Ово су савјети како од шефа да затражите већу плату

Многи запослени се не усуђују да од свог шефа затражите већу плату, јер се плаше да ће бити одбијени. Велик број људи на крају се помири са платом коју има и из страха се одричу новца који заправо заслужују.

Вијести 03.02.2024 | 20:00
Ово су савјети како од шефа да затражите већу плату

Људи често мисле да није прави тренутак, односно да ће их послодавац гледати друкчијим очима ако повишицу затраже прерано или да ће их сматрати превише похлепним – истиче Адам Окстин, оснивач и директор “СтратЕx Партнерса”, компаније из Чикага специјализоване за људске ресурсе.

Окстин наводи да је највећа грешка запослених то што претпостављају да заслужују повишицу само зато што су у компанији провели одређени период. Морате имати изграђене јасне и разумне аргументе зашто заслужујете већа примања, пише Блиц.

Добро се припремите за разговор о повишици

Прије него што уопште иницира састанак са шефом на ту тему, запослени се мора добро припремити за тај састанак: “наоружати се” бројкама или статистикама како је њихов рад директно утицао на повећање прихода или на смањење трошкова компаније.

Поготово би требало да упореде опис свог посла и задатака који су постављени пред њих, а потом да објасне на које су их све начине премашили.

Кључно је показати шефу поређење између оног што се од вас регуларно очекује и оног што заиста радите – ако постоји значајна разлика између те двије ствари, на вама је да то прикажете свом надређеном.

Објасните како доприносите компанији

Ако сте запослени на радном мјесту које није директно повезано с егзактним финансијским резултатима, објасните шефу на који сте начин допринијели компанијској култури: постоје ли процеси или рјешења која сте имплементирали у пословање?

У основи, морате се добро припремити за одговор на вероватно питање вашег шефа: “Осим што сте овде већ x година, зашто заслужујете више него што вас сад плаћамо?”.

Проучите тржиште

Ако сте сигурни да имате јаке аргументе у прилог тражења повишице, требало би да будете реални и у износу који ћете затражити.

То значи да би требало да проучите како се крећу плате у вашем сектору, упоредите износе који се за ваше радно мјесто плаћају у другим компанијама, али и општу политику плата у вашој компанији. Данас је такве податке лако наћи и на интернету, поготово на интернет страницама у вези са запошљавањем.

Не разговарајте с колегама о плати

Запослени не би никада требало да запиткују своје колеге колике имају плате, колику су повишицу добили и колико често је добивају.

Износ плате је поверљиви узајамни споразум између вашег послодавца и вас и не тиче се никог другог. Тај став морате имати према својој, као и према туђим платама.

Одаберите прави тренутак

Никад немојте тражити повишицу одмах након неког свог изузетно доброг пословног успјеха, односно неуспеха.

Ако затражите повишицу одмах по добро обављеном послу, ваш шеф би могао створити закључак да сте мотивисани искључиво финансијским пробитком, а не да сте заправо врло марљив запослени. 

Зато је најбоље да причекате мјесец или два након неког посебно доброг постигнућа, односно док је шефу то још увек свјеже сећање.

Може ли компанија да вас плаћа више

Нема смисла тражити повишицу у тренутку кад компанија није у доброј финанцијској ситуацији, премда сте можда баш сад постигли неки јако добар резултат.

С друге стране, кад примијетите да компанији расте пословање или да се запошљавају нови радници, то је добар тренутак за тражење повишице. 

На састанку са шефом важно је да нагласите своју спремност да обављате још више посла, преузмете већу одговорност или да преузмете дио посла који би требало да обављају новозапослени.

Будите спремни да чујете “Не”

Избегавајте да се разговор о повишици претвори у разговор о вама. Требало би да довете у везу ваше личне резултате с циљевима одељења односно цијеле компаније, те да укажете како сте директно утицали на резултате, односно успех компаније.

Ако се састанак завршио нежељеним одговором, немојте бити негативни и одмах заузети непријатељски став.

Умјесто тога, мудро је директно питати шефа шта би требало да учинити у следећих три, шест или девет мјесеци како бисте, по његовом мишљењу, засужили да добијете повишицу.

(Блиц.рс) Фото: Илустрација

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Д

04.02.2024 07:30

У овој држави систем је направио да не смијеш да тражиш већу плату. Ријеч СНАШАО СЕ је битна. Вриједни наје..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

04.02.2024 10:26

Тачно,Ал ми смо (радници) криви за то....

Name

Зоран

04.02.2024 12:38

У фабрици намјестаја Стандард,Прњавор,радим по истој цјени производа од 2019(на норми).Толика поскупљења и инфлација,а нико да повеца цијену рада.Сада плате мање него прије 2- 3 године,срамота зива.

Name

Зворник

04.02.2024 15:34

Ми у комуналном сектору (Водовод и Депонија) о повећању плате добијамо само кад се повећа најнижа плата. А колеге које имају плате око 1000 КМ остају на тој плати, иако имају факултете, јер се плате не повећавају свима исто.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прасеци

04.02.2024 22:38

Од кога да затразите повисицу, висе разумјевања има колац него ови безкицмењаци!

ОДГОВОРИТЕ