Наставак суђења за убиство породице Сарајлић у Бијељини

Свједок Тужилаштва Босне и Херцеговине испричао је како је специјална јединица полиције са Сокоца дошла у Бијељину у јуну 1992. и била смјештена у згради Министарства унутрашњих послова (МУП).

Босна и Херцеговина 14.02.2024 | 22:54
Наставак суђења за убиство породице Сарајлић у Бијељини

Огњен Нешковић је казао да је јединица формирана на Сокоцу и да је на њеном челу био официр Душко Маловић, за којег је навео да је имао велики ауторитет.

“Сви смо били пријатељи, генерацијски близу”, рекао је Нешковић.

Казао је да су послије задатака на Врацама у Сарајеву и обуке на Јахорини у јуну пребачени у Бијељину, гдје је њих 20-ак било смјештено на посљедњем спрату зграде МУП-а. Рекао је да им је задатак био да “ријеше одређене јединице” које нису поступале у складу са законом у Зворнику и Брчком, као и да су одржавали јавни ред и мир.

Свједок је навео да су имали посебне, “метро униформе”. Казао је да је командир јединице био подређен тадашњем министру унутрашњих послова Мићи Станишићу.

На питање о ноћи између 24. и 25. септембра, када су се догодила убиства цивила у Бијељини, Нешковић је рекао да је 20. или 21. септембра с Маловићем отпутовао у Београд, а да се вратио седам дана касније.

Станишић је у Хашком трибуналу осуђен на 22 године затвора због злочина у више општина у БиХ.

За одвођење 22 цивила бошњачке националности из насеља Букреш и њихова убиства поред ријеке Дрине у Балатуну у ноћи са 24. на 25. септембар 1992. године оптужени су Живан Миљановић, Стево Бокарић, Јовица Петровић, Мирко Симић, Љубо Марковић, Славенко Кочевић, Звонко Пржуљ, Миленко Самарџија и Коста Станић.

Миљановић је оптужен у својству помоћника командира Станице милиције Бијељина, Бокарић као резервни радник Сектора државне безбједности Републике Српске, Петровић и Симић као припадници Интервентног вода Станице милиције Бијељина, а остали као припадници Специјалног вода МУП.

Нешковић је рекао да су са полицајцима у Бијељини имали коректан однос и да није било већих проблема. Навео је да је познавао једног по надимку Дизна (Мирко Симић) и Јовицу. Браниоцу Милошу Перићу је казао да њима нико из Центра јавне безбједности у Бијељини није издавао наређења нити да су имали заједничке активности.

О сазнањима у вези са убиствима цивила саслушан је Мирко Благојевић, који је у то вријеме био предсједник регионалног одбора Српске радикалне странке. Присјетио се како је једне ноћи, у локал у којем је био, дошао Лука Симић и казао им да се нешто дешава у насељу Букреш, гдје су њега и дјевојку зауставили полицајци.

“Рекао је да су били маскирани… Јако су се непријатно понашали”, казао је Благојевић, додавши да су им ти полицајци упућивали погрдне ријечи као Семберцима.

Додао је да је Симић испричао да су полицајци били са стране и да су их, како је рекао свједок, звали “Пахуљице” због специфичног црно-бијелог дезена на униформама. Благојевић је казао да је ујутро од Симића сазнао да је више од 20 људи побијено код Дрине у Балатуну.

“То је било нешто неприхватљиво, непојмљиво”, казао је Благојевић.

Испричао је како је 27. септембра у име странке саставио саопштење у којем осуђује тај чин и тражи процесуирање одговорних, те како је затражио од тадашњег директора Радија СИМ Пере Симића да га објави. Додао је да му је Симић рекао да не смије објављивати страначка саопштења, те је он онда преправио саопштење и у заглавље умјесто странке ставио “Команда српског четничког покрета”.

На питања одбране, Благојевић је казао да му је Лука Симић рекао да није никога препознао од полицајаца у Букрешу. Казао је да познаје полицајце из Бијељине Јовицу Петровића и Мирка Симића као пристојне момке и да никад није чуо да се они спомињу у вези са убиствима.

Сложио се са браниоцем Слободаном Цвијетићем да полицајци у насељу не би упућивали погрдне ријечи за Семберце да су међу њима тада биле колеге из Бијељине.

Браниоца Радивоја Лазаревића је интересовало да ли је свједок информације о јединици чуо само од Луке Симића. Благојевић је казао да је разговарао и са другим људима и да је цијела Бијељина знала шта се десило. На питање да ли је некоме пријавио догађај, свједок је рекао да не зна шта је више требало да уради након што је дао да се јавно објави саопштење.

Суђење се наставља 19. фебруара.

(<стронг>Детектор.ба) Фото: БИРН

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Бијељина

15.02.2024 01:01

Људи, Србин сам из Бијељине, и ово што пишем цео град зна, као што и ја знам да се ово што пишем, многима неће свидети. Породица Сарајлић је била богата породица из Бијељине, а те 1992 после 1.априла, они су пожелели да оду у Европу преко Србије. Иначе, пре тога власти су их чувале месецима од усијаних глава и разних будала да их неко не убије. Коначно око 21.септембра им је речено да могу да се спреме за пут у Мадјарску и даље да иду према Европи преко Србије. Медјутим, неко од ових поменутих са судјења је толико био "љубазан" знајуци да са собом носе мало више новца, злата и накита, те је одлучио да их посебна јединица испрати до Дрине, што су и учинили у првим вечерњим сатима. Када су њих двадесет и двоје цивила, медју којима су била и малољетна дјеца, дошли до Дрине, свима су наредили да изадју из камиона и све их на лицу места побили. Новац и злато су покупили, а потом побегли. Медју тим убицама нико није био из Бијељине, то су били неки назови "специјалци" људи са стране који су се месецима пре увукли у тадашњи СУП Бијељина. Цела Бијељина и поштени народ зна да је ово био тежак и суров злочин из користољубља. Убице треба да одговарају, јер не желим да цели мој народ носи њихов крст злочина. За ово не постоји оправдање, као ни за бројне злочине који су други народи урадили над недужним српским цивилима широм БиХ и Хрватске. Злочинац је злочинац и има своје име и презиме. Време је да каземо ко су наши злочинци, а не стално ко су њихови. Свако треба прво да јавно осуди своје злочинце. Само тако ћемо постати људи. Господ Бог све види.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола

15.02.2024 02:17

Слазем се. Ми сами треба да се обрацунамо са насим злоцинцима и дамо пример и другима .

Name

Ре

15.02.2024 06:21

Поштено

Name

Бијељина 2

15.02.2024 06:39

Ма како да не! Све вам нешто НЕ вјерујем! Убијени су јер су били богати и јер су били Бошњаци и муслимани! Двије мухе у једним ударцем. Нечувено колико се убиства Бошњака и Босанаца на националној основи од стране Православаца банализују. Зашто се, рецимо, убиства Православаца од стране Цаце не сматрају исто тако злочини из користољубља?

Name

Ре

15.02.2024 07:43

Ајд не каки! Засто онда остали цланови породице“не подјосе у Европу него досли на посао у Зенит? Неко глуп па да повјерује. Ста бијасе са планираним унистењем Јање 1992? Мислис да су Срби сви глупи?

Name

Хектор

15.02.2024 07:54

Али ипак блажу неку казну им дати јер да нису овако убијали не би било Српске они су је створили

Name

Ре

15.02.2024 10:14

То исто се радило са Србима у Сарајеву. Зато ко год је то радио,нај строзије казнити.

Name

Ре хектор

15.02.2024 11:09

И тебе треба са њима оптузити због твог коментара. Како те није срамота??? Јадна је она република, дрзава која је стварана убијајуци цивиле.

Name

тр

15.02.2024 12:11

Сви они треба да одрапе доживотно и да трну на робији.

Name

ре бијељина

15.02.2024 17:50

Податке знас и имас прицај!!!!

Name

Санy

15.02.2024 08:59

Свака част на коментару. Драго ми је што сте коментарисали ову трагедију и што постоје људи попут Вас. Свако добро желим. Поздрав

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реалност

15.02.2024 09:08

Поштени радикал Благојевић, њему вјеровати?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крајишник

15.02.2024 09:29

Какав је ово свједок Тужилаштва???Он је са комадантом "Пахуљица"у критичном моменту "отпутовао" за Србију!!Хахахахаха па дајте ко је био у рату кад је акција или си на задатку нема ићи никуда!!Исто онај кољач из Вишеграда запалио 70 цивила у приватној кући,ал је он у критичном моменту био на лијечењу у Ужицу јер му је тај доктор издао лажну налаз!!Једина правда је Божија кад злочинац сазна да му најближи члан фамилије оболи од рака или напрасно умре на које вјере био,а ништа не можеш учинити,џаба ти опљачкане паре,злато све ти џаба на овом свијету!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ана

15.02.2024 10:23

Што нико не објави ко је кажњен за убиства у кравици буквику и другим мјестима гдје су срби мучки побијени или они нису вриједни помена него само јадни муслимани

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ана

15.02.2024 12:46

Кравица је била обећана Земља Нарочито 7,Јануара,За ону сподобу, која се Хвалише како је отимала Сарму и Кокоши, ух ух,али ??????,Сви злочинци су Исти,,