Са креаторима кризе нема договора око напретка

"То што међународна заједница има интерес да буде овдје не сматрам лошим али не на начин како они то замљишљају - да будемо протекторат или колонија. Ако желимо истинске промјене и да будемо модерна европска земља у којој ће људи остати да живе, онда морамо промијенити начин размишљања. Они који су нас довели у ову кризу не могу бити фактори изласка из ње нити дио договора за напредак", истакао је др Милан Миличевић, предсједник Српске демократске странке. 

Република Српска 04.02.2024 | 12:05
Са креаторима кризе нема договора око напретка

„Данас се власт куне у Дејтонски мировни споразум и у европски пут, а у пракси све раде обрнуто. Додик је рекао да О'Брајан једно говори у приватним разговорима, друго за микрофоном, а Додик то ради деценијама. Не знам да ли су О'Брајан и Додик негдје разговарали приватно али је Додик то рекао“, казао је предсједник Српске демократске странке.

Он је поручио да је Дејтонски мировни споразум дефинисао да је Босна и Херцеговина земља са два ентитета и три конститутивна народа и да они као такви треба да се договорају. 

„Много деценија је прошло и Босна и Херцеговина не смије бити талац било кога па ни међународне заједнице. Не смијемо дозволити да будемо нечији протекторат и свој суверенитит не смијемо подредити било коме. Да би се структура људи који нас држе као таоце могла промијенити потребна је измјена изборног закона која ће омогућити транспарентне изборе и осликати праву вољу бирача“, нагласио је Миличевић. 

Он је поручио да Додик није једини који прави теорију кризе у земљи већ да то раде све три стране и СНСД и ХДЗ и бошњачке странке на власти. 

„Ако неко очекује да ће они бити конструктивни фактор у преговорима са међународном заједницом, а прије свега на теми приступања Босне и Херцеговине Европској унији, онда се налази у великој заблуди. Вртимо се у зачараном кругу гдје се ствара психоза угрожености једне нације од стране друге, а све захваљујући политичким лидерима који воде ове процесе. Ја ништа ново нисам чуо од Милорада Додика, као што ништа ново не би чуо ни од Драгана Човића или од неког бошњачког политичара из власти. Само нови људи са  разумним рјешењима, отворени за разговоре, а не за стварање кризе могу довести ову земљу ка европским интеграцијама и нормалном животу. Овако се све своди на елитистичке групе богатих људи, тајкунски везаних за велике политичке партије које данас чине власт на нивоу Босне и Херцеговине", истакао је лидер СДС-а.

Он је рекао да бахат, примитиван, нападачки став са жељом да понижава све саговорнике било да су они значајни међународни фактори или мање значајни али и политички представници поготово опозиције у Републици Српској већ је виђени Додиков стил понашања који је мени незанимљив. 

„Став Српске демократске странке је да се кључна питања рјешавају консензусом и договором унутар Босне и Херцеговине, а не споља. Али тај договор никада се неће догодити док народе представљају политичари који у сада чине власт“, закључио је Миличевић.

(БН)

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Арм.

04.02.2024 12:22

Ста предлажеш?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рее

04.02.2024 13:51

ВУКАНА НА ЦЕЛО ОПОЗИЦИОНОГ БЛОКА !

Name

Жељо

04.02.2024 12:40

Е , док је , овакве опозиције...Миле ће да влада

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Жељо

04.02.2024 13:45

Е док је таквих као ти Миле ће да влада. Да ли се слажемо да ово није добро? Ако није, мијењајмо. Не могу се десити промјене ако си одмах закључио да опозиција не ваља, без да си дао шансу.НЕ МОЖЕ БИТИ ГОРЕ.Слажеш ли се? Ако се не слажеш, немој писати глупости. Добро ти је и све што желиш је да Миле доживотно влада ради твојих ситних интереса

Name

Мој Милане, јабуко са гране!

04.02.2024 12:40

Међународна заједница предвођена САД, неће са Србима када су плави! Хоће са црвеним! Тако ти је то! Додик је то знао одувијек, па завршио је политилогију. Зато има свесрдну подрску Западне олигархије! Па и Срби више воле црвеног Милановића него плавог Пленковица! Црвеног Никшића, него плавог Изетбеговића! И тако даље и тако ближе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

приједор

04.02.2024 12:54

Овдје је ријешење једноставноНек међународна заједница једноставно донесе свих тих 14 закона које требамо испунити а који закони важе у ЕУ И са тим истим законима наши сви грађани који оду у Њемачку живе и раде и ништа им не фалиУзети кривични закон Њемачке и преписати у чему је проблем.Ниједан тај закон не иде против личности вјерских слобода народа веч су то закони по којима људи живе и раде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

рибар

04.02.2024 13:00

Која то бошњачка-конструктивна политика има у резерви, СДА, СБиХ, ДФ, да нису можда они рјешење? Не кажем да је рјешење тројка, напротив, иста мета, мало другачији приступ до циља, муслиманске грађанске државе. Што се тиче Хрвата, сигуран сам да ХНС-(хрватски народни сабор) неће дозволити "замјенику " Човића да одступи од виталног интереса хрватског народа. Што се тиче Републике Српске, ту су потребне унутрашње промјене, односно, потпуно нови приступ понашања и размишљања. Зато и јесте рјешење Сабор- јасни стратешки правци дјеловања и понашања институција и изабраних представника по питању рада и развоја унутар Српске, са једне стране. Са друге, апсолутни српски консензус по питањима која се тичу дејтонске БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рибаре

04.02.2024 16:30

Погледај састав ДФ, СБиХ, НС. Сви су они мултинационални и велики број се борио пушком за Републику Босну И Херцеговину, тј били су припадниx8 Армије Републике Босне И Херцеговине: Жељко Комшић, Милан Дуновић, Игор Стојановић, Саша Магазиновић, Предраг Којовић, пок. Светозар Пударић, Богић Богићевић, Татјана Љујић- Мијатовић, Миро Лазовић и др и јако ми је żао што им се у овом моменту не могу сјетити имена... Какава "муслимаска" грађанска држава? Освејстите се Православни глупаци! То је жееља ваших политичких воďа а не Бошњачких и Боснаских! Ви (Правосöавци и Католици) сте напали Бошњаке И Боснаце на правди Бога а не они вâс! Багро, светосавска!

Name

Злаја

04.02.2024 13:12

И опет кад се буде гласало за несто нормално у БиХ гласат ћете против , али битно је србовање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Закон правде

04.02.2024 14:01

Тако је нема преговора са оним ко дјели грађане,борце,прнзионере нема сви смо исти или би требало да будемо !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Друшкан

04.02.2024 16:58

Ако би опозиција на сљедећим локалним изборима побиједила у неколико великих градова - Бања Лука, Бијељина, Добој, Источно Сарајево, то би значајно уздрмало садашњу владајућу коалицију на челу са СНСД. Али, авај. Тешко да ће се то десити са оваквом анемичном и разједињеном опозицијом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лун

05.02.2024 07:00

СДС је показао своје лице док је владао, хвала вцелика не бих да се враћате... Сваки потез им је био катастрофа, као да су се дјеца такмичила ко ће горе..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ветеран

05.02.2024 07:01

О чемуи овај, кад Додик оком он скоком..показао је низ пута, и он нека опозиција..

ОДГОВОРИТЕ
Name

РУСИЈА

05.02.2024 09:29

Ја сам снсд И висе нас Нема ко водити у снсд у дај имате ли ви јаког вођу да крене по градовима одабирати кандидате за локалне изборе али да то буду млади људи

ОДГОВОРИТЕ
Name

Момце

05.02.2024 11:51

Русија је далеко, а скола се плаца