Послодавци се хватају за главу, Влада их не чује!?

Минимална плата у Републици Српској од почетка ове године повећана је на 900 марака. На први поглед изгледа добро, али када се повећање одрази на поскупљења, онда као да повећања плате није ни било. Талас поскупљења роба и услуга се наставља, а минималац диктира нове цијене. Послодавци се хватају за главу, а из Владе главу окрећу на другу страну. 

Република Српска 01.02.2024 | 20:34
Послодавци се хватају за главу, Влада их не чује!?

Почетак ове године послодавцима је задао велике муке.

Повећање минималне плате, умјесто побољшања стандарда, донијело је отпуштање радника, скупље производе, смањене наруџбе и већа оптерећења на плате. Све ово од јануара трпе и мали предузетници.

„Минималац који је повећан, нама је створио велике потешкоће, самим тим што смо повећали цијене, на већ постојеће високе цијене, и једноставно не видим излаз из ове ситуације. Морао сам да отпустим радника и тренутно радим сам од јутра до мрака. Вјероватно ако се ништа не промијени, Влада не услиши наше молбе, вапаје да се одрекну доприноса и самим тим помогну да цијене остану овакве какве јесу, јер сматрам повецање цијена да нам само може донијети горе", каже угоститељ Милош Вукадиновић.

Наводи да има кафић с пет столова и додаје да су пазари од 100 до 150 марака и д нема никакве шансе да може да преживи, те да ће и он морати да иде одавде.

Иако у проблемима, многи послодавци нису хтјели пред камеру, кажу страх их посљедица.

Они који су највише оптерећени повећањем минималне плате, јесу послодавци нискоаумулативних сектора и самосталних предузетничких радњи, нарочито ако запошљавају нове раднике који тек треба да испеку занат.

„Сваки нови радник мора одређену суму новца да донесе тој занатској радњи, да би могао бити исплаћен по закону. Мислим да у овом моменту нису створени услови, нити могу ти нови радници да зараде ту количину новца, која је потребна да би се уопште радник одржао у том простору, истиче фризер Ненад Војаковић.

Он је мишљења да то треба рашчланити у односу на занатска занимања, да одређене гране индустрије или заната ипак имају тај неки минималац од 900 марака, док рецимо попут ауто-механичара, козметичара, фризера ... да им се остави слободан простор, да радници могу да раде на проценат и да сами одређују свој минимални дио зараде.

Радници су са одушевљењем дочекали одлуку о повећању минималца, али и убрзо разочарали већ са првим одласком по намирнице.

Поред тога, многи послодавци били су принуђени да отпусте велики број радника, или чак да затворе радње. Они захтијевају пореска растерећења, али састанци са премијером и предсједником Српске још нису дали резултате.

„Минималац је направио огромне штете, превасходно на крају ће се видјети, радницима који су остали без посла и који ће остати без посла. Ево већ имамо најаве из пар предузећа по више од сто радника да се отпушта, са друге стране, послодавци који раде на домаћем тржишту, они ће подићи цијене и тако ће амортизовати тај удар", истиче предсједник Уније послодаваца Републике Српске Саша Тривић.

Ми као послодавци, каже он, немамо никаквих више мјера, нити ћемо било шта радити, обзиром да смо потрошили већ три мјесеца објашњавајући Влади да су ово катастрофалне посљедице.

"Оно што нас изненађује и поред обећања на разговору са предсједником Додиком, да ће се нешто на том радити, ево морам рећи да се ништа није урадило“, наглашава Тривић.

Оптерећење на најнижу плату порасло је у просјеку за 120 марака, а са растом трошкова пословања може се очекивати даљи раст цијена производа и услуга, кажу из пословне заједнице. Повећање минималца, кажу одразиће се и на извоз робе. Радницима су потребна знатно већа примања, али послодавцима морају да буду смањени други трошкови пословања, став је економских стручњака. 

(БН)

Коментари / 35

Оставите коментар
Name

Козара

01.02.2024 20:43

Је*е се Влади, они ће овим повећањем себи инкасирати 250 милиона КМ у буџет, да враћају дугове које су појели бурлини кумови и дјеца, а вас народ, раднике и послодавце, ко вас је*е.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

01.02.2024 20:59

Нико не мисли, сви оце да уживају. Е нема брале љеба без мотике а оловком се само краде

Name

Кирил

01.02.2024 21:04

И послодавцима се ј..е навикли кулучит раднике уцјениват нек затворе и мирна босна висе у пм све ,све неки стручњаци а радницима ниста пуко преживљавање па погледајте окружење везете се за неки просјек : плата пензија сатница и тд на дну смо љествице ЗАТВОРИТЕ лаку ноћ има послодаваца коректних па дјеле са својим радницима то је напредак

Name

Сале

01.02.2024 21:08

Црвена банда, сјеме им се затрло

Name

Мими

01.02.2024 21:42

Ниста ја не добивам са овим повецањем плате ево ја радим у брцком у једном маркету 6.год. и плата је 700.км. данас ми је легла плата 901.км. и одмах сам морала отиц подиц да би газди вратила 200.км. ето ти насих приватника и гладних тајкуна бјезте дјецо сто даље одавде.

Name

Бета 2

01.02.2024 23:00

Нема ту никакве владе, само мафијски босови!

Name

Миро

02.02.2024 05:36

Живи били па видјели, гарантујем да ништа од ових ствари се неће десити. Ово је исто као са кладионицама прије годину дана када су говорили да ће се позатварати и радници остати без посла јер је држава повећала порезе. Исто се овако галамило мјесецима кроз медије. И, ништа на крају. У будзету још 100.000.000КМ више а они сви и даље раде. Тако ће и овдје бити.

Name

Да појасним…

02.02.2024 07:24

Само нерадници имају минималну плату, или траже посао а моле Бога да га не нађу… Бар данас има услова да се заради ко хоће радити… Колико омладине нам се школује за електричара, бравара, столара…? Направљена је држава да омладина хоће посао на ком се не ради, или брзу лову… А то што “наш” председник повећава плате јер му треба доприноса у буџет и због тога што су избори… то ке друга ствар! Толико…

Name

Струја

01.02.2024 20:55

Немојте молим вас, сваки фризер а знам их већину за дан ошиша 40 и више особа по 9 км и сад хоће цијену од 15 км, кад их год назовеш заузети и мораш чекати а овамо причају да ће затворити радњу. Плаћају паушал порез на 2 или три фризуре гдје је ту инспекција као и на друге радње нпр. меснице купују живу стоку и прерађују и нигдје фисикалног, раде како желе. То су само два примјера а има их на хиљаде, добра је ово држава какве се мућке раде. Само увести закон и порезе па ко може да држи радњу нека држи а ко не може нек затвори. Доћи ће и то вријеме надамо се, поздрав..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мицко

01.02.2024 22:51

Хахааа, је ли ти цујес себе. За дан осиса 40 мустерија.Ја мислим да си ти у заблуди, они осисају по 140 мустерија за дан. Е билмезе један....

Name

Ра за Струја

01.02.2024 23:08

Да сиса по 15 минута сваког цовека то је 30 људи за 8 сати а то је немогуце. То су људи а не машине. И друго свако село има бар по једног фризера који годинама раде на црно и нико их не дира а ове сто су пријављени мало мало инспекција. Две трецине мога села се сиса код фризерке која ради у својој куци на црно и јефтинија 1 км од ових пријављених

Name

Вапај

02.02.2024 05:31

Струка је зацутала и пала на испиту. Узми Миле све сто ти је драго кад је народ полудио. Гази га и требас.

Name

Прекидац

02.02.2024 06:52

Сад цу да те искљуцим.Ти нигдје не спомену колико има запослених у администрацији који цак ниста и не раде,а имају добра примања.Има њих који и не долазе на посао него сједе куци.Не спомену Ни насу Скупстину која исто ниста не ради па оне у Сарајеву.Као и обицно треба унистити оне који раде или да не раде или ако вец раде нека приход уплацују у будзет којим би се финанцирали гласаци за оне који ниста не раде.Познат ми је један слуцај гдје цовјек продаје воду,а не плаца никакав порез дрзави него му јос дрзава сваке године уплати 30 хиљада марака.Тај не само да пљацка народ него и дрзаву,али он је цлан партије.

Name

блблд

01.02.2024 21:08

Драго ми је ем мило. Шта пиздите сада, дали сте глас, сада нека вас ј..е.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Народ

01.02.2024 21:22

Затворити све па ићи у државни посао јел то ваше рјешење . Ако је то рјешење ускоро ће вам доћи на наплату .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јелена

01.02.2024 21:44

Сад Влада нек спреми отпремнине за отпустене раднике то су они направили а не ми послодавци

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ненад-Нострадамус

02.02.2024 06:37

Па и хоце Влада це да издвоји по двије конвертибилне марке за сваког отпустеног радника и то сваке цетири године.

Name

Кочо

02.02.2024 07:16

Ако је била плата 700 км ви као послодавац исплачивали и били задовољни ок.Колики је фонд сати и колико радних дана је радио вас радник .колико је дана празника радио дали је обезбјеђена храна и додатак на радни стаź.Како објашњавате да је била висина најмање у федерацији мања а радници имали веце плате него ми у Репблици Српској.Ниједан радник недобија платну листу многи су пријављани на 4 сата .или никако.инспекције нису радиле свој посао а послодавци су то користили.Писалии сте пи радницама за вријеме короне кад је дрзава уплатила плате а радници вам морали то подици и дати вам на руке.Идуци корак владе би требао бити исплата пословне успјешности на крај године а регрес у 6 мјесецу .Ако је радник радио код вас дузи период и на основу њега сте стекли капитал некретнине зимовање љетовање ваљда је ред да му ви дате отпремнину а не држава.Ето вам један коментар за размиśљање ...

Name

Бана

01.02.2024 22:07

Минималац треба да јос да расте, плата да се да раднику а не да послодавцу екстра зарада остаје. Овдје је проблем попут оног коња из пекаре сто је раднику давао минималац 700 а зарадјивао огромне паре, па сад не мозе узети колико је зељан вец мира и раднику дати који му то све заради. Мрс минималац на 1200 треба ици

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јасин

01.02.2024 23:02

Највеци проблем је сто и обицни народ не разумије.Свајоме само да је вецу плату.Веце плате аутоматски повецавају куповну моц, сто је опет разлог да сви производјаци и трговци дизу цијене и без неког оправдања, тако да се то повецање плата губи, ако не и отезава свима. Када народ нема довољно новаца, тада је без везе продавцима и производјацима дизати цијене ако никп не купује.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Калигула

01.02.2024 23:13

Тек за пола године це се видети колико це бити затворено радњи и колико це бити отпустених радника. Покусаце људи да успеју и издрзе али неце моци. Није проблем плата него доприноси на плату и топли оброк. То се мора смањити на границу издрзљивог. 300 км мјесецно по раднику све остало је пуно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре калигула

02.02.2024 04:54

Дај бозе да затворе, то би било најбоље

Name

Лас Вегас

02.02.2024 02:45

Једини бизнис који овдје успјева су апотеке и кладионице и казина, дакле наса једина перспектива је да Републику Српску претворимо у балкански Лас Вегас, а ко себе ту не види - нек иде у Њемацку, Аустрију, итд, јел се слазете народе?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xyx

02.02.2024 03:29

Нису ни почели јос исплацивати те планете а већ дигли буку. Научили да кулуце народ и да уживају на народној муци. Затварај ста чекате. Покушајте ви зивјети од 600, 700км. Плате мизерне пензије јад и биједа, а цијене више се и не зна колико скачу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Колико,

02.02.2024 06:26

Тих приватника уопште издаје фискалне рачуне.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Послодавци

02.02.2024 07:00

се хватају за главу оде скијање у Иаталији, скупи аути и љетовања на Ибици, башвми их је жао буааааааа шмрц!!! Говна похлепна. Како смо средили стишали крезаве произвођаче пелета, упорношћу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Исовтемено

02.02.2024 07:06

не дати им велико повећање цијена, оно у Србији Влада ограничила цијену горива неки пумпаши, најслабији највећи лопови, се гасе, пррживљавају најјјачи најбољим. Цијене ће ићи нешто горе, па већа јавна потрошња па већи јавни приходи па боље. Нека селе говна у Федерацију ако могу! Не могу, тамо конкуренција бато!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xxx

02.02.2024 07:46

Ви само гледате релацију послодавац- влада а гдје су ту радници? Овај минималац је требао бити прије 5 година колика су поскупљења. И не само повећање минималац него цијене рада да и сви остали осјете.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бег

02.02.2024 07:53

Ко се `вата? Они ко онај тривиц? Не будите смјесни!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Словенац

02.02.2024 08:11

Гласајте за нас

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хоце

02.02.2024 08:44

Дзаба радника.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

02.02.2024 10:44

Ако не иде,кључ у браву и маде им Деутсцхланд па нек министри раде сами!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гоци

02.02.2024 14:14

Влада це помоци послодавце али само оне који су у секти

ОДГОВОРИТЕ
Name

СП у БЛ

03.02.2024 00:12

Нецемо моци издржати ове промјене, данас уплатила плате и уз сву вољу, труд, одговорност према своја 4 радника( напомуњем да смо у ПДВу ) ....на залост кроз пар мјесеци видим крај.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мрки

04.02.2024 12:55

Каква затварања и отпустања, циста лаз. Име и презиме да се види. Послодавци се хвале како иностраним радницима дају плату и од 1300 до 1500, а сада их уби минималац од 900. Науцила се банда грабити и кулуцити роба. Нека затвори и нек иде радити за минималац од 900 Км па нека види како нас радник зиви и издрзава породицу са 900 КМ.

ОДГОВОРИТЕ