Цариници лани открили робу вриједну 21,8 милиона КМ

– Службеници Сектора за провођење прописа Управе за индиректно опорезивање БиХ током прошле године открили су нелегалну робу у вриједности од 21,8 милиона КМ, наводи се у извјештају о раду УИО за 2023. годину у који је ЦАПИТАЛ имао увид

Босна и Херцеговина 05.02.2024 | 12:17
Цариници лани открили робу вриједну 21,8 милиона КМ

У поређењу са 2022. годином у којој је вриједност нелегалне робе износила 7,8 милиона КМ, то је повећање за 179 одсто или скоро троструко више.

„У области спречавања кријумчарења и прекршаја издата су 364 прекршајна налога и изречена новчана казна у износу од 393.400 КМ. Поднесена су 283 захтјева за покретање прекршајних поступака и привремено одузета роба у вриједности од 8,7 милиона КМ, док је процијењена вриједност привремено одузете робе уступљене од стране других органа 13,1 милион КМ“, наводи се у извјештају.

Према општем трговинском принципу, показују званични подаци УИО, остварен је увоз роба у БиХ у вриједности од 28,24 милијарде, што је за 3,01 одсто мање у односу на 2022. годину, док је укупна вриједност извоза била 17,16 милијарди КМ или за 6,57 одсто мање у односу на претходну годину.

Руководство УИО у извјештају указује на недостатак квалификованих и стручних службеника и упозорава да ће тај проблем у будућности ескалирати.

„Од укупног броја запослених 44 одсто има више од 51 годину. УИО сваке године остане без више од 100 запослених (у 2023. години без 224 запослена) којима радни однос престаје по основу пензионисања, споразумног прекида радног односа, смрти запосленог и по другим основама“, наводи се у извјештају.

Додаје се да су послови у области индиректног опорезивања врло сложени и захтијевају дужи период за едукацију и оспособљавање за самосталан рад.

„Недостатак извршилаца у одређеним сегментима рада УИО представља врло озбиљан проблем који ће у будућности ескалирати и довести до ситуације да УИО неће имати квалификоване и стручне извршиоце посебно за обављање послова царинске тарифе, контроле индиректних пореза и других сложених послова. С тога је неопходно посветити пажњу стању људских ресурса у УИО и обезбиједити адекватно попуњавања систематизованих радних мјеста“, наводи се у извјештају.

Поред тога, УИО у извјештају за прошлу годину указују на недостатак радног и архивског простора у објектима које користи Главна канцеларија УИО и Регионални центар Бањалука. Али тај проблем је у процесу рјешавања, јер је половином децембру расписан конкурс за набавку објекта за смјештај Главне канцеларије у Регионалног центра, а половином јануара објелодањено је да је понуду доставила само фирма „Гранд трејд“ у власништву осуђиваног бизнисмена Миле Радишића.

Међу ризике и проблеме у функционисању УИО наводи се и недостатак адекватне финансијске мотивације за рад, односно ниске плате у односу на сложеност послова које запослени у УИО обављају.

„У том смислу је присутно незадовољство запослених и истовремено отежан интерни премјештај ради попуне појединих радних мјеста када то захтијева обим послова. Нпр. премјештај овлаштеног службеног лица на радно мјесто истог нивоа на којем нема право на додатак на плату по основу овлаштења, јер је у таквим ситуацијама присутна опструкција од стране премјештеног службеника кроз одсуство са рада због боловања“, наводи се у извјештају.

Из УИО нису крили критике на рачун парламентараца, јер су као проблем у функционисању навели „неблаговременост приликом усвајања буџета што се негативно одражава на обезбјеђивање услова рада и заустављање реформских процеса“.

„Проблем представља недовољна посвећеност законодавног органа власти БиХ приликом доношења или измјени законских прописа из области индиректних пореза. Инертност надлежних органа у односу на опште незадовољство запослених због ниских плата и укупних финансијских примања додатно оптерећује УИО у смислу задржавања стручног кадра“, истиче из УИО.

(Цапитал) Фото: Цапитал

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Дијаспора

05.02.2024 13:59

Толико су пара и узели пустају крупну робу а хватају се та глупост вредне 300 до 400 евра малтретирају грђане !?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

05.02.2024 14:41

,,Додаје се да су послови у области индиректног опорезивања врло сложени и захтијевају дужи период за едукацију и оспособљавање за самосталан рад., „Недостатак извршилаца у одређеним сегментима рада УИО представља врло озбиљан проблем који ће у будућности ескалирати и довести до ситуације да УИО неће имати квалификоване и стручне извршиоце посебно за обављање послова царинске тарифе, контроле индиректних пореза и других сложених послова. С тога је неопходно посветити пажњу стању људских ресурса у УИО и обезбиједити адекватно попуњавања систематизованих радних мјеста“, наводи се у извјештају.,, значи у преводу старлете у најави, а док отпуштају обучене раднике који раде годинама у УИО као оних 54.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кондуктер

05.02.2024 14:54

Аутобусима се пренесе на улазу брука!?

ОДГОВОРИТЕ