Црвени аларм упаљен друштву требају промјене

Црна хроника постала је наша свакодневница. За социологе то је већ упаљени црвени аларм за нужне промјене.

Република Српска 06.02.2024 | 13:20
Црвени аларм упаљен друштву требају промјене

Као друштво морамо се борити да нам злочини не постану свакодневница, а још мање да  будемо равнодушни на бројне трагедије о којима бруји домаћа и регионална јавност, поручио је социолог Владимир Васић, гостујући у рубрици “Без увијања” у Јутарњем програму БН ТВ.

Црна хроника постала је наша свакодневница. За социологе то је већ упаљени црвени аларм за нужне промјене.

“Ево десило се убиство у Сарајеву. Треба изађи на улицу и рећи да се подигне степен безбједности, је ли треба још нечије дијете да страда? Колико јш треба жена да страда да би јавно рекли да имамо озбиљне проблеме у породичном окружењу и да се морају Центри за социјални рад ојачати кадровски”, каже социолог Владимир Васић.

Погубно је и то што примјећујемо да нам као друштву  све чешће постаје свеједно када чујемо за нови случај крвавог пира…

“И да не гледамо да ли се десио мушки или женски злочин, јер имамо такве примјере у јавности. Злочин је злочин, који нема пол, националност и вјероисповјест”, истиче Васић.

Након злочина, врло често долази до друштвеног линча, али зато упорно изостаје социјални бунт који ће покренути кључне промјене, тврде социлози.

“Капитализам је такав, интерес се тражи у злочину, политиканство се тражи у злочину. Имамо примјер у Француској, људи који живе у уређеној земљи, траже своја права на улици, а код нас када људи дигну глас, одмах то значи напад на уставно уређење, на БиХ, на РС”, рекао је Васић.

У том друштвеном црнилу, поставља се питање шта је сламка спаса?!

“Добро је да се солидаришемо када су у питању ове велике несреће. Сјетите се велике трагедије у Београду, касније Градачац, ево сад Добој, када смо на тренутак пустили по страни политичке и националне подјеле. О томе каква је земља Босна говорио је својевремено Иво Андрић - “Босна, земља мржње, али и земља наде и среће”, наводи Васић.

Социолози сматрају да усијане главе треба системски смиривати, понудити квалитетан медијски садржај, стручну подршку и  вратити ауторитет институцијама и родитељима, а дјеци, осим њихових права, важно им је објаснити и њихове обавезе.

(БН) Фото: БН 

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

На

06.02.2024 14:17

Горе. од вас бандо опозициона.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Увијац

06.02.2024 14:18

Какве промјене нереди и крадје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мк

06.02.2024 15:22

Дотакли смо дно.И све це бити горе.За постеног цовјека овде нема зивота само гас сто даље...12

ОДГОВОРИТЕ
Name

Обичан градјанин

06.02.2024 15:37

Свака час кад неко млад образован дискутује о ситуацији у којој се нашло друштво. Фина природа фина земља али трухла садашња политичка ситуација која гура земљу у странпутицу и завадја са сваким умјесто да се иде према правом путу ка ЕУ да образована , културна и радна омладина остане и ради умјесто улизица и подобника.нараво овакви млади, реални и образовани требају земљи у развоју демократије и бољег живота обицних градјана. Овакви су цијењени у цијелом свијету али код нас???? Без црнолистаса и улизица и крадљиваца у политици било би теско се навикнути.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пањик

06.02.2024 17:53

Био милорад сад це игор и ето промјене

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саггитариус

06.02.2024 18:30

Господин Васић бриљатно препознаје посљедице, а око суштине и узрока обилази "као киша око Крагујевца"!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Напред БејХа!

06.02.2024 22:07

За истребљење менталитета из Папакланда треба нам једна цијела генерација, најмање 50 година..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дрзава да реагује

06.02.2024 22:35

Овде су заиста потребне корјените реформе и промјене ово је не издрзиво стање!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Асим

07.02.2024 09:51

Заиставили смо Бакира. На реду је Додик! И за посладтицу Цовица! Доста је било лази,понизења и крадје народног новца ! СРБИ,ХРВАТИ и БОСЊАЦИ уједините се и зивите седан нормалан зивот,као сви остали и Европи.

ОДГОВОРИТЕ