Која су ваша права ако се повриједите на послу?

Због повреде на раду радници често могу имати великих проблема, који могу оставити трајне посљедице, но да ли сте знали која су ваша права у случају повреде?

Република Српска 17.02.2024 | 18:50
Која су ваша права ако се повриједите на послу?

Провјерили смо како се квалификују повреде на раду те која права имате у случају незгоде, односно како је то прописано законом у Републици Српској.
Ко и када подноси извјештај о повреди?

Извјештај о повреди на раду попуњава послодавац тако што одмах, а најкасније у року од 48 часова од сазнања да је дошло до повреде на раду, професионалног обољења или обољења у вези са радом, у одговарајући образац непосредно уписује све податке прописане овим правилником.

Након што упише све податке прописане овим правилником, послодавац без одлагања, а најкасније у року од 48 часова од уписа података, свих седам примјерака извјештаја доставља здравственој установи у којој је извршен преглед повријеђеног, утврђено професионално обољење или обољење у вези са радом, ради уношења у садржину извјештаја налаза и мишљења љекара, односно здравствене установе.

Љекар који је прегледао повријеђеног, односно здравствена установа која је утврдила професионално обољење или обољење у вези са радом уписује у извјештај налаз и мишљење у року од два дана од дана његовог пријема и попуњени извјештај доставља послодавцу.

Након комплетно попуњеног извјештаја послодавац је дужан да извјештај достави Републичкој инспекцији рада ради уношења мишљења инспектора рада о питањима повреде на раду, у случајевима тешке повреде на раду, колективне повреде и смртних случајева.
Шта садржи овај извјештај?

У извјештај о повреди на раду уписују се подаци о послодавцу и повријеђеној особи те битне чињенице о околностима, врсти и тежини повреде, те мишљење инспектора рада.

Такође, уз пријаву се обавезно прилаже налаз и мишљење љекара који је први прегледао повријеђеног, а којим се може доказати да су настанак и мјесто настанка озљеде узрочно-посљедично везани уз обавезу и процес рада.

Извјештај у који су уписани сви подаци прописани Правилником послодавац у року од два дана од дана пријема попуњеног извјештаја доставља Фонду здравственог осигурања Републике Српске код којег повријеђени, обољели од професионалног обољења и обољели од болести у вези са радом остварује права утврђена прописима о здравственом осигурању.

На ЛИНКУ имате инструкције шта овај извјештај треба да садржи.

Признавање повреде

У случају повреде на раду имате посебна права према Закону о здравственом осигурању РС. Но, да бисте их остварили, Фонд здравственог осигурања РС прво мора провести поступак и оквалификовати насталу повреду као повреду на раду у складу са законом.

Привремену спријеченост за рад у трајању до 30 дана непрекидно утврђује доктор породичне медицине код којег је лице регистровано. Привремену спријеченост за рад која траје непрекидно дуже од 30 дана, почев од 31. дана привремене спријечености за рад, утврђује Фонд преко првостепених комисија за оцјену привремене спријечености за рад и Другостепене комисије за оцјену привремене спријечености за рад. Осигураник који је на боловању је дужан да се сваких 15 дана од дана утврђивања привремене спријечености за рад јавља свом доктору медицине код кога је регистрован (изузев када се налази на болничком лијечењу).
Право на накнаду плате

Прописима о здравственом осигурању ближе се уређују услови за остваривање права на накнаду плате за вријеме привремене спријечености за рад због болести и повреда, трајање права на накнаду, као и висина и начин остваривања права на накнаду плате.

Накнада плате за вријеме привремене спријечености за рад због повреде на раду или професионалне болести износи у висини од 100 одсто просјечне плате коју је радник остварио у одговарајућем претходном периоду, или од плате коју би остварио да је био на раду.

<спан стyле="цолор: #000000;">(<а стyле="цолор: #3598дб;" хреф="хттпс://www.независне.цом/новости/друство/Која-права-имате-ако-се-повриједите-на-послу-у-Српској/817509" таргет="_бланк" рел="ноопенер">Независне<спан стyле="цолор: #000000;">) Фото: Илустрација/виситцомплетецаре.цом

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Милојко

17.02.2024 19:28

Та права у Српској одредјуе мали Бјазит и "дјецу му" да наставе са кољена на кољена...Барбика их је подоста на овај свијет вец донијела...тако да је Сеоба засигурна јер њихова це деценијама да траје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Искрено

17.02.2024 19:51

Никаква права немате то вам говорим из искустава Министарство безбједности ,гранична полиција !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ајте бре

17.02.2024 19:54

Људи изгубе здравље од тортуре и ви писете о правима у бајкама

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоран

17.02.2024 22:09

У мене супруга одсјекла 2 паста на цикулару И добила само 400 марака,Бозе драги ста се ради.

Name

Прасеци

17.02.2024 20:43

Засто се ниста од тога не односи на психицко злостављање од стране надредјених, мобинг, уцијене,…вриједјање интелигенције самим њиховим постојањем?

ОДГОВОРИТЕ
Name

толико о томе

18.02.2024 10:25

Бас ме интересује како је то регулисано код приватника, код оног екстра хуманитарца Умицевица Беме. Отказ моментално, зар не?

ОДГОВОРИТЕ