Веће кирије за 20% за изнајмљивање стана у Српској

Буџет грађана који немају ријешено стамбено путање осјетио је у посљедње вријеме раст цијена изнајмљивања станова у Српској. Тржиште има своје разлоге за подизање цијена. Грађани по ко зна који пут себи постављају исто питање: чега се следећег одрећи зарад крова над главом.

Република Српска 19.02.2024 | 08:31
Веће кирије за 20% за изнајмљивање стана у Српској

Обезбиједити кров над главом, привремени или трајни, сан је али прије свега потреба сваког човјека. Многи, до неког трајног рјешења, стан изнајмљују односно плаћају кирију. Међутим, цијене кирија у градовима широм Српске порасле су за немалих скоро 20 одсто у односу на ранији период. Буџет грађана то итекако осјети.

“Поред високих цијена станарине ту су и режије. Све је поскупјело, постало је неподношљиво”, кажу грађани.

Да је до поскупљења цијене кирије дошло потврђују агенције за некретнине, које кажу да су они који изнајмљују станове подијељени у три категорије.

Цјеновно најнижа су студенти, затим породице које чекају рјешавање стамбеног питања, док су у најскупљој категорији пословни људи, каже Драган Милановић из једна бањалучке агенције за некретнине.

“У Бањалуци не можете наћи стан испод 400 или 500 КМ, а некад се могло за 300-350 КМ. Просјечан стан од 50 квадрата у новијој градњи на модернијој локацији, модерније намјештен је и до 700КМ, ако је у центру, има паркинг мјесто и гаражу”, наводи Милановић.

Додаје да су најскупљи станови за пословне људе којима компаније плаћају закуп и до 2000 КМ ако је стан велики, добро намјештен и на одличној локацији.

Минимална цијена кирије у Приједору је између 300-350 КМ.

“Ако су станови на доброј локацији, добре спратности, лијепо уређени, ако имају паркинг мјесто и гаражу, могу на мјесечном нивоу да коштају између 500 и 600 КМ”, каже Леонард Самарџија, власник агенције за некретнине у том граду.

Разлоге за раст цијена изнајмљивања станова агенције за некретнине, између осталог, објашњавају растом цијена квадрата станова.

“Други разлог је што се повећао број некратнине које се издају на краткорочне најмове. Прошле године је у Бањалуци забиљежен велики пораст броја туриста па се доста људи који су некретнине издавали на дужи период одлучило на краткорочне најмове, на тзв. стан на дан, тако да се понуда на дугорочне најмове смањила”, објашњава Милановић.

“Доста власника станова у Приједору такође се окреће услузи “стан на дан” тако да је све мање некретнина које могу да се изнајме на мјесечном односно годишњем нивоу”, додаје Самарџија.

На цијене не можемо да утичемо, остаје нам само да се боримо са новим ударима, кажу грађани.

Новац за кирије неки од њих зову новцем баченим низ вјетар јер на крају сваког мјесеца они и даље немају стан, а ни новац. Може ли се новац за кирије уложити на другачији начин?

“Ако се запосле могу да подигну кредит па да умјесто кирије плаћају рату кредита”, каже једна Бијељинка.

Док неки сматрају да се не зна шта је горе, кирија или кредит који је, како кажу посебна глоба, други су мишљења да кредит јесте ризик, али да и кад се не плати кирија, слиједи избацивање из стана.

Дакле, куповина стана на кредит може бити исплатива, али се може претворити и у улазак у дужничко ропство ако вам се, рецимо смање приходи или останете без посла. С друге стране, изнајмљивање стана не укључује све трошкове и одговорности које имате ако сте власник. Лака или тешка, одлука је на вама.  

(БН) Фото: Илустрација/БН

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Познавалац

19.02.2024 09:15

И у БЛ зависи од газда, има једнисобних станова по 250 км,скромна цијена, доста газда су скркмни сто се тице цијена

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики

19.02.2024 10:03

По те паре смјештај у граду или је рушевина или се живи са газдама заједно у стану. Могуће је да се ради о неком приградском насељу одакле се мора користити превоз до центра.

Name

Аха

19.02.2024 09:24

Појесце вас тај минималац коме нисте дорасли, па це на крају остати само минималац а пропасце све око њега, укљуцујуци и псеудорепублику која се фура да је дрзава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мицко

19.02.2024 10:34

А засто би нас појео. Ако је минималац повецања 30 посто, а ево нпр. цијене станова порасле 20 посто, засто би нас појео. Дај немој лупетати....

Name

Ре аха

19.02.2024 12:23

Вас це појести сто сте умислили да је бих дрзава.Јесте дрзава ко сто је моја баба цура

Name

Ре

19.02.2024 16:16

Прдекана је то све вец одавно.

Name

Ре Ре аха

19.02.2024 18:07

Па не знам цији пасос носимо вец 30 година, цију валуту тросимо, таблице, границна служба... Или су мозда вец успостављене границе око Добоја и Горазда, а да ја не знам? Него слусај, Босне је било стотинама година и бице је јос, а та твоја рс постоји од неки дан, и не сери висе.

Name

Ре ре аха

19.02.2024 19:35

Немој да се стресирас, опустено.Лаганини.босна није никад била дрзава нити це бити, била увјек административна јединица у некој дрзави.А Република Српска ако бог да јос коју годину па независна суверена.Доста вам то федерације сто вам је дато

Name

Дарко

19.02.2024 10:00

Требају станарине да буду јос веце. Свака шуша је побјегла из села у град и зеле да буду " градјани ". Оставили су куце и имања својих дједова и оцева. Сви би они да се начукуре на балкон и да пију кавицу,а оваква лијепа имања зарастају у коров. Имамо куцу у једном малом и лијепом селу,којега никада небих напустио,а исто тако радим у граду. Такодје пар младих људи исто тако ради. Сви се зале да су цијене станарина и прехрамбених производа отисле у висине, а нико неце да има краву , кокоске и своју басту. А, оно сто сам произведес то је најздравије. Зато народе, вратите се на своја имања,а идите и даље радити у фирма.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Професионалац

19.02.2024 11:28

А ко је пријавио постанаре, и плаћа ли се порез на добит......

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мицко

19.02.2024 12:49

А колико пута треба да се плати порез, паметњаковицу. Дај плати порез на материјал који се купује, дај плати порез сто си купио стан, дај плати годисње порез на некретнину,итд... Колико јос пореза хоцете. Мани се цовјеце глупости, де размисли мало. И није проблем, платицу, али кирија неце бити 500 КМ, вец 1.000 КМ, да имам од цега платити порез, како би ти био задовољан.

Name

Искрено

19.02.2024 12:20

Ја сам зато да млади узму кредит и купе стан, умјесто што плаћају кирију за изнајмљен стан. Али има тога у великом броју гдје омладина ради, али се боји отказа, а онда немају од чега враћати кредит. Што се тиче газда који издају станове, знам да има свакаквих, бахатих, некултурних....али има и оних који су поштени. Један сам од тих, који годинама издајем стан. Никада нисам узимао кирију унапред, нисам улазио у стан када их нема, најављивао се када долазим, разуман био и за вријеме короне ако немају за кирију..... Имао сам јако културних и финих станара, али сам имао и шљама, поготово на моје изненађење од стране појединих жена. Послије таквих ми се повраћало када уђем у стан. Тако да и данас сматрам да је издавање нужно зло, колико год то неком било смијешно. На мосту добијеш, на ћуприји изгубиш.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ново

19.02.2024 13:01

Мозда је нека стара смецарница 250 км кирија ко би дао нов среден стан за те паре боље нек стоји празан знали ова омладина колуко се да пара да купис они би да имају све али се ниста неодрицу треба се мало и напатити да имас теско готиво да оцисте

ОДГОВОРИТЕ
Name

Иирена

19.02.2024 15:18

Ко има има 500 км та кирију, боље да дигне кредит и отплацује стан

Name

Др

19.02.2024 15:15

Сељаци вратите се куцама да кирије и цјене станова додју на нормалу. Сасјекли суме продали краве тракторе и нагрнули у град дигли кредите а лопви видјели да могу дизати цјене.

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

20.02.2024 09:56

Свима НАЦИОНАЛИЗОВАТИ, што имају вишка. Зато су криминалци и градили, да сиротињи траже веће станарине. Народе у ДИЈЕДОВИ стару кућу. А богата Гов.а, нека плаћају сами режије.

ОДГОВОРИТЕ