На авионске карте у једном дану потрошили 26.000

Генерални секретаријат Савјета министара БиХ само на авионске карте намјерава потрошити око 137.000 КМ без ПДВ у двије године, док у истом периоду намјеравају потрошити и додатних 144.000 КМ без ПДВ на гориво за службена возила.

Босна и Херцеговина 09.02.2024 | 09:42
На авионске карте у једном дану потрошили 26.000

Овим се наставља пракса на коју већ годинама указују ревизори, а односи се на расипништво по питању службених путовања, као и неконтролисану употребу службених возила.

Генерални секретаријат Савјета министара БиХ објавио је обавјештење о додјелама уговора из којих се види колико новца намјеравају потрошити у овој, а колико су потрошили у претходној на поправак и одржавање службених возила, авионске карте и гориво.

Тако ће гориво у овој, као и претходној години, точити на бензиским пумпама „Хифа петрол“.

Уговор се односи на прошлу и ову годину, а његова укупна вриједност је 143.286 КМ без ПДВ.

Према ранијем ревизорском извјештају, Генерални секретаријат располаже са седам службених возила од којих се три користе за потребе рада Кабинета предсједавајућег Савјета министара, Борјане Кришто.

Преостала четири се користе за рад Генералног секретаријата.

Интерним актом право на коришћење возила 24 сата дневно дато је предсједавајућем Савјета министара, у конкретном случају Борјани Кришто и генералном секретару Роберту Видовићу.

Осим за гориво, Генерални секретаријат је потписао двогодишњи уговор који се односи на одржавање службених возила.

Тако ће седам службених возила  у овој, као и у прошлој години одржавати предузеће “М.Р.М.” из Љубушког, а за те услуге биће му плаћено 67.872 КМ без ПДВ.

Потписан је и уговор са агенцијом „Травел центар“ из Сарајева која има обавезу да набавља авионске карте за потребе Генералног секретаријата. Вриједност овог уговора је 136.752 КМ без ПДВ.

Из обавјештење о додјелама уговора овој агенцији видљиво је да је само у једном дану, тачније 23. новембра прошле године на авионске карте потрошено око 26.000 КМ.

Није, међутим, познато за које дестинације су авионске карте купљене нити за колико особа.

Кришто је прошле године у овом периоду путовала са својом делегацијом у Дубаи на конференцију Уједињених народа о климатским промјенама ЦОП28, па се може претпоставити да су карте куповане управо за тај догађај.

Занимљиво је да је Генерални секретаријат Савјета министара БиХ ових дана расписао јавни позив за фотографске услуге.

Ријеч је о једногодишњем уговору, а за ове намјене намјеравају искеширати 20.000 КМ без ПДВ. Рок за преузимање тендерске документације је 18. фебруар.

Хаос са службеним возилима

Подсјетимо, у извјештају о проведеној финансијској ревизији за 2022. годину, који је сачинила Канцеларија за ревизију институција БиХ, утврђен је низ неправилности у Генералном секретаријату Савјета министара, а неке од њих понављају се из године у годину.

Неконтролисана употреба службених возила и „израбљивање“ возача у кабинету предсједавајућег Савјета министара БиХ само су неке од примједби које су изнијели ревизори током контроле Генералног секретаријата.

У извјештају ревизора се наводи да укупно остварене нето накнаде за прековремени рад у 2022. години износе 23.243 КМ, а највећим дијелом се односе на исплату прековременог рада за возаче запослене у Кабинету предсједавајућег Савјета министара и Генералном секретаријату, на чијем челу се налази Роберт Видовић из ХДЗ БиХ.

– Прековремени рад возача је у неким мјесецима трајао дуже од 20 сати седмично и за исти је током године искључиво исплаћивана накнада, без да се разматрало кориштење права на употребу слободних сати – упозорили су ревизори, а о чему је Српскаинфо раније писала.

У извјештају се додаје да је утврђено да је један возач у Кабинету предсједавајућег у 2022. години континуирано остваривао прековремени рад у трајању од максимално законом дозвољених сати мјесечно, а да му није одобравано право кориштења слободних дана у ситуацијама када је предсједавајући дужи временски период био одсутан.

У извјештају ревизора се даље упозорава да је на путне трошкове у прошлој години Генерални секретаријат потрошио 247.323 КМ, од чега на службена путовања у иностранство 236.314 КМ.

Уколико се упореде путни трошкови у односу на 2021. годину, ревизори су констатовали да су они већи за чак 191.819 КМ.

Тако, на примјер, како наводе ревизори, за реализацију једног службеног пута оквирно је планирано и тражено 50.000 КМ, али су у току путовања захтијевана значајна додатна средства.

Неправилности су уочене и приликом правдања трошкова службених путовања у иностранство јер се не прилаже документација из које би се јасно и недвосмислено закључило ко и у ком обиму сноси трошкове службених путовања.

(Српскаинфо) Фото: Синиша Пашалић/РИНГИЕР

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Снага ума

09.02.2024 10:01

Ал се краде на свему. Купују карте преко агенције... Надувају цијене као и за сервис аута и све остало... Троси се, а резултата нигдје... Јад, цемер, туга...

ОДГОВОРИТЕ
Name

А што не би

09.02.2024 12:00

Па није њихово!

Name

Борјана

09.02.2024 10:07

Мора да си продала ђедов шљивик када се толико разбацујеш док се дјеца лијече см порукама ајавне кухиње све пуније све то види неко

ОДГОВОРИТЕ
Name

Глупо ти је размишљање

09.02.2024 10:26

Ваљда би добар политичар летио авионом на неки економски самит, да се људи запосле, то се онда вишеструко врати, али ВИ ТАКВИ ПОЛУПИСМЕНИ БИРАТЕ ОВАКВЕ...

Name

Www

09.02.2024 10:13

Ове багре се треба. Рјесавати

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

09.02.2024 10:29

Тачно! Они више путују него што раде као да су туристичка организација или аутопревоз... Лопови без морала и карактера.

Name

БорацРС

09.02.2024 10:21

Није то ни пуно колико се те марве накотило у државним институцијама,а сваки хоће о државном трошку обиђе најелитније свјетске дестинације без икакве контроле

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реално гледано

09.02.2024 20:56

Па Нема нигдје у свијету троглава владавина а политицари се слазу у ставовима као рогови у врећи . Сваки дере по свом а народ сиромашнији сиромаснији И тако су тродуплу троскови тј. Веци него у вецим сусједним земљама. Разлика измедју успјеха бившег министра и садасње министарке је само у томе да је он муско а она зенско а успјех Никакав. Оде народ сам у ЕУ без њих.

Name

Слијепи код очију

09.02.2024 10:28

Зар ови људи који се овако бахате, краду, отимају, уништавају не виде шта се њима и њима сличним догађа?! Породице растурене, дјеца битанге и наркомани, коцкари. Дјеца им поболише, гину, убијају се. Имовина се проћерда, снаје, зетови све потрошише као што они потрошише од народа. Како то не виде?! само погледајте око себе. Има нека космичка правда, све се нивелише.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е сад

09.02.2024 10:47

Ова је кадар Драгана Цовица с ти знају како се краде и богати јер Драган има искуства још од Социјалистицког савеза па од СКЈ па до данас. Пола њих у врху државе су бивши Титини играчи научени још од тада како се краде народ и користи држава за себе и своје.А ови младји уче од њих и тако иде даље. Још само да Спириц и Радмановић отворе јавно школу за лоповлук и упису полазнике и тад ће мо процвјетати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

хх

09.02.2024 10:53

Вид,ова се гроспија смеје томе,нетроси из свога дзепа бас је боли сипак.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мика

09.02.2024 13:42

Ма снаша .Доцепала се па и гузицу маслом мазе

ОДГОВОРИТЕ
Name

врцо

09.02.2024 13:59

Тко је све министар,аааххххааа

ОДГОВОРИТЕ
Name

X

09.02.2024 18:17

А колико је костао овај авион сто лети са маховљана?

ОДГОВОРИТЕ