Министарство не зна за стотине милиона које су узели приватници

- Приватне фирме по основу јавних овлаштења која је на њих пренијело Министарство транспорта и комуникација БиХ, првенствено у области хомологације, у посљедњих петнаестак година приходовале су стотине милиона КМ, о којима се мало зна, посебно колико је завршило у буџету.

Босна и Херцеговина 06.02.2024 | 08:38
Министарство не зна за стотине милиона које су узели приватници

Ово се може закључити из ревизије учинка на тему "Повјерени јавни послови из надлежности институција БиХ - Студија случаја: Министарство комуникација и промета БиХ", а о којој се разговарало на посљедњој сједници Савјета министара БиХ.

"Министарство транспорта и комуникација не располаже подацима о приходима које прикупљају административна и техничка тијела из области хомологације и сертификације возила, дијелова, уређаја и опреме возила", навели су ревизори.

У свом извјештају навели су да, према расположивим подацима и цјеновнику, у 2021. години по основу појединачне хомологације и хомологације типа возила приходи су износили 9,1 милион КМ, док су по основу сертификације возила, којих је било 24.284, приходи износили 7,1 милион КМ.

Осим хомологације возила, Министарство транспорта и комуникација БиХ у претходним годинама на приватне фирме или друге институције пренијело је и послове стручног оспособљавања управитеља превоза и возача у међународном саобраћају, затим усклађивање међуентитетских и међународних редова вожње као и издавање међународних возачких дозвола.

Рецимо, само по основу стручног оспособљавања возача и управитеља превоза у 2021. години институције на које је пренесен тај посао приходовале су 470.000 КМ, од којих буџет није добио ништа, иако је требало пет одсто.

"Цјеновником је дефинисано да 95 одсто износа утврђене цијене припада овлаштеном органу за стручно оспособљавање и провођење испита, а да се пет одсто износа утврђене цијене уплаћује на Јединствени рачун трезора БиХ. Према расположивим информацијама, Министарство транспорта и комуникација није наплаћивало свој удио у износу утврђене цијене због недефинисаног начина прикупљања и раподјеле прихода по овом основу", навели су ревизори.

Из извјештаја се може закључити да је поједине послове Министарство транспорта и комуникација БиХ давало упркос одлукама надлежних органа. У случају хомологације возила на тендеру из 2009. године посао је добио конзорцијум на чијем челу је био ЕИБ Интернатионале - Центар за моторна возила Бањалука, а уз њега су били и Институт за привредни инжењеринг Зеница, Институт за саобраћај и комуникације Сарајево и Центар - мотор Широки Бријег. Овај тендер поништен је 2012. године, а у свом исказу Министарство је чак навело да је "повјеравање вршења јавних послова на основу подзаконских аката незаконито и супротно интересима БиХ", међутим ни то није било довољно да се тендер поништи и конзорцијум на челу са ЕИБ Интернатионалеом тај посао је обављао све до краја 2021. године.

Ако је судити по извјештају, али и изјавама Едина Форте, министра транспорта и комуникација, сви послови које раде приватне фирме по овлаштењу министарства биће анализирани са циљем да буџет БиХ добије више прихода. То ће подразумијевати измјене и закона и подзаконских аката, а када ће се то десити, још увијек је рано говорити с обзиром на то да Министарство транспорта и комуникација БиХ тек треба да донесе акциони план.

"Стално се то питање потеже, јер изгледа да су се испреплели разни интереси у претходних 15 година. Ја сам хтио покренути интерну ревизију везану за ову тему прошле године, али онда смо сазнали да је ушла државна ревизија у Министарство и чекали смо тај извјештај који је усвојен. Он ће ићи такође на парламент. Суштински, сада када имамо слику и пресјек негдје тамо од 2010. године па све до данас, шта се све радило на погрешан начин, ја припремам акциони план како бих отклонио гомилу неправилности из претходног периода", рекао је Форто.

Подсјећања ради, још раније надлежна Комисија за саобраћај и комуникације Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ закључила је да се јавно саслуша Форто поводом послова који су пренесени приватним фирмрама и појединим институцијама, али никада није дошло до тога.

(Независне) Фото: Илустрација

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Арса

06.02.2024 09:03

Па наравно, пренесу се послови на приватне фирме они убиру кајмак,исто тако они који су им то омогућили узимају свој дио и ћуте а за државу их баш брига.Народ нек пасе траву док је њима добро.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радник

06.02.2024 09:07

А буне се приватници кад се минималац повеца, а кад добију подстицај цуте питају ли се приватници колика це пензија бити раднику са 700 марака минималца

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фискализација

06.02.2024 09:20

Не жели са се зна а како се неби занало ако се постује фискализавија и закон о јавном набавкама Све иде преко софтвера тако да се зна траг нивца осим ако немају дупле софтвере тј касе !?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПРАЊЕ ПАРА

06.02.2024 09:23

ПО ОБИЦАЈУ ПРАЊЕ ПАРА У ПОТПУНО УРУСЕНОЈ ЗЕМЉИ. ОВДЕ ЈЕ СБЕ ОПЉАЦКАНО. БАС СВЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

06.02.2024 09:28

Сложна браћа у крађи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

На

06.02.2024 11:02

И министар и ти власници су изгледа радили против законито , како су могли радити ако је тендер поништен , све их процесуирати и узети све сто су стекли у том периоду и стрпати их у затвор

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пљацкасиииии

06.02.2024 11:52

Усаврсили Пљацкуу ! И пионире науцили како се краде!!! А правосудјее као и Све Институцијеееее у Слузби Мафијее политицкотајкунскее! Похарали дрзавуууу и народ!

Name

055

06.02.2024 11:35

Е то је та фирма што је Вишковић преписао сина ...а он по београду се инати и чува га полиција...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Искрено

06.02.2024 11:39

Све нелегалне радње које приватници раде су у договору са надлежним министарствима, било које врсте. То је доказ да систем функционише у корист тајкуна, јер и они имају проценат од тога. Покушајте да дате примједбу надлежнима на нечији неправилан рад, само то искористе за рекет, а грађани опет кратки рукава. Криминал.

ОДГОВОРИТЕ
Name

М15 и 16

06.02.2024 13:19

Примјер то исто министарство би морало да зна да полицијска возила сервисирају људи из криминалног миљеја и прошлости који се баве кријумчарењем преко границе!Гледај те апсурда фирма из Велике Кладуше "ДЕНИ ЕЛИ "Власниство Исмета Шакановића је добила од граничне полиције уговор да одржава њена возила што је апсурд то су знали командир Шаботић и његови предходници !Да је ово тачно Сипа је од фирме Дени Ели тако се зове одузела документацију којом Се јасно види да је тајила порез држави више од пола милиона марака Сви све знају и све ћуте замисли те криминалци одржавају полицијска возила!Ко је Ту добар испод руке !!!Надуваним фактурама!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Копитар

06.02.2024 21:11

Гдје Папак стане ту више трава не расте, опљачка и уназади све.

ОДГОВОРИТЕ