Колико возача је кажњено због паркирања?

Од јуна прошле године у Републици Српској кажњено је 385 возача који су непрописно паркирали возила на мјеста предвиђена за особе с инвалидитетом.

Република Српска 11.02.2024 | 12:45
Колико возача је кажњено због паркирања?

Наиме, како наводе из Министарства унутрашњих послова РС, до јула прошле године казне за паркирање на мјеста предвиђена за особе с инвалидитетом нису биле одвојене. 

"С обзиром на то да се санкције изречене прекршајним налозима евидентирају у Регистар новчаних казни и прекршајну евиденцију (РНКиПЕ), а претраге из евиденције се врше на основу прописане санкције (казнених одредби), нисмо у могућности издвојити податке о броју санкционисаних прекршаја за период од јануара до јула прошле године јер су у наведеном периоду санкције за све облике непрописног паркирања биле прописане једном казненом одредбом", казали су из МУП-а. 

Како додају, Законом о основама безбједности саобраћаја на путевима у БиХ прописано је да возач не смије зауставити или паркирати возило "на мјесту које је означено као паркинг-простор за лица с инвалидитетом ако возило није обиљежено знаком".

"Законом о допунама Закона о основама безбједности саобраћаја на путевима у Босни и Херцеговини из јуна 2023. године за наведени прекршај прописана је новчана казна у износу од 200 КМ, умјесто до тада прописане новчане казне у износу од 40 КМ", наводе из МУП-а.

Дејан Трнинић, директор Удружења жртава саобраћајних незгода "Степ", истакао је за "Независне новине" да је број казни које су исписане веома мали.

"Бројка која се односи на цијелу Републику Српску је веома мала. Ми имамо два проблема, односно кажњавају се возачи на јавним паркинзима, ту контролу врши Комунална полиција онолико колико може, док, с друге стране, имам и паркинге у тржним центрима, нарочито у Бањалуци, који су велики проблем", казао је Трнинић.

Према његовим ријечима, велики проблем представља и кривотворење паркинг-картице те, како каже, тај задатак остаје на МУП-у да га он ријеши.

"Нама су највећи проблем тржни центри. Велики број наших чланова се жали да скоро никад нема слободног мјеста за паркинг, односно да се на мјеста која су предвиђена за особе с инвалидитетом паркира неко други", казао је Трнинић.

Подсјећамо, Дом народа БиХ усвојио је прошле године допуне Закона о основама безбједности саобраћаја на путевима у БиХ, који се односи на пооштравање новчаних казни и увођење казненог бода за непрописно паркирање на мјесто предвиђено за паркирање лица с инвалидитетом те је новчана казна повећана на 200 КМ, али град Бањалука исту казну повећао је на 500 КМ. 

Наиме, тренутна казна за непрописно паркирање на паркинг-мјеста означена за особе с инвалидитетом износи 500 КМ, утврђено је усвајањем измјене и допуне Одлуке о безбједности саобраћаја на путевима у Бањалуци.

Град је раније у образложењу навео да су учестала обраћања удружења лица с инвалидитетом с подручја Бањалуке због несавјесних возача који непрописним паркирањем на паркинг-мјеста предвиђена за паркирање лица с инвалидитетом, како на јавним паркинзима града, тако и на паркинзима у приватном власништву (тржни центри).

(Независне новине) Фото: инфоприједор

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

ОО7

11.02.2024 13:13

Какви смо возачи,види се на перкинзима код тржних центара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РС

11.02.2024 13:21

Само у Зворнику полиција окреће главу и пролази поред џипова и бијесних аутомобила паркираних на мијестима за инвалиде,јер сw само кажњава сиротиња а газде којих је препун град се бахате и могу паркирати гдје хоце,јадан је МУП са таквим начином рада да у граду не можеш наћи 2 слободна паркинг мијеста за инвалиде.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зв

11.02.2024 13:55

У Зворнику се паркира како хоће, испред улаза у зграду, улаза у гаражу, заграде други аутомобил, на сред улице са упаљена четири мигавца, на тротоару,...а највише са ЛО (Лозница) таблицама.

Name

Па

11.02.2024 14:59

То је једноставно, ако си инвалид и ако знас да је ту мјесто за инвалиде, а знас, и ако је оно заузето возилом које нема ознаку за инвалида, стани крај њега на улици, упали сва 4, и зови полицију. Заустави саобрацај, не мозе ти Бог ниста (ионако пола града зауставља возила на сред пута, мисли да је то нормално ако упали сва 4). Кад додје полиција мораце да реагује, нема излаза. Али вјеруј ми, до тад це се појавити "газда" и помјерити ауто, да се не експонира.

Name

ћорак

11.02.2024 13:41

Шта је са казненим бодовима ,треба најмање 3 каз. бода па кад напуниш иди поново полагати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Срамота!

11.02.2024 15:55

Срби би требало да могу да паркирају где желе без посљедица! Срамота је да Срби Србима било какве казне дају! Паркирај гдје можеш И све је ок! Не дјелимо се! Не оптужујмо се, не врјеðајмо се међусобно Срби! Друге треба да кажњавамо!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гоги

11.02.2024 16:15

Зашто сте сакрили таблице овога специјалца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре:

11.02.2024 20:28

Управо сам и ја мислио питати исто. Ето, као не ваља ово, не ваља оно, а онда се крије идентитет овог магарца са фотографије. Све празна таламбусања!

Name

Ветеран

11.02.2024 16:16

А јесул се бадава борили за своју државу, сад могу паркирати гдје им је воља..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

11.02.2024 19:50

О коме причаш?

Name

Б

11.02.2024 16:42

Народ је стока. У трзни центар би најрадије усли унутра да могу са скупоцјеним аутима. А инвалидско мјесто им ниста не знаци. Ал мозе им се кад их не дира нико.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

11.02.2024 19:53

Новинари, питајте Комуналну полицију у Бањалуци колико су оваквих казнили у тржним центрима. Буквално нема минута да нису заузета инвалидска мјеста од стране оних који нису инвалиди. Очигледно да их нико не кажњава.

Name

БЛ

11.02.2024 19:56

Колико је ових прекршилаца у Бањалуци у тржним центрима, Станивуковић би могао дебело да поправи бањалучки буџет. Изгледа да неће.

Name

Корлеоне

11.02.2024 17:51

На бих тим бахатим возацима одузимао возила.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

11.02.2024 22:21

То све одузимати дозволу 1 годину ,и казну 5000 КМ, за понављање одузимање дозволе дозивотно и 10000 КМ, и 2 године затвора радног , и одузимање аутомобила , такоце сватити цивилизацију и понасање возаца , стока се везе за рогове а брезобразно псето за врат , Ријесен проблем !!!👍🍹

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игипоп

11.02.2024 22:58

Само у Делти и у Меркатору кад би дошли два лута дневно налусали би казни x 2 минимум колико је сад наведено, укратко не раде свој посао

ОДГОВОРИТЕ