Кумовске и рођачке фирме у дилу са властима: Ко ће коме ако не свој своме?!

И док буџетског новца нема довољно за здравство, за борце, за социјална давања, увијек га има, чини се и вишка за фирме које се доводе у везу са Милорадом Додиком, предсједником Српске. Ипак, чини се да ни то није довољно па се прешло и на буџет БиХ па је крајем прошле године фондацији Српска кућа на чијем је челу Горица Додик, кћерка предсједника РС-а и СНСД-а Милорада Додика додијељено 30 000 КМ. Поставља се питање да ли је ово покушај стварања монопола и зашто нема одговорности?

Република Српска 17.02.2024 | 20:01
Кумовске и рођачке фирме у дилу са властима: Ко ће коме ако не свој своме?!

Влада Републике Српске одлучила је, пред крај прошле године, да из буџета дијели милионе марака као прави Деда Мраз. У то име,измијенила је чак листу приоритетних пројеката из програма јавних инвестиција и дала предност јавним предузећима која годинама не послују позитивно али и приватним предузећима, било родбинском или политичком линијом. Срећни добитници новогодишњих финансијских пакета су прво јавна предузећа - Жељезнице Српске које су добиле 20 милиона марака, Аеродроми Српске 2 милиона, а Поште милион. 

Није Влада заборавила и приватна предузећа па је тако, између осталих, Бању Мљечаница, коју води НПС-ов Дарко Бањац почастила са 7 милиона КМ. У тој намјери их није спријечило ни то што је од самог почетка сумњива изградња здравствено туристичког комплекста, а ни то што је у Приједорском тужилаштву формиран предмет због јавних набавки Мљечанице. 

Чини се да више није довољан новац из буџета Српске па се прелази и на буџет БиХ да би се помогло приватним фирмама у Српској. У прилог томе иде чињеница да је Савјет министара Босне и Херцеговине крајем децембра пошле године донијело одлуку да 30.000 КМ из текуће резерве буџета институција БиХ да Фондацији "Српска кућа" на чијем је челу Горица Додик, кћерка предсједника Српске и СНСД-а Милорада Додика. 

„То је систем који је толико дуго пристуан у Републици Српској који наноси штету и кошта грађане Српске стотине хиљада па чак и стотине милиона КМ укупан дуг је преко 6 милијарди КМ, дуг расте камате све веће али расту и привилегије која добијају та предузећа којих има много и који су на јаслама буџета“, каже Бранислав Бореновић, посланик у Представничком дому ПС БиХ и предсједник ПДП-а.

Поред фирми Додикове дјеце, списак фирми блиских сарадника или политичких истомишљеника Милорада Додика је дугачак. Навешћемо само неке које су у јавности повезиване са породицом Додик.  Калдера цомпанy, ГП Крајина, Гранд Траде, Ред боx медиа, Ецо гроуп, Агродестил... и ту ћемо се зауставити јер ако би смо наставили са објашњавањем ко је како повезан, овај прилог би трајао три дана. Занимљиво је да је Додик сваку повезаност вјешто негирао али није се одустајало од дијељења новца из буџета за такозвану помоћ у раду. 

„На овај начин се и конкуренција гуши ако имате више независних фирми за неки пројекат, а прође само она која је у добрим односима са властима. Јасну поруку шаљете свим осталим да овде нису добродошли јер власт има према њима маћехински  однос у односу према фирмама које су у блиском односу са властима“, каже  Велизар Антић, политички аналитичар.

„Поред моћи главни мотив за бављење политиком је новац и новац који  увијек се скрене из јавних буџета у приватне компаније повезане са владајућом коалицијом. Овдје на власти је од 2006.г. Додик и константно видимо нетранспарентно трошење новца кој се усмјерава за коалиционе партнере поротичне компаније и да они имају корист што се неко њихов бави политиком“, каже Синиша Вукелић, новинар и уредник портала Цапитал.ба.

А да, како се у народу каже, пара иде на пару, показује то што је буџет предсједника Српске за ову годину 56 милиона марака. На шта ће се тачно потрошити тај новац, не зна се. Званично, планирано је да ће се трошити, између осталог, и на хуманитарне и друштвено корисне пројекте. 

И на крају, ко зна, можда се и оствари виц који је заживио у народу – а то је да је Милорад Додик толико богат да би својим иметком могао отплатити пола дугова Републике Српске, који износе 6 милијарди марака, па да коначно будемо она земља о којој надлежни упорно причају, незадужена и економски стабилна. 

(БН) Фото: БН

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Грга

17.02.2024 20:05

Само ако богда рат мозе да ријеси да се ријесимо дзохара са власти,,ако поцне.акоо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТЕШКО НАМА

17.02.2024 21:45

Слажем се. То је једино остало на располагању. Дипломатија не даје резултате.

Name

Драгољуб

20.02.2024 19:51

Ти драги мој панетни господине ратуј, мени је било доста цетири дуге године! Да је среце имао бих контруктивнији предлог за ресење ове кризе !!! Не само рат и рат...сигурно су ти људи прицали како је било у рату....

Name

Ања

17.02.2024 20:24

Ако 56 милиона троси у хуманитарне пројекте, гдје су оцевидци никакве контроле, мозе како хоце

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоле

17.02.2024 20:38

Владавина и зло Турке, Аустроугарске и Њемацке коју су нанијели српском народу није ниста у односу колико је зла РС И српском народу уцинио Додик и СНСД. Људи моји, тек када лопурде оду са власти сазнаце се размјере пљацке коју су поцинили и колико народа је напустили РС због Додика и његове политике. Зло да веце бити не мозе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милојко

17.02.2024 20:44

До када це те писати? Засто не позовете на протесте? Зар мислите да це неко други да вас бајазита и дјецу му´ раз-ријесити? То само улица ријесава...свугдје у Свијету!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Браво,Милојко

17.02.2024 23:06

Питам се,да ли постоји неко из опозиције,ко це позвати градјане,да на улици ријесимо проблемс коне нам власти производе?!Дрогог,ни бољег нацина нема!!!

Name

Уб

18.02.2024 09:18

Додик мора да иде што пре,милом или законском силом,док није уписао Српску као личну своину.

Name

Шокчевић Ковиљка

17.02.2024 21:05

Шта ви критикујете жену. Јелена позива институције да ураде професионално свој посао. Да пронађу кривца. Шта је ту лоше? Свак ко је нормалан тако би рекао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

17.02.2024 21:19

Гори су од рата. Рат је трајао 4 године. Ово траје скоро 30 година и трајаце јос ...најмање 30, а мозда и вјецно као Афганистан. Кроз историју балкански народи не знају имати ниста нормално. Југославија је била најбоља коју су направили, али је то непоновљиво. Тезак народ за објаснити.Неки народи једноставно нису створени да имају дрзаву, као сто неке породице нису створене да имају домацинство, па зиве на 'кнап'.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крцун

17.02.2024 21:22

Ништа ново, свако нормалан то зна. Шта даље, како даље, шта предузети, ко ће предузети? Ово су хипотетичка питања, ништа се неће десити, све ће остати исто, нема ко, нема с ким, нема како...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Забринут !!!

17.02.2024 21:41

Ста је са фирмом СЕНЕТ у власниству НЦитy, сви знају да су власници браца Радисиц, ста је са ПДВ-ом који ова фирма није уплацивала а износи преко 6 милиона КМ? Засто нико не постави то питање???

ОДГОВОРИТЕ
Name

демократски избор

17.02.2024 21:47

Требамо новог српског народног председника Републике Српске. Требамо нове демократске изборе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тако то иде

17.02.2024 21:49

Цим додјес до мало висе пара да ти је јос. Знам по себи али ово немају мјеру.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко Краљевић

18.02.2024 08:11

Незнам за други примјер, да у једној сиромашној републици постоји тако богат владар и да има толико кумова, за које се не зна ко је богатији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Народ

18.02.2024 08:40

Само повести народ на улицу, једино рјешење и нема стајања док се све не очисти,странце довести да заведу ред ,само стране силе могу овим не људима стати за врат и све одузети!!!!

ОДГОВОРИТЕ