Власт наставља са задуживањем по високим каматама

Кредитни рејтинг Босне и Херцеговине Б3 са стабилним изгледима остаје непромијењен – званична је оцјена међународне рејтинг агенције Стандард анд Поорс.

Република Српска 07.02.2024 | 19:55
Власт наставља са задуживањем по високим каматама

Стабилан изглед одражава отпорност изгледа за економски раст БиХ, као и повољан фискални положај који очекујемо да ће трајати током сљедећих неколико година, саопштили су из агенције. Шта значи оцјена Б3, а шта стабилност те оцјене?

„То значи да не очекују неке негативне макроекономске показатеље у наредних годину, што је позитивна вијест. Ипак, та оцјена је шпекулативног карактера. И говори нам да они виде Босну и Херцеговину као врло несигурну земљу, тренутно је у позицији као што је била Грчка у оној кризи или у рангу лоше компаније са Запада, односно свака боља фирма са Запада има бољи рејтинг од БиХ“, поручује Марко Ђого, декан Економског факултета у Источном Сарајеву.

Да је Босна и Херцеговина правна и економска држава, као што се на дјелу показало да није, овај кредитни рејтинг би се могао искористити да се убрзају реформе и привредни раст. О расту кредитног рејтинга нема ни говора, а ако се појачају унутрашњи политички сукоби, све се мијења и оцјена иде према доле.

„Босна и Херцеговина и даље остаје држава и тржиште шпекулативног капитала. И гдје ризици значајно превазилазе све у дијелу кредитног рејтинга“, поручује Игор Гавран, економиста.

Кредитни рејтинг који задржава стабилност ионако ниске оцјене значи и високе камате на кредите које Босна и Херцеговина узима. Земље које имају кредитни рејтинг и већи од БиХ, попут Јамајке, Хонудраса и Албаније, емитују петогодишње обвезнице по каматама од 3,5 до 6,7 одсто.

Док на примјер Сенегал, који има исти рејтинг као БиХ, задужује се по каматама од 6,25 одсто на иностраном тржишту.

„С обзиром да смо ми тај Б3, и даље можемо очекивати емитовање свих обвезница по високој каматној стопи, али и све компаније које хоћу да изађу на ино тржиште или привуку те инвеститоре у БиХ, плаћају веће камате стопе него земље које имају добар кредитни рејтинг“, каже Марко Ђого.

Према наводима аналитичара, до новог повећања кредитног рејтинга у наредних годину дана може доћи само уколико се постигне доношење политичких одлука заснованих на консензусу и добром политичком амбијенту. Што, очигледно, није извјесно.

(БН) Фото: БН

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Нако

07.02.2024 20:06

Да смо нестабилна дрзава, треба захвалити Газди из Бакинаца

ОДГОВОРИТЕ
Name

М

07.02.2024 20:19

Народ це то да враца, изгледа да им то и одговара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

07.02.2024 22:57

Како неце одговарати њима кад се код њи задужујемо само сто су насе паре. Узму добру камату себи нагоде 6% а насе паре су свакако код њи. Њиове

Name

Посматрач

07.02.2024 20:36

Који има рејтинг Република Српска? Ц3!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зорка министарка

07.02.2024 21:35

Ми нисмо задужени, ми смо умјерено задужени, ми добро стојимо, никад боље нисмо стајали. А, биће и боље... Шефе, јесам ли добро прочитала, аааа? Наспидер још једну, ђедовку, ујјјј...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Може им се

07.02.2024 21:43

Народ гласао, народ плаћа.... Једноставно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Давид Штрбац

08.02.2024 08:39

Како вам није јасно нема пензија ни бирачког додатка без кредита.Колапс буџета све опљчкаше

ОДГОВОРИТЕ
Name

Талх

08.02.2024 14:54

Читам да су федералне жељезнице оствариле 18 милиона КМ чисте добити у 2023. години. Како стоје наше?

ОДГОВОРИТЕ