Мала матура ове године у свим основним школама

У свим основним школама у Републици Српској у овој школској години биће спроведена експериментална мала матура за ученике завршног разреда основне школе, а тестови пред ђацима ће се наћи 29. и 30. маја ове године, потврђено је из Републичког педагошког завода Републике Српске.

Република Српска 03.02.2024 | 11:48
Мала матура ове године у свим основним школама

Просвјетни радници сматрају да је јако битно да се спроводи мала матура, те се надају да ће од наредне школске године мала матура почети да се вреднује приликом уписа у средње школе.

– У складу са програмом експерименталне мале матуре, ученици деветог разреда ће рјешавати низове задатака објективног типа из српског језика, језика бошњачког народа, за ученике који језик бошњачког народа изучавају на простору Републике Српске и математике – рекли су из Републичког педагошког завода Републике Српске.

Истичу да је планирано да се експериментална мала матура реализује 29. и 30. маја ове године.

– Ученици ће задатке из српског језика, односно језика бошњачког народа рјешавати 29. маја, а задатке из математике 30. маја текуће године – рекли су из Републичког педагошког завода Републике Српске.

Љубиша Благојевић, предсједник Актива директора основних школа добојске регије и директор Основне школе “Вук Стефановић Караџић” Добој, рекао је за Независне новине да је јако добро што ће у овој години у свим основним школама у Српској бити спроведена мала матура, што до сада није био случај.

– Ранијих година, један број школа је учествовао у експерименталној малој матури, а ове школске године све школе ће имати ову провјеру знања – додао је Благојевић.

Истиче да је њихова школа и прошле године учествовала у експерименталној матури.

– Надам се да ће од наредне године престати да буде експериментална матура, те да ће бити званично да се полаже мала матура која ће имати утицај приликом уписа у средње школе – изјавио је Благојевић.

Истиче да ђаци, све док не буде право вредновање мале матуре, неће јој давати посебан значај.

– Ово је сада буквално тренирање неких правила како ће то изгледати када то буде званично. Сигурно је да ће се дјеца потрудити да боље ураде тестове када буду знали да ће им од тога зависити коју школу ће моћи уписати – рекао је Благојевић и закључио да се нада да ће од наредне школске године то бити званично право полагање.

Мирослав Попржен, предсједник Актива директора основних школа бањалучке регије, казао је у разговору за Независне новине да се нада да ће ова школска година бити посљедња година када се вјежба мала матура.

(Независне)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Студент

03.02.2024 12:22

Хоцу ли и ја имати малу матуру,да знам ста да спремим.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ИР РИ

03.02.2024 14:14

Још један промашај просвјете у низу...каква мала матура...те године нису за такав стрес

ОДГОВОРИТЕ
Name

лик

03.02.2024 14:30

Како сад једном српски језик а једном језик бошњачког народа. Ваљда у уставу пише језик српског народа, а по одлуци уставног суда РС је службени назив босански језик. Правите се будале

ОДГОВОРИТЕ