Колико се у Српској умањује плата током боловања?

Ако сте на боловању те се питате колико ће вам бити исплаћена плата сљедећег мјесеца, потребно је да се унапријед информишете како је то прописано законом у Републици Српској. Све зависи од тога по ком основу сте на боловању.

Република Српска 17.02.2024 | 08:22
Колико се у Српској умањује плата током боловања?

Према Закону о обавезном здравственом осигурању РС, плата се за вријеме боловања исплаћује у висини од 70 до 100 одсто у зависности од тога о којој болести је ријеч, и то на сљедећи начин:

Плата у износу од 100 одсто за вријеме болести или компликација у вези са одржавањем трудноће која је утврђена налазом и мишљењем доктора медицине специјалисте гинекологије и акушерства код којег је жена регистрована у складу са прописом којим је уређена област здравствене заштите или налазом и мишљењем доктора медицине специјалисте гинекологије и акушерства из здравствене установе секундарног или терцијарног нивоа у Републици, исти је случај и код малигних болести и његе дјетета обољелог од малигне болести те код добровољног давања органа, ткива или ћелија.

Плата у износу од 90 одсто од основе због спровођења прописане мјере обавезне изолације као клицоноше или због појаве заразе у његовој околини у складу са прописима којима је уређена област заштите становништва од заразних болести. Плата у износу од 70 одсто од основе због болести, повреда, медицинског испитивања и њега обољелог члана уже породице.

Битно је знати да се плата не умањује за цијели мјесец уколико радник није био цијели мјесец на боловању, већ само за оне дана када радник због боловања није био на послу.

Иначе, плату за вријеме боловања до 30 дана исплаћује послодавац, док за боловања дужа од 30 дана Фонд здравственог осигурања РС плату рефундира послодавцима у складу са законом.

Како се обрачунава накнада за боловање у Републици Српској?

Према наведеном закону, основ за обрачун накнаде је просјечна бруто плата осигураника коју би остварио да је био на раду у задњих шест мјесеци који претходе мјесецу за који се врши обрачун.

Изузетно од овога, уколико осигураник у претходном периоду није провео минимално шест мјесеци у радном односу код послодавца који врши обрачун, основ за обрачун накнаде је просјечна бруто плата осигураника коју би остварио да је био на раду у периоду који је осигураник провео у радном односу.

Основ за обрачун накнаде плате за вријеме привремене спријечености за рад за радника који ради половину пуног радног времена у складу са прописима којима је уређена област рада је бруто плата коју би радник остварио да је био на раду.

Осим тога, колективним уговором, општим актом и уговором о раду може се прописати већи основ за обрачун и већи проценат накнаде плате у случају привремене спријечености за рад у односу на основ и проценте прописане овим законом.

С друге стране, ако је привремена спријеченост за рад настала због повреде на раду, професионалног обољења или обољења у вези са радом, накнаду плате обезбјеђује послодавац од првог дана привремене спријечености за рад до престанка узрока привремене спријечености за рад у складу са прописима којима се уређује област рада.

(Независне) Фото: БН

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Када

17.02.2024 10:20

Си на боловање добијеш 70% плате и немаш топли оброк који није у саставу плате тако да ако имаш плату 900 КМ и топли оброк 200 КМ, а био си на боловање мјесец дана, добијеш 630 КМ.Када си болестан требају ти лијекова , а то кошта, па ти види јер то довољно на ове цијене?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре када

17.02.2024 11:19

Тако је. Послодавци користе ту законску могућност и исплаћију 70% што је огроман удар, посебно када сте болесни.

Name

МеНАГЕР

17.02.2024 13:57

У органима јавне управе (на будзету дрзаве) топли оброк је урацунат у плату па је на дрзавном послу пуно исплативије ици на боловање јер у тих 70% плате сто се добија на боловању спада и 70% топлог оброка

Name

ре

18.02.2024 07:22

Менагер, уопште ниси у праву. Не знаш како изгледа платна листа. ТО се обрачунава и исплаћује на основу дана које си провео на послу, то је раздвојено од основне плате. Немој писати оно што не знаш. Само збуњујеш људе и правиш циркус. Информиши се.

Name

ре

17.02.2024 11:00

Не треба им дати никако плате током боловања, јер их нису ни зарадили. Све мора да се заради, а не као буџетари да леже на народној грбачи који враћају кредите с каматама које су буџетлије пождерале.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маxи

17.02.2024 11:48

Тако је Ре , ни трудницама не дати ниста ..у ствари кад тоди , нек трази други посао.

Name

Ре ре

17.02.2024 13:09

Ма јел се то Умицевиц јавља???

Name

Саша

17.02.2024 14:34

Ово сте ти и Умићевић заједно смислили..