Напетост на Блиском истоку подигла цијене нафте

Цијена WТИ нафте у суботу ујутру референтне за америчко тржиште износила је 76,84 долара, а Брент нафте 82,19 долара за барел, и оне су у фази раста, преноси је Оил Прице.

Свијет 10.02.2024 | 13:52
Напетост на Блиском истоку подигла цијене нафте

Цијене нафте порасле су у петак на међународним тржиштима изнад 82 долара, због погоршаних изгледа за прекид сукоба у палестинском Појасу Газе.

На лондонском тржишту цијена барела је након поднева била виша 79 центи него на претходном затварању трговине и износила је 82,42 долара. У Њујорку се барелом трговало по 1,02 долара вишој цијени, преноси Мина.

Тржишта су у четвртак узнемирили погоршани изгледи за прекид сукоба у окупираном палестинском појасу Газе. Израелске снаге бомбардовале су град Рафах на граници Газе и Египта, а израелски премијер Бењамин Нетјанаху, одбио је у сриједу приједлог палестинског Хамаса о прекиду ватре.

У петак су израелске снаге наставиле са ваздушним нападима на Газу.

Украјина је у петак дроновима напала двије рафинерије на југу Русије. У рафинерији Илскy букнуо је пожар. Упркос поновним украјинским нападима и техничким проблемима, Русија у фебруару извози више нафте него што је планирано споразумом водећих произвођача.

Организација земаља извозница нафте (ОПЕЦ) и њени савезници на челу с Русијом, смањују производњу како би подржали цене у времену пригушене потражње.

 „Још чекамо доказ да Русија може довољно да смањи извоз и без ограничења која намећу временске прилике“, рекао је аналитичар Цоммерзбанка Карстен Фрич (Царстен Фритсцх), коментаришући смањивање снабдијевања из групе ОПЕЦ+.

У међувремену је америчко Министарство финансија санкционисало још три компаније са сједиштем у Уједињеним Арапским Емиратима (УАЕ) и један танкер регистрован у Либерији, због транспорта руске нафте скупље од 60 долара. Група седам најразвијенијих земаља (Г7) утврдила је горњу границу како би смањила руски приход.

(Бизнис.рс) Фото: Пеxелс

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Мемага

10.02.2024 14:25

Сутра код нас дизел 3км по литри хахахахха

ОДГОВОРИТЕ