Веома је важно саосјећање једних према другима

Патријарх српски Порфирије дао је данас крв у парохијском дому, преко пута храма Светог Саве на Врачару, у оквиру акције добровољног давања крви.

Србија 04.02.2024 | 13:37
Веома је важно саосјећање једних према другима

Патријарх Порфирије је дао крв након одржане службе у храму Светог Саве, а поред њега, у парохијском дому се велики број грађана одазвао акцији добровољног давања крви. 

"Веома је важно да имамо осећања једни према другима, да имамо солидарност. Сви знамо колико често чујемо да је некоме потребна крв прииком разних операција, зато нема ништа боље и лепше и пред Богом веће да они који су здрави дају своју крв која ће можда бити кап која је потребна  за излечење нечије болести", рекао је патријарх.  

Патријарх Порфирије је позвао све грађане да дају крв не само у одређене дане, већ током читаве године, јер не знамо када ће та крв некоме бити потребна.

Акцију добровољног давања крви организују Црвени крст Србије и Институт за трансфузију крви.

Поред патријарха и други припадници СПЦ су дали крв.

Ивана Родић из Института за трансфузију крви Србије рекла је да су добили велику подршку Спрске православне цркве за организовање добровољног давања крви и истакла да је патријарх Порфирије, први патријарх који је у могућности да даје крв. 

"Крв је лек који не може да се направи, а неопходан је свакога дана у функционисању здравственог система. Прошле године прикупљено је 220.000 јединица крви, иако је то завидан број, ипак је из године у годину потребно све више крви за здравстени систем. Просечна старост у нашој земљи је 46 година, и смањује се број оних који могу да дају крв, а повећава стара популација којој је крв потребна због одређених медицинских процедура", рекла је Родић. 

Како је истакла, важно је да се упућује позив, не само онима који су већ добровољни даваоци крви, већ и онима који нису, да то постану.

"Важно је да развијемо свест код људи, да ако су здрави треба да дају крв, да покажемо хуманост и солидарност. Довољно је два пута годишње. Жене могу да дају крв на 16 недеља, док мушкарци могу на 12, али и два пута годишње би било одлично", објаснила је она.

Према њеним речима, оптимално је да резерве крви буду петодневне, минимум је тродневне, а у овом тренутку оне су упола мање.

Како је истакла важно је да грађани дају крв, да пацијенти који су на листи чекања за одређене хирушке захвате или операције, не чекају додатно још на исте због недостатка крви. 

Родић је истакла да крв могу да дају све здраве особе, док трајно крв не могу да дају људи који имају одређена системска обољења, малигна, или су имали неке веће хирушке интервенције па им је здравље угрожено.

"Повремено одлагање давање крви може бити уколико сте прехлађени, имате одређени вирус, алергијску реакцију или повреду", додала је Родић. 

Председник Црвеног Крста Србије Драган Радовановић истакао је да је значајно да се грађани одазивају акцијама добровљног давања крви и да оно нема само медицински значај, већ и хуман, јер тако бринемо једни и другима. 

"Важно је да сваку прилику искористимо да се подсетимо да је важно давање крви, јер крви никада нема довљно, увек је потребна за хирушке интервенције, за опоравак пацијената.Важно је да се континуирано одржавају овакаве акције", рекао је он. 

Радовановић додаје да поред оваквих акција, грађани могу на сајту Црвеног Крста да се информишу где и на који начин на територији целе Србије, у 182 њихове организације могу да дају крв. 

Добровољној акцији давања крви прикључио се и Тањуг, чији је уредник економске редакције Анђелко Утјешановић дао крв у парохијском дому.

"Не знам тачан број, дао сам десетак пута. У овом периоду године мање је давалаца крви, због прехлада и вируса и због тога је потребно да се што више људи одазове. То је једна мала жртва за све оне који могу да дају крв, који су здрави и у могућности, то је мало што могу да ураде за неко другог, а велико дело и пуно може да значи, за онога коме је најпотребнија" рекао је он.

Александар Филиповић из Косјерића, даје по други пут крв и како је истакао важно је да дајемо крв због тога што  тиме помажемо другим људима, јер наших пар минута може некоме да спаси живот. 

Милован Павловић истиче да не зна колико је пута дао крв и да даје да би помогао другоме, али и због свог здравља.  

"Кажу да нема ништа светије ако дајемо крв, помажете некоме кога и не познајте, чините добро дело", нагласио је он.

Новица Живковић дао је крв до сада 26 пута и како је рекао жели да помогне ономе ко је болестан да се излечи. 

Из Института за трансфузију крви позивају све грађане млађе од 65 година који су доброг здравственог стања да дају крв.

Ова хуманитарна акција се спроводити од 10 до 14 часова у храму Светог Саве на Врачару, у храму Светог Јована Владимира у насељу Медаковић, у храму Светог Симеона Мироточивог у Новом Београду и у храму Покрова Пресвете Богоридице у Кајмакчаланској 55.

(Тањуг) Фото: Тањуг

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Сузана

04.02.2024 14:15

Цим је на Косову катастрофа он и Вуциц се сиикају и свима нам пљују у лице. Поган.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перицу

04.02.2024 14:33

никад доста рекламе али је добро да се мало бави својом дрзавом а не путије стално у иностранство

ОДГОВОРИТЕ
Name

Корослав

04.02.2024 16:00

Крв дају 💰не дају😎🤧. Без крви се може живити 🤢🤗.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Среброљуб

04.02.2024 16:25

Сребро волим и кметове глупе....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рамбо

04.02.2024 17:56

Мани се попе шупље приче и под хитно пресели ондје гдје ти је мјесто у Пећку патријаршију!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

05.02.2024 15:58

Нећео он тамо Београд је Београд

Name

Маја

04.02.2024 19:32

Како даје крв? Па колико има година?! Ух

ОДГОВОРИТЕ
Name

Корослав

04.02.2024 21:16

Сигурно су му прегледали💩, закључили да је🏋️🗣️.