Малом броју људи одговара улазак у Европску Унију

- Улазак у Европску унију одговара малом броју људи на политичког сцени у БиХ јер никоме од њих не одговара договор око кључних питања, а компромис је свакако могућ уколико постоје воља и жеља, сматра Иванић.

Република Српска 01.02.2024 | 21:32
Малом броју људи одговара улазак у Европску Унију

- Улазак у Европску унију одговара малом броју људи на политичког сцени у БиХ јер никоме од њих не одговара договор око кључних питања, а компромис је свакако могућ уколико постоје воља и жеља, каже бивши члан Предсједништва БиХ Младен Иванић.

Он каже да је мотив састанка Додика, Човића и Тројке и разговор о измјени изборног закона била жеља да се добије датум за почетак преговора и сигнал да се иде даље на европском путу.

“Мислим да је то прије свега важно тројци јер на томе граде свој политички ауторитет. Додик је желио да смањи притисак на себе и да се не деси наметање измјена од стране високог представника у БиХ, док Човићу одговара јер жели да промијени начин на који се бира члан Предсједништва БиХ из хрватског народа”, рекао је Иванић у емисији "Мат" БН ТВ.

Додаје да је проблем у БиХ тај што нико не жели компромис, те да су сви почели да се ограђују и да финализују договор.

“Свако тестира мишиће, покушава да покаже великим браниоцем било српског интереса, било интегритета БиХ упорним инстистирањем на томе да нам не требају ентитети. То није реално. Никоме овдје није уствари стало до компромиса којим би се испунили услови за улазак у ЕУ. Кад би се то добило, а да ј” побиједим, немам ништа против, ко год да сам ја, било која страна. То није могуће. Без компромиса ми нећемо направити искорак у том правцу”, наводи Иванић.

Сматра да није реалан позитиван одговор из Европске уније о почетку преговора са БиХ у марту.

“Један дио ЕУ жели да се нешто деси али немају ништа реално што је БиХ урадила да се за то ухвате. Скептичан сам по том питању јер су многе земље скептичне према западном Балкану и мишљења су да то подручје може само да им зада главобољу”, објашњава Иванић.

Упитан зашто Додику не одговара компромис, Иванић каже да постоје два разлога.

“Таква политика му доноси гласове, а други разлог је тај што компромисом губи свој идентитет, своју жестину, а стиче се утисак да је у својој глави створио идеју да је њему припала та историјска улога да ријеши питање Срба у БиХ и створи независну Републику Српску”, закључује Иванић.

(БН) Фото: БН

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

Драган Б.

01.02.2024 22:04

Наравно, онда немозес више радит на црна. Мајмуне тотално, ко ће вас платит пензија кад си радио на црна? За 10-20-30 година ћеш тражит у контејнера храна. Потпуно сте глуп, глуп, глуп.

ОДГОВОРИТЕ
Name

X

02.02.2024 08:28

Е мој бљузго ти си се нашао да паметујеш. Пропали политичар. Још те Б Н одржава у животу политичком.

Name

Ре

02.02.2024 11:13

Та ЕУ не одговара никоме. Боље да никад не уђемо јер је и тамо криминал гори од нашег. Све сами глобалисти.

Name

Ðе си лопове

01.02.2024 22:07

Јави се ти симбиоза крмак. Гдје ти је странка то јада сто је остало од ње и то сте бурли поклонили за проклете паре цркотино бљузгава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

02.02.2024 06:44

Иваниц је најпаметнији цовјек у РС али проблем је сто су будале вецина.

Name

Зоран

01.02.2024 23:02

Да си мало више мислио о бирачима небих изгубио изборе а онда нам дошло ово зло од Додика на сцену и сад нам нема спаса! И ти си крив јер немаш осјећај за друге!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Зоран

02.02.2024 00:08

Баш тако,да није био сам себи довољан он је школован и није проклет као Додик и било би свима нама боље! Додик је месар а дмеће као човјек а води РС и народ!

Name

Ало

02.02.2024 07:38

Неспорно да је иваниц интелигентан.Али и он је помогао да толико година снсд буде на власти. Пролазио због гласаца сдс.

Name

"ја сам овдје главни баја"

02.02.2024 01:08

Одавно је он одиграо своје историјске улоге:предаја јасеновацког материјала, прогласење Брчког за дистрикт, пренос најважнијих надлежности са РС на ниво БиХ, перусање буџета и тендера...

ОДГОВОРИТЕ
Name

пророк

02.02.2024 02:27

Што мачка коти то миша лови сви сте ви исти од чега живите каква Европа па завршили би сви у затвору,а овде можете красти до миле воље неко више неко мање шта кога брига народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СРБИН

02.02.2024 05:16

Ти си своје завршио.Можеш још савјете дават у дому пензионера

ОДГОВОРИТЕ
Name

Иван

02.02.2024 08:21

То се зове наслов извучен из контекста. Малом броју људи - али на политичкој сцени. Обичним грађананима итекако.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никоме

02.02.2024 11:07

Да се везује за бриселску политику првенствено из економских разлога....

Name

херцеговац

02.02.2024 11:35

Цовиц је покваренији од додика само из потаје ради висе против БИХ него додик.Ако БИХ хрвати мисле сви да мора на свакој функцији бити легитиман хрват само онај који долази из ХДЗ цовицева онда стварно су остали неспособни.Исто тако из остале двије националистицке партије СДА и СНСД то мисле све су иста сљака.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саггитариус

02.02.2024 11:59

Господин Иванић је без сумње интелектуалац парекселанс, и веома добар политићар, и заиста је права штета што се повукао из активнога политичкога живота, јер је могао још много допринијети на политичкој сцени РС и БИХ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бранци

02.02.2024 12:20

Ништа ти ниси рекао ново што и птице на грани не знају. Дјела су битна, а не прича у празно. Сви ви и позиција и опозиција живите одлично и парама сте себи и својој дјеци купили европске пасоше. Ни вама не одговара ЕУ. Сиротињи је испран мозак тако да и њима не одговара еу. Кратко речено будалама одговара само канџија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мрга

02.02.2024 20:30

Као да се ми питамо хоћемо ли у ЕУ 🤣

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неса

03.02.2024 10:12

Ајде богати ста цес у еу. Они који зеле у еу је као да стоје на трулом поклопцу септицке јаме. Ето то је сада та вајна еу. Свабе затварају фабрике отпустају своје људе а наси навалили пред амбасаду да тразе да иду тамо. Ста радити. Сјецам се насег филма када љубиса самардзиц казе нецу да идем тамо да месим њемацке бабе. 😂

ОДГОВОРИТЕ