Све нас је мање: Требамо позлатити свако ново чељаде

Све мање је рођених, а све више умрлих. Ово је, нажалост, чињеница која карактерише демографску слику БиХ годинама уназад. Према неким процјенама, данас се у поређењу са пријашњим годинама, рађа двоструко мање дјеце.

Република Српска 03.02.2024 | 19:50
Све нас је мање: Требамо позлатити свако ново чељаде

Недавно је предсједник Републике Српске Милорад Додик честитао породици Петровић која живи у Цељу рођење четири бебе. Грађани Српске честитали су Словенији на четири нова становника, четири дјечака. Јер плач новорођенчета се код нас све рјеђе чује.

“Данас се јако мало рађа, пуно нас умире, превише нас одлази, а нико нам не долази”, каже Амер Осмић са Факултета политичких наука у Сарајеву.

Самир Бехарић, докторанд на Универзитету у Бамбергу, чији се докторат бави емиграцијом младог високообразованог кадра из земаља Западног Балкана за БН ТВ каже:

“Нигдје до сада нисам видио онолико дјеце и беба као на нискобуџетним летовима из БиХ”.

Срећа у несрећи је што немамо тачних и прецизних података. Тада би статистичка стварност вјероватно била много гора.

“То је проузроковано и природним кретањем становништва, односно врло високом смртношћу коју је имала Босна и Херцеговина у вријеме пандемије ковида 19 и одласком, односно пуно лакшим процесом доласка до боравишних виза у земљама Западне Европе”, истиче Осмић.

“Лицемјерно је замјерати младим људима који се одлуче да живот наставе у земљи гдје за посао неће морати да дају мито или да држе кишобран предсједнику политичке странке”, кажу стручњаци.

“Захваљујући добро организованим учауреним круговима моћи који младима не дозвољавају да уђу у њихове кругове, ти млади се одлучују за одлазак, а протеклих година имамо ситуацију да се ту не ради о одливу мозгова него и мишића, гдје одлазе и они који немају факултетско образовање”, наводи Бехарић.

Шта ћу и како ћу сутра? За породицу су потребне паре и вријеме, лакше је нахранити једна, него уста троје чељади... Брига за опстанак у земљи лошег система, непотизма и корупције рађа, изгледа, све осим дјеце.

“Ја својим говорим, имам само једно унуче, хајте вријеме је, шта чекате да нас буде више. Они кажу да за одгајање једног дјетета треба пуно, а за више треба мало више”, наводи једна Бијељинка.

То мало више је проблем број један. Грађани Бијељине наводе да планирају да оду из БиХ, јер овдје, како кажу, за њих нема будућности.

“Стан 30 квадрата за издавање је 350 КМ, а замислите једну породицу гдје човјек ради, а треба ти тај стан и 200 рачуни, а теби плата хиљаду и по КМ, плус дјеца што траже, мало је”, прерачунава се један младић док дјевојка наставља:

“Нешто најгоре што могу да чујем јесте да труднице немају основна права, услове, ни у болници, кад остану трудне остану без посла... Апсолутно ништа.”

Није баш ништа. Ту је једнократна помоћ од 500 КМ за новорођенче у Српској и хиљаду у Федерацији. Ако се којим случајем беба роди на неки од битних датума, бар у Српској, ту је предсједник или неки његов изасланик који носи златни дукат. Можда да је више празника, било би више и златника.

Јер, којом брзином нестајемо, сваког новог становника требало би да позлатимо килограмом злата, сматрају демографи.

“Краткорочне мјере немају великог ефекта”, јасан је Александар Мајић, демограф из Бањалуке.

Надлежни глуви и нијеми, без икаквог адекватног одговора на демографски проблем.

“Одлазе агенти промјена који би могли БиХ да помакну демократски и демографски, али и економски”, каже Бехарић.

Ми за то вријеме само слушамо како су школе празне, како у учионицама сједи по један ђак...

(БН) Фото: Срна

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

БЛ

03.02.2024 20:19

Нису само економски разлози, укуцајте "демографска транзиција" па ћете видјети да су то прво прошле најразвијеније земље. Е, они су мањак броја родјених у већој или мањој мјери надокнадили емиграцијом, углавном младих. А ти млади код нас претежно одлазе и ове природне трендове чине још горим. Слиједи нам демографски слом, а највише што се може учинити је да се успори, а и за то би требале десетине година.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ ткз.БЛ

03.02.2024 22:07

Поредис несто сто се поредити не мозе У БИХ је диктатура троглаве змије. Људи су досли памети па своју дјецу саљу у ЕУ у благостање, да би у будуцности избјегли мртвацке сандуке.Овдје остају дјеца политицара али са кљуцевима од стана негдје у ЕУ и дебелим контом у банци

Name

У УСА

03.02.2024 22:23

За 20 година број становника се повећао за 50 милиона. Погоди како. Колико ли их је само из наших крајева?

Name

Мими

04.02.2024 01:20

Са платом од 700.км.једва зивимо јај зена само једно ради каква дјеца нецемо их правит док недодемо у њемацку.

Name

Назалост

03.02.2024 21:54

Млади су паметни, хоце сигурност, паре, политика их отјера.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милојко

03.02.2024 23:50

Хаха треба позлазити и то је то,до краја зивота у биједи,цемеру и јаду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мајка

04.02.2024 03:21

У овом политицком амбијенту неби савјетовqла ниједној зени да радја дјецу, ко мозе нека иде у стране земље гдје је уредјен систем и адекватно плацен рад

Name

321

04.02.2024 07:55

касно баба посла у сипке кадасу опали касно марко у бој крену

ОДГОВОРИТЕ
Name

Искрено

04.02.2024 08:04

Сви ти млади успјесни људи би остали у свом граду крају на ђедивини да дрзава има програм помоци и да ту помоц добије ко треба свједоци смо да су пакети помоци разно разне додјељивани само по партијским линијама !Сто је тузно и залосно не дјели нас СДА,и ХДЗ ста ми имамо са њима вец СНСД !

ОДГОВОРИТЕ
Name

???

04.02.2024 12:34

Младима не треба "помоц" вец прилика да постено зараде за пристојан зивот... од таквих млади бјезе, таквих сто мисле да се зиви од поклона и милости неког другог. Нормалан цовјек хоце уредјено друство, у коме нема потребе никог да моли за "пакет помоци" вец сам себи ствара оно сто зели.

Name

захвалити

04.02.2024 08:21

политици у БиХ и РС и њиховим,назови, политичарима.

ОДГОВОРИТЕ