Сједница СБ УН мала, али значајна побједа Србије

- Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је седница Савета безбедности УН о КиМ била мала, али значајна победа Србије и да је важно што је седница била отворена, јер је Србија могла да изнесе своје аргументе и чињенице.

Србија 09.02.2024 | 07:47
Сједница СБ УН мала, али значајна побједа Србије

"Добили смо отворену седницу, на којој су могли да се чују наши аргументи који нису били без стварног садржаја, који нису били без чињеница, а које многи безброј пута нису ни желели да чују. То је, чини ми се, нешто важно што смо добили", рекао је Вучић након хитне седнице СБ УН одговарајући на питање новинара шта је Србија добила седницом. 

Он је поменуо и да је амерички представник на седници рекао да СБ УН није место за разговор о КиМ.

"Нажалост, захваљујући одлукама из 2010. године, ово место није било важно за одлучивање о КиМ. Ја сам срећан и захвалан и Американцима што смо на крају имали отворену седницу. Јер код њих се, иначе, увек само чује оно што Курти говори, а ову нашу аргументацију готово никада нису могли да чују", рекао је Вучић.

Председник је додао да се синоћ на СБ УН Србија борила, а не Александар Вучић.

"Знате, кад смо дошли овде, редовном линијом, из Србије, имао сам сат времена само да обавим неке припреме. У авиону сам се припремао за наступ. Читао, гледао, исправљао све, преводио", објаснио је председник.

Он је додао да је поносан на Србију која сме да се понаша одговорно, озбиљно и која сме да чува свој слободарски дух и да у лице каже "попу поп, бобу боб", да чува своју земљу и да штити своју будућност.

"Наш народ треба да зна да ћемо се борити за њих као што ће се борити за истину. Увек и целог живота и о Бањској и у свему другом. И нећу да идемо оним лакшим путем који би свако изабрао, већ ако је потребно и тежим, али слободарским, српским путем", рекао је Вучић.

Он је нагласио да су се он и српски представници у СБ УН борили за своју земљу.

"Неки други су се борили против наше земље. Једино што могу на крају да кажем је да је ово данас, једна мала, али значајна победа Србије", закључио је Вучић.

Председник је додао да је задовољан оним што је чуо на ванредној седници Савета безбедности УН и истакао да су поруке Србије биле садржајне и јасне, одговорне и озубиљне.

"Видели сте на крају аргументацију која се засива на великој мржњи, опозиционару Сандуловићу. Када не можете да одговорите зашто нема ЗСО, о нападима на Србе, о томе зашто малтретирате запослене у српским амбулантама, каква је то робусна демократија где је излазност три одсто,  морате да кренете са увредама. Добро је што нису имали аргументацију", рекао је Вучић новинарима након седнице.

Навео је да ће тек изанализирати седницу, али да мисли да на српској страни има седам од 15 земаља.

"По говору представника неких земаља рекао бих да смо у праву. Задовољан сам оним што сам чуо. Највише на страни Приштине су били Велика Британија и Швајцарска. Био сам изненађен коректним иступом Француза, изузетним иступом Алжира, Кине, Еквадора, Русије, Мозамбика...", навео је Вучић.

Председник је истакао да не постоје паралелне структуре на Косову и Метохији, јер све што Србија данас финансира представља део предвиђене Заједнице српских општина.

"Решите нам ЗСО, 11 година то стоји нетакнуто. Неће да помињу ЗСО, сви који штите Аљбина Куртија помињу Бањску, јер једино то могу да помену. Курти бежи од ЗСО као ђаво од крста. Као и 2013. и 2015. године, за шта нам је (Борис) Писторијус рекао да има паралелних структура. Нема паралелених структура, зато што све што данас финансирамо је део предвиђене ЗСО. И по вашем папиру, папиру из ЕУ, то мора да буде финансирано од Србије. То сам покушао данас у два наврата да кажем", рекао је Вучић.

Он је додао да није стигао све да каже на седници што је желео.

"Не можете све да кажете, да стигнете. Хоћу само да кажем да смо уложили огромну енергију. Ризиковао сам своју каријеру, знам шта ће да ми раде после овога, рекао сам ствари које се некима не допадају, али то је мој посао. Да се борим за нашу Србију. Поносан сам на то што смо дали, све од себе смо дали. Да ли је резултат најбољи, не знам", истакао је Вучић.

Он је захвалио и свом тиму који се, како је рекао, борио и радио целу ноћ.

"Дошли смо овде, показали да се не плашимо никаквих консеквенци. Бићемо уз наш народ, може бити техничких проблема наредних дана, али Србија никада неће оставити свој народ", нагласио је Вучић.

(Тањуг) Фото: Тањуг

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Момо

09.02.2024 08:54

А гдје вам је извјештај ЕУ парламента о изборима у Србији? О истрази избора о могућем прекиду финансирања Србије? Ако сте слободан медиј ред је да мало и о томе напишете.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОО7

09.02.2024 11:02

Враћаш се на 1914?Зашто?

Name

Све супер

09.02.2024 11:03

Косово остаје у саставу Србије.Браво!

Name

Рибарски сан

09.02.2024 12:00

Није мала,није мала већ оооогромна побједа Србије и њеног Вође!

Name

Ненад-Нострадамус

09.02.2024 15:46

Све и један пораз ми приписемо себи побједу.

Name

Популизам

09.02.2024 08:55

Српски прецедник се баш труди, много прича и завија, али џаба. Ни за јоту, ни за милиметар, не успијева из лежишта покренути косовског премијера. Можда би и успио кад би са њим покушао лијепо и фино разговарати, без увреда, потцјењивања, ниподаштавања. Онако људски, као са човек човеком. Али неће, неће па неће.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мицко

09.02.2024 10:09

Ајде не лупетај. Кад би тај сиптарски председник поцео постовати одредбе споразума који потписе, онда би се с њим мозда и могло разговарали....

Name

Мицко

09.02.2024 10:09

Ма каква побједа Вуциц, ста лупетас. Док ти прица о некаквим победама, дотле сиптари раде ста хоце и никога ниста не питају, а понајмање тебе....

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

09.02.2024 10:24

Тачно. Јесте значајна побиједа. ВУЧИЋ ЈЕ ТАМО НАЈПАМЕТНИЈИ. ГОВОРИ СТРАНЕ ЈЕЗИКЕ ДА ГА ЦИО СВИЈЕТ ЧУЈЕ. А УЈЕДНО, СВАКИ ОБИЧАН ЧОВИЈЕК ГА РАЗУМИЈЕ. А И ДАСА ЈЕ ПО, ВИСИНИ, СТРУКУ И ЉЕПОТИ. ПОНОС СРБА. Сви око стола нису Марка као ОН. обичан човјек из републике српске.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

09.02.2024 11:38

Баш.У Србији ни на једној важној функцији већ годинам нема ни једног аутохтоног Србина из Србије.Како ће неко из Бугојна бранити Косово?

Name

//

09.02.2024 10:27

Ви што коментаришете. Шта би сте Ви радили. Ишли на КИМ се тући. Све што је правно могуће и НАЈПАМЕТНИЈИ Србин, он то ради. Не знам када све то стиже. Толику материју, за разне ситуације припремити. Живио Вучић.

ОДГОВОРИТЕ
Name

врцо

09.02.2024 14:02

Нитко није урушио још више сигурност срба на косову као овај лик,што ли хе хе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Wалтер

09.02.2024 14:57

Видите господо ,ако постоји српски свет и ако инзистирате на томе, зашто по истим принципима не би постојао и албански ,бошњачки,хрватски или мађарски свет ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

09.02.2024 18:22

Прице за малу дјецу, Курти га је потопио