Интернет у школама: БиХ има план, а да ли има новац?

Министар комуникација и промета БиХ Един Форто раније је рекао да је нулти приоритет осигурати широкопојасни интернет у свим школама у БиХ те је обећао да ће ускоро све школе у Босни и Херцеговини имати интернет.

Босна и Херцеговина 18.02.2024 | 13:15
Интернет у школама: БиХ има план, а да ли има новац?

Међутим, умрежавање школа и увођење широкопојасног интернета захтјева пуно времена, али и јако пуно новца. Према подацима УНИЦЕФ-а, током 2024. године планира се увођење мјерења интернета у реалном времену у свим школским објектима, што ће омогућити идентификацију локалитета на којима је потребно интервенисати.

Раније су Министарствосаобраћаја и веза Босне и Херцеговине, Регулаторна агенција за комуникације Босне и Херцеговине, компаније БХ Телецом, Еронет, Мтел и Телемацх током Дигиталног самита Западног Балкана 2023 усагласили Позив на акцију. Након тога УНЦЕФ у БиХ почео је припремати низ активности којима се настоје подржати образовне и комуникацијске власти у јачању екосистема за образовање за 21. вијек.

УНИЦЕФ у БиХ је крајем 2023. године презентовао и резултате студија изводљивости за изградњу интернет инфраструктуре према школским објектима који немају приступ интернету.

Резултати мапирања интернет умрежености основних, средњих, централних и подручних школа приказани су на глобалној мапи Гига иницијативе - заједничке иницијативе УНИЦЕФ-а и Међународне уније за комуникације која за циљ има умрежавање свих школа на интернет до 2030. године.

Резултати УНЦЕФ-а показују да је потребна инвестиција од 9,2 милиона КМ која би имала петоструко већи социо-економски поврат, у року од двије године. У том смислу, УНИЦЕФ ће наставити пружати подршку мулти-секторским платформама које за циљ имају заједничке инвестиције у области јачања овога екосистема.

Из УНИЦЕФ-а су казали да важност сигурне и квалитетне интернет конекције, осим за образовање у 21. вијеку, има свој важан утјецај на шири социо-економски развој. Најсвјежији подаци показују да повећање повезаности школа на интернет за 10 посто повећава БДП по становнику за 1,1 одсто.

Од више од 500 школа у БиХ које немају приступ интернету, више од 99 одсто су подручне школе, у заједницама које су често вишеструко изоловане. Школе представљају центар заједница и живота у њима, а повезивање школа на интернет значи и повезивање заједница, јачање комуникације, размјене и отварање могућности за привређивање у технологијом подржаним индустријама.

Приступ сигурном и квалитетном интернету у школама значи могућност избора, приступ информацијама неопходним за развој и образовање у 21. вијеку, навели су из УНИЦЕФ-а.

Резултати посљедњег ПИСА истраживања објављених крајем 2023. године, дају чврст аргумент за интеграцију технологија у процес учења - ученици који су дневно проводили до један сат на дигиталним уређајима за учење у школи постигли су 14 бодова више у математици него ученици који нису проводили вријеме на тим уређајима, чак и након узимања у обзир социо-економког профила ученика и школа. Овај позитиван однос уочен је у више од половине (45 земаља и економија) свих система с доступним подацима.

Босна и Херцеговина није учествовала у ПИСА 2022 истраживању. Али, подаци Мапирања ИКТ ресурса основних и средњих школа у БиХ, које је спровео УНИЦЕФ, показују да омјер доступних дигиталних уређаја по ученику није оптималан за учење у 21. вијеку.

У БиХ у просјеку 19,9 ученика дијели један рачунар. УНИЦЕФ процјењује да основним и средњим школама у БиХ недостаје више од 344,690 рачунара који испуњавају препоручене ИКТ стандарде за образовне институције, односно инвестицију од 247 милиона долара.

У претходном периоду УНЦЕФ је донирао рачунарску опрему за више од 200 основних и средњих школа у БиХ.

Дакле, прије самог увођења широкопојасног интернета у све школе у Босни и Херцеговини, потребна су велика улагања како би се свакој школи обезбиједио неопходан број рачунара преко којих ће се тај интернет користити.

(Клиx.ба) Фото: wееблy

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Тај

18.02.2024 14:39

УНИЦЕФ то су сотоњаре чији је циљ глобалистичка агенда 2030! Увукли су се у све БиХ институције и као нешто помажу а једини им је циљ шприцање 💉💉💉 свих рођених беба дјеце и омладине барем 10x до прве године живота а најмање 24x до 18 године живота! Тај исти УНИЦЕФ има осуђене педофиле и били су оптужени да су шверцовали малу дјецу из Африке! Нису ово теорије завјере све се може наћи на интернету само треба копати и тражити по интернету! ОБЈАВИТЕ КОМЕНТАР!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тод

18.04.2024 13:40

У сваком житу има кукоља. Није лош УНИЦЕФ него појединци у њему. ... а што се вакцина тиче статистика је неумољива - искорјењене су многе болести и смањена је смртност (полио, туберкулоза, тетанус, богиње...).

Name

075

18.02.2024 15:27

"Власти" у БиХ, на свим нивоима, имају план који се зове "дајте нам донације"!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТЕШКО НАМА

18.02.2024 20:27

Имамо планови, имамо пројекти али немамо КАПИТАЛ! Како би рекао Шојић Сингапурћанима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

19.02.2024 13:07

Пара има, за бацање на Проинтер, док за стварне потребе за ИТ услугама, нема. Жалосно, али истинито. Имају десетине милиона за Проинтер, а немају милионе за увођење интернета у све школе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Индирект

18.04.2024 13:42

Чињеница је да паре иду гдје се каже, а не гдје су заиста најпотребније

Name

грицко 62

19.02.2024 14:40

Има ли још која будала да донира лопове.

ОДГОВОРИТЕ