета тешко је за поднијети и један дан, а тек неколико мјесеци.  – наводи грађанка чији је идентитет скривен.

Грађанин (68) из средње Босне је подијелио своје искуство са притисцима на бираче пред Локалне изборе 2020. године у државној фирми. Због обијања страначке наредбе његов син је остао без посла, а напосљетку је и сам дао отказ.

Када је почела изборна кампања, директор је појачао притисак да се гласа за њега. Започео је злоупотребљавати радне састанке у фирми, а врло брзо је кренуо и у отворену куповину гласова. Порука је била јасна: гласајте за њега, а за сваки глас добијајте 100 КМ. Додатно је обећан и већи износ, ако и чланови породице упосленика гласају за њега. Гласови су се куповали тако да свако ко је желио да гласа за директора већ је унапријед добивао попуњен гласачки листић који је морао да убаци у гласачку кутију и пошаље СМС да је испунио задатак. – наводи грађанин чији је идентитет скривен.

Забрињавајуће је што изборна корупција и политички притисци утичу на саму егзистенцију грађана и грађанки БиХ, те се недозвољени притисци на бираче често односе и на запослење уз страначке услове или добијање отказа на послу у случају непоштивања страначких наредби. Нажалост, у неким ситуацијама, притисци на бираче су резултирали и одласком из БиХ.

Једна грађанка (37 година) из средње Босне чији је супруг добио отказ када су одбили прикупљати сигурне гласове за странку наводи: „Мој муж и ја са нашом дјецом се пуно боље и сигурније осјећамо у Њемачкој, а у БиХ долазимо када пожелимо најближе. Та жеља јако брзо ишчезне када се сјетимо посљедњих мјесеци живота у БиХ, односно преживљавања јер је муж остао без посла и ми без јединог прихода.“ 

Грађанин (25) из сјеверне Босне наводи како је у међуизборном периоду 2021. године једини начин да се запосли био преко странке, што није желио урадити.

„У том тренутку схватио сам да су мукотрпан труд и рад уложени током четверогодишњег студија, који су били награђени високом просјечном оцјеном и бројним студентским признањима, недовољни како бих имао равноправан третман и прилику да се изборим за посао у струци у свом родном граду. Због тога сам професионални ангажман у струци потражио првобитно у другом граду, а потом и у другој држави, што ме је одвело далеко од родног града.“ – наводи грађанин чији је идентитет сакривен.

Грађанка (31) из Херцеговине наводи како је добила отказ у јавној институцији јер странка није жељела губити радна мјеста на особе од којих неће имати користи у странци.

“Осјећала сам се дубоко разочарано и у једну руку престрашено, јер сам знала да немам адута с којим се могу борити против њих. Стојим сама у својим 20-им насупрот годинама укоријењеног система у босанскохерцеговачком друштву. У тренутку, у воду је пао сав мој труд и прије и током рада у тој установи. Користи им, очито, нисам довољно донијела, јер су временом одустали од притиска и уручили ми отказ. Ја од тада нисам радила више нити један посао у својој струци, а посебно не у свом граду. Диплома ми стоји на полици, а ја радим сезонске послове по околним земљама, зарађујући за живот.“ – наводи грађанка чији идентитет је скривен.

Из Коалиције „Под лупом“ наводе како наведени примјери показују да су политички притисци итекако дио бх. стварности, и то не само за вријеме избора. Ради се о континуираним притисцима на грађане и грађанке, а забрињава недостатак механизама за заштиту грађана и то што се постојећи не користе ефикасно. Коалиција „Под лупом“ је става да је неопходно увести политику нулте толеранције према политичким притисцима и злоупотребама како би се створила атмосфера у којој се такве активности најстроже осуђују и кажњавају.

Из Коалиције Под лупом“ позвали су све грађане и грађанке да са њима анонимно подијеле њихову причу о притиску на бираче који су доживјели, саопштено је из те невладине организације.

(БН) Фото: АА 

Коментари / 35

Оставите коментар
Name

ћорак

19.02.2024 13:38

Пишите пропало је корупција је на власти ,ако нећеш играти како они свирају сутра нећеш имати крува за јести.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм

19.02.2024 13:42

Мени су нудили прикљуцак на водовод бесплатно да се укљуцим у кампању медјутим нисам пристао па сам платио након 2 године 1800 км.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рс

19.02.2024 14:05

Стварност је 89 посто радника Минималац то је једина стварност уз повећање цијена свега и свачега ко мисли више излазити на тооо гладање него гањамо која Дрзава да нас прими да нормално живимо од свог рада а не МИНИМАЛАЦ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре ре

19.02.2024 15:59

Нисте у праву. Већина домацинстава у мом окружењу има примања од 3 до 6 хиљада КМ.

Name

Хамбург

19.02.2024 20:18

И сви око мене имају приходе веце од 6000КМ.

Name

Бојдо

19.02.2024 14:06

У добоју дијеле народске паре и купују изборе годинама и онда кад добију изборе покрадосе народске паре на све начине и онда тај исти народ кука и гледа како сељаци уживају њиховим парама! Додика треба ухапсити И све би полако кренуло на боље овако ће РС нестати у лоповлуку и папанлуку

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коме се пријавити

19.02.2024 14:07

Ја нудим глас 25% јевтиније ,само 75 км фамелија од 38 цланова

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоја

19.02.2024 14:14

Смесно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

19.02.2024 14:18

Глас 100 марака, колико је то за 1000 гласова, или за 10000 гласов? Смањите дозивљај, измисљате, или су вам дали инструкције "амбасадори"?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зато

19.02.2024 16:21

Само увођење отисак прста скенери и видео назор ако власт неце Шмиту намеци народ зражи постене изборе

Name

Ре

19.02.2024 16:32

Не дају своје паре него паре грађана и није их брига. Шта мислиш што се боре за директорске фотеље јавних предузећа, начелничке (одјељења) позиције у општинама, итд, итд.

Name

ћорак

19.02.2024 14:27

Не разумијем како можете бити толико глупи узми паре и гласај за другога .

ОДГОВОРИТЕ
Name

За Цорак

20.02.2024 13:09

Е није тако како мислис ,добијес сто км и лист вец попуњен нема ту муљања.Све просто и уредно припремљено као у Добоју.

Name

патеник

19.02.2024 14:37

Гласај за кога хоћеш сви су лопови .

ОДГОВОРИТЕ
Name

И

19.02.2024 16:33

И у то име, остави династију нека влада.

Name

Мицко

19.02.2024 14:39

Како мени никад не понуде тих 100 КМ, небитно, 20,30,50 КМ... Ја бих само трчао у дзепу и климао главом, а у недељу на изборима гласао за кога ја хоцу. Какав ретард морас бити да уопсте понуди неком паре за глас и вјерујем да це он због тог гласати за тебе. Па не гласају дјеца из првог основне.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

19.02.2024 16:36

Знате онај виц: дошао баби на врата активиста странке и пита бабу хоће ли гласати за њих. Каже њему баба, хоћу, хоћу синко. Обећала сам оном што је био прије тебе, па што нећу и теби.

Name

Глас

19.02.2024 14:41

Нису то градјани. То је стадо!

ОДГОВОРИТЕ
Name

В

19.02.2024 16:30

Тако је Не треба их ни залити ако судјелују у кривицном дјелу

Name

Пензионер

19.02.2024 14:57

НЕМА ТОГ НОВЦА ЗА КОЈИ БИ ПРОДАО ГЛАС!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татјана

19.02.2024 15:17

Директорица Дома здравља у Бијељини пред сваке изборе позива људе у канцеларије, обилази одјељења и дијели папире нацелницима и главним сестрама да сваки радник мора скупити по 10-15 гласова. Пред задње изборе је исла јавно по установи и тразила гласове.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

20.02.2024 19:33

Па то пролази у криминализованој и од мафије заробљеној РС

Name

Чланак

19.02.2024 15:29

Написан збрда - здола, једна грађанка, један грађанин, ништа конкретно ваљда да разноразна удружења и НВО оправдају своје постојање и уложени новац. Бит ће нам и даље овако или још горе ако ми сами будемо трпили овај изборни јавашлук и криминал.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

19.02.2024 15:32

Док је оваца, биће и вуне. Неки очигледно још увијек не схватају, да их власт купује њиховим новцем и да власт на сваку марку коју да на овај начин, то вишетруко наплати. Поред вишеструке наплате, ту је и губитак образа, пред собом и другима. Ђаво даје, али и вишеструко узима, него што даје и оставља за собом: пустош, гладне, обесправљене и обесчашћене.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ххх

19.02.2024 15:33

Не разумијем људе који кукају на ово. Узми 100КМ, или шта ти се већ нуди,уђи у кабину, гласај како хоћеш и готово. У најмању руку,додај X на још једно мјесто, направи листић неважећим и то је то.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дуле

19.02.2024 15:35

Ко год гласао за 100 марака или неку другу суму, дао Бог да му буду последње.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Немогуће

19.02.2024 15:54

Толико странака и позиције и опозиције а да никоме не треба мој глас. Скоро 50 година како могу излазити на Изборе и никад нико али баш нико ми није тражио мој глас. Толика корупција а ја толико губав или мутав да ником нисам потребан. Свашта. Редовно излазим на Изборе али од 2000 год никад ником нисам дао глас. Држим се оне девизе нема џабе ни код старе бабе. За мене је глупост да изађем на Изборе и дам некоме свој глас онако без везе из чистог мира па био то Додик, Миличевић, Бореновић, Тривић или Вукановић.

ОДГОВОРИТЕ
Name

x фактор

19.02.2024 16:20

На шта је биједни народ спрман! Треба нама и горе од овога неод ових владајући него од странаца. је.о нам 100 КМ м.ајку

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

19.02.2024 17:40

Све тацно сто је написано и ево у БН на прослим изборима комшија ми се жалио да му је мука. Да запосли кћерку тражили му 50 гласова да скупи и он ангажовао цијелу фамилију али било мало, онда комшилук ( срамотио се) па га и напали пријатељи. И кад је кренуо на изборе да гласа нападне га повереник и изрузи и назове гнидом. Он се разбјеснио вратио се кући исплакао се звао родјака у Аустрији и послао кћерку тамо. Сад је она у Њемацкој ради свој посао и није јој лоше али Он више ни да цује за Партије и Изборе и мрзи бих и све политичаре.

Name

Ловрен

19.02.2024 16:21

Ја нудим глас само за милионкм.Узми или остави.Цекам одговор.Ко висе од тога плати мијењам дрес одмах.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики

19.02.2024 17:23

Ја ћу гласати за мог Додика и без тих 100КМ.Бољег ми никад нећемо имати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

19.02.2024 21:24

А ни горег.

Name

Искрено

19.02.2024 17:34

Какав је то карактер људи да се прода за 100 марака?????? Зато нам и јесте овако.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бирац

19.02.2024 19:40

Ала лазууу. 100 је мало.1000 је мјера. Толико вриједи сваки глас.🤣🤣🤣🤣 будале.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добој

19.02.2024 21:28

Па то је постало легално !Вулицка не иде у затвор?

ОДГОВОРИТЕ