Траже продужење притвора за Дебевца и Мехмедагића

Из Тужилаштва БиХ наводе да су "дошли до нових доказа и сазнања и проширили истрагу против наведених осумњичених на више различитих догађаја", те су због тога предложили Суду продужење притвора за још 30 дана.

Босна и Херцеговина 13.02.2024 | 17:55
Траже продужење притвора за Дебевца и Мехмедагића

Тужилаштво Босне и Херцеговине затражило је продужење притвора за Ранка Дебевца, суспендованог предсједника Суда БиХ, и Османа Мехмедагића, бившег директора Обавјештајно-сигурносне агенције (ОСА), због опасности да би боравком на слободи могли ометати истрагу, прикривати доказе, као и вршити утицај на свједоке или саучеснике, потврђено је за Детектор.

Из Тужилаштва БиХ наводе да су "дошли до нових доказа и сазнања и проширили истрагу против наведених осумњичених на више различитих догађаја", те су због тога предложили Суду продужење притвора за још 30 дана.

Из Суда БиХ су за Детектор навели да се осумњичени Дебевец и Мехмедагић налазе у притвору по рјешењу овог Суда од 16. јануара, када је притвор продужен за мјесец дана, односно до 16. фебруара 2024. године.

Рочиште за изношење приједлога Тужилаштва БиХ још није заказано.

Тужилаштво је на ранијем рочишту затражило да се за два мјесеца продужи притвор Дебевцу и Мехмедагићу због бојазни да би могли наставити уништавати доказе и утјецати на свједоке, док су Одбране предложиле да се умјесто притвора одреде мјере забране.
Образлажући претходни захтјев за продужење мјере притвора, из Тужилаштва БиХ су навели да су истрагом дошли до сазнања о још близу 60 налога за провођење посебних мјера, који су уништени.

Дебевец и Мехмедагић осумњичени су за злоупотребу положаја и кривотворење службене исправе, а ухапшени су 19. децембра.

Током конференције за медије која је одржана дан након хапшења, главни државни тужилац Миланко Кајганић је рекао да су Дебевец и Мехмедагић ухапшени због злоупотребе положаја јер су незаконито прислушкивали државне судије и службенике Тужилаштва БиХ који су 2020. године радили истраге на неколико предмета.

Првостепена дисциплинска комисија Високог судског и тужилачког вијећа БиХ привремено је Дебевца удаљила од вршења дужности предсједника Суда, на захтјев Уреда дисциплинског тужиоца.

Мехмедагић је раније стављен на "црну листу" Сједињених Америчких Држава због саучесништва у корупцији. Тада је наведено да је користио државну телекомуникацијску компанију БХ Телецом за прикупљање мобилних активности босанскохерцеговачких политичара, који нису повезани са Странком демократске акције, те дао инструкције појединцу да надгледа владиног званичника повезаног с опозиционом странком из Републике Српске.

(<стронг>Детектор) Фото: Аваз

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Марс

13.02.2024 18:07

Лопови.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

13.02.2024 19:37

Баците кљуцеве да никада не изадју из затвора стока лоповска.

Name

Босна

13.02.2024 18:31

Затворит говна дозивотно,нек тамо јебу своју матер а не напацени БиХ народ,док су били на слободи

ОДГОВОРИТЕ
Name

Само

13.02.2024 19:30

кад открију налогодавце онда ће бити неке вајде. Али неће јер не смије. И тако све у круг, Балканска Колумбија (БиХ).

ОДГОВОРИТЕ
Name

Правда

13.02.2024 20:41

Ова два смрада треба дозивотно затворити и само им додати бивсег министра из РС и Авду Авдица јер су изрекетирали многе а многе и покусали а о прислускивању да се не прица и працењу људи

ОДГОВОРИТЕ