БиХ ће завршити на "сивој листи" ако не усвоји закон о прању новца!

С жаљењем констатујемо да је Дом народа Босне и Херцеговине пропустио прилику 31. јануара да усвоји важан Закон о сузбијању прања новца и финансирања тероризма, а који је израђен у складу са европским стандардима и усвојен на Савјету министара, рекао је за "Независне новине" Фердинанд Кониг, портпарол канцеларије ЕУ у Сарајеву.

Република Српска 02.02.2024 | 14:28
БиХ ће завршити на "сивој листи" ако не усвоји закон о прању новца!

Он је подсјетио да је Урсула фон дер Лајен, предсједница Европске комисије, позвала домаће власти да овај закон хитно усвоје, заједно с другим кључним законима уочи мартовске сједнице Савјета Европске уније.

Упозорио је да одлагања усвајања Закона о сузбијању прања новца и финансирања тероризма извјесно прате и посљедице.

"Уколико нацрт Закона не буде усвојен и на снази прије окончања мисије МОНЕYВАЛ-а, исти неће бити предмет њихове оцјене, што повећава ризик да ће Радна група за финансијске акције (ФАТФ) ставити Босну и Херцеговину на своју сиву листу, чиме ће Босна и Херцеговина бити на ЕУ листи јурисдикција са стратешким недостацима у систему сузбијању прања новца и финансирања тероризма.

Стављање на ове листе носи политичке, економске и финансијске посљедице по земљу, утиче на приступ међународним финансијским тржиштима и трансакцијама, приватне комерцијалне активности као и јавне фискалне послове, те може потенцијално одвратити стране инвестиције и отежати међународно кретање капитала”, рекао је он.

Позвао је Дом народа да Закон размотри у наредних десет дана у хитној процедури како би га МОНЕYВАЛ узео у обзир у својој наредној оцјени.

"Изостанак хитности у разматрању овог закона такође шаље негативан сигнал уочи сједнице Европског савјета у марту, гдје се очекује да шефови држава и влада држава чланица Европске уније разматрају извјештај Европске комисије о оцјени да ли је Босна и Херцеговина достигла потребан степен усклађености са критеријима за чланство у ЕУ за зелено свјетло за отварање приступних преговора. Ово је јединствена прилика која захтијева од домаћих институција да дјелују хитно и одлучно", закључио је Кониг.

Напомене ради, делегација МОНЕYВАЛ-а у БиХ ће доћи за мање од двије седмице, и ако овај закон до тада  не буде усвојен, извјештај би могао бити негативан, што значи враћање БиХ на сиву листу.

(Независне)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Аналитичар

02.02.2024 14:48

Хахахахаха па ми смо на сивој листи још од '92!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ех

02.02.2024 15:03

Ма усвоји ће то они по хитној процедури али га неће спроводити, тако да се не брине нико.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Узасе

02.02.2024 15:09

Ста има БиХ са овим? Нисмо унутар ЕУ? А нецемо ни бити - ако Бог да!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ибро

02.02.2024 15:45

СНСД це заврсити на црној листи

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПИТАМ СЕ

02.02.2024 16:05

Засто се наси постени политицари опиру овом закону? Сто опозиција не иступи из власти док се не усвоје ови закони?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Име

02.02.2024 19:22

Сви су полудили само ти ниси Лазес петљас и ти ови око тебе додо Само незнсм ста је са опозицијом коју су насанко опет

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перспектива?

02.02.2024 19:23

ЕУ је у рату, ста цемо забога у том гротлу?

ОДГОВОРИТЕ