У порасту увоз аутомобила у БиХ: Који су најскупљи?

Након забиљеженог пада у годинама пандемије вируса корона, у Босни и Херцеговини поново долази до драстичног пораста увоза аутомобила.

Република Српска 09.02.2024 | 20:18
У порасту увоз аутомобила у БиХ: Који су најскупљи?

Међутим, док појединци могу да увезу и луксузна возила, већина грађана се опредјељује за половне путничке аутомобиле.

Провјерили смо како то утиче на безбједност вожње и просјечну старост возила у БиХ која је и више него забрињавајућа?

Увоз путничких аутомобила, поново се враћа на ниво прије пандемије вируса корона. Тако их је у прошлој години увезено више од 72 хиљаде, за које су купци издвојили више до 1,2 милијарде марака. То је драстичан пораст у односу на годину радније.

"Што се тиче података из 2022. године, можемо рећи да је у току 2023. године за око 30% порастао увоз путничких моторних возила у односу на 2022. годину и практично ми смо у 2023. години практично дошли на ниво из 2018 и 2019", каже Ратко Ковачевић из Управе за индиректно опорезивање БиХ. 

Ипак, када се уђе у структуру, само 13% су нова возила, док су чак 87% увезених половњаци.

"Највише се увозе половни путнички аутомобили некакве средње вредносне категорије и то говори о стању куповне моћи грађана Босне и Херцеговине", каже Ковачевић. 

Половњаци јесу приступачнији за буџете већине грађана, међутим експерти за питања безбједности саобраћаја упозоравају да овакав однос производи све негативније посљедице, па је просјечна старост возила у БиХ скочила на чак 19 година!

"Не само да је просјећна старост забрињавајућа, него више од 50% регистрованих возила у Босни и Херцеговини старије је од 20 година. Постоји основ сумње да та возила нису адекватно одржавана да нису тотално технички исправна и свакако да то негативно утиче", сматра инжињер за безбједност саобраћаја Никола Ћопић. 

Узрок оваквог стања, сматра струка је ниска платежна моћ, али и менталитет грађана.

"Ево ако узмемо за примјер Бањалуку да се сваке године повећава за 2 до 3 хиљаде број регистрованих возила мишљења сам да због неадекватног алтернативног начина превоза поготово јавног да су грађани приморани да користе возила, а с обзиром на платежну моћ бирају возила која могу себи да приуште, а нажалост то су возила из увоза која су тамо прешла велики број километара", сматра Ћопић. 

Међутим, постоје и они чији новчаник је током прошле године омогућио оно о чему већина грађана може само да сања.

Најскупљи аутомобил увезен у 2023. години је мерцедес бенц мајбах с 680 4матик који је власника са даџбинама коштао 590 хиљада марака. На другом мјесту је ферари ф8 трибуто плаћен 566 хиљада марака. Слиједи порше 911 гт3 који кошта 450 хиљада марака, порше 911 турбо с од 414 хиљада и мерцедес амг г63 плаћен 412 хиљада конвертибилних марака.

Тако је скочио и увоз електричних возила са 69 у 2022, на 240 у прошлој години, а за шта је издвојено преко 18 милиона марака. И ова категорија је и даље недостижан појам за већину грађана који традиционално пазаре половњаке.

(БН)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Цццц

09.02.2024 23:07

Тако ти је кад се лоше живи и нема ни за хљеба дај бар да имаш ауто и одеш на море.

ОДГОВОРИТЕ
Name

О_о

10.02.2024 02:04

До сад знам 5 повратника који су тамо одјавили ауто, па га овде увезли и регистровали. Тако да прица није покривена из свих углова, а овога це бити све висе и висе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

за бн

10.02.2024 16:29

Вама би вјероватно висе одговарао Застава 101,Лада,Москвиц,Фицо итд.Неце моци досли зајебани момци,купују зверке.Ови сто нису ратовали дезертери јбг.

ОДГОВОРИТЕ