Грађани изложени вербалном насиљу и пријетњама

Након посљедњих бруталних убистава у Добоју Саше Кулишића и Сарајеву Фариса Пендека отвара се питање колико ови догађаји, који су узнемирили јавност, утичу на друштво које је ионако оптерећено тешким траумама?

Република Српска 01.02.2024 | 19:50
Грађани изложени вербалном насиљу и пријетњама

Догађаји као што су свирепа убиства у Сарајеву и Добоју уносе велику несигурност међу грађане, сматрају психолози и додају да се увијек може претпоставити да такве језиве околности могу задесити сваког човјека.

"И у том случају се људи идентификују са жртвама и развијају код себе страх, стрепњу, опрезност уједно и бригу за угроженост у  социјалној средини гдје се то догађа. Очито да у посљедње вријеме имамо учесталијих тих убистава или другог насиља што је обиљежје дисфункционалности заједнице у којој ми живимо", каже за БН ТВ психолог Александар Милић. 

Јасно је да је талас насиља поново покренут, сматрају социјолози, међутим наводе да је данас све постало ријалити и ексклузива у којима су нажалост реални играчи.

"Нажалост свједочимо из дана у дан некој црној хроници и што мене забрињава примјећујем да смо постали некако незаинтересовани за те злочине некако постали смо равна линија. Чак нас не изненађује када прочитамо да се десило убиство, десио се ужасан злочин у Добоју. Причаћемо о томе пар дана и ништа нажалост одговорни појединци или институције неће извучи поруку шта да спречавамо", сматра социолог Владимир Васић. 

- Грађани су годинама изложени вербалном насиљу и пријетњама физичким насиљем које стижу од бројних домаћих политичара, каже Милић и додаје да то може на веома опасан начин да оствари утицај на грађане.

"Свједоци смо увреда међу актерима политичких дешавања другим ријећима носиоцима фунција било ког нивоа што значи да грађанство на извјестан начин учи дозвољеност и вербалног и другог насиља и онда то ствара и код других људи осјећај дозвољености таквог насиља што је у супротности са оним што ми треба да радимо у отклањању било ког насиља било вербалног, физичног и свако поступање које ремети благостање код људи", сматра Милић. 

"То не чуди ако долази неки неодговоран наратив, дрска политика ако долази од људи који би свима нама требало да буду узор у понашању.. онда и не чуди што су нам школе у таквом стању што нам младе људе образују тиктокери, инфлуенсери и разни криминалци. Хоће ли ико поставити питање откуд пресуђени криминалци у медијима? Онда се питамо како млади рјешавају проблем? Рјешавају га управо као што смо видјели у Сарајеву – на једну обичну свађу у саобраћају потежу се пиштољи. Гдје су то видјели? У филмској индустрији, у музичкој индустрији...", наводи Васић. 

Оно што се у недовољној мјери ради, а што је друштво обавезно, кажу наши саговорници, је да се отклајању фактори ризика када су у питању особе које су потенцијално ризичне да почине оваква кривична дјела.

(БН) Фото: ДW

Коментари / 19

Оставите коментар
Name

Приједорчанин М.

01.02.2024 20:32

А заŝто би ме чудило убиство у Добоју,не би ме чудило да се де сило у било ком граду.Видите,неки људи годинама пљачкају народ и државу и нико ни к..цом да мрдне,да дотичнпг ухапси,приведе и обави разговор,бар да га пита кад престаје јел се намирио,јел доста.Ми и не личимо на нормално друŝтво а о правној држави да не причам,све нам каже средњи прст који показујемо народу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сврха

01.02.2024 22:11

Агенде и јесте све то сто набтојасте и сто нисте у тексту.

Name

ТОП 1982

01.02.2024 22:21

Ма није цудно наравно. Дијете од 14 година трује родитеље. Бас зато сто нас ниста висе не цуди, овако нам и иде!

Name

Ре

01.02.2024 22:31

Управо овако како написасте! Свака цаст на коментару! Истог сам мисљења!

Name

Јоја

01.02.2024 20:37

Хоцете са зивите " као на западун" ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

За јоја

01.02.2024 21:28

А како ти то знаш? Живиш ли на западу? Ја живим и могу ти гарантовати да се такве ствари не дешавају, а ако се деси онда је то и први а и задњи пут ЈЕР ПОСТОЈЕ ЗАКОНИ И КАЗНЕ! То постоји у Америци, реалитију, ТикТоку и у осталим глупостима.Народу требају паметне особе на кога ће се угледати, почевши од политичара, спорташа, умјетника, учитеља, родитеља, комшија... а тога нажалост је веома мало! Народ не види више никакву будућност у тој држави и зато праве овакве глупости!

Name

Ре за јоја

02.02.2024 04:52

А гдје је Америка на истоку

Name

Револверас Јацкy

01.02.2024 20:44

Јос мало па цемо имати законе дивљег Запада.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Искрено

01.02.2024 21:12

Ништа мене више не чуди, а мислим и многе друге обичне грађане. Очито да не смијеш ником ништа рећи, неког пријавити за насиље, неодговорно понашање поготово ако се ради о неком тајкуну или неком ко је уз власт. Био сам у ситуацији да пријавим неправилности комуналној полицији, а они дођу и говоре тајкуну ко је пријавио. Грађани нису неписмени, али очито да је систем у служби тајкуна и насилника. Зато се све више грађана смиче уз ону народну, пусти будалу, а будале узеле маха.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоза

01.02.2024 23:12

На власти се сјатио најгори олос, зато нецемо имати напредка никад!

Name

нус појаве

02.02.2024 04:48

Комунална полиција је легло ухљеба и паразита који апсолутно крсе законе и Устав, они су сљам који је дубоко у корупцији, мито је за њих ко добар дан, докле це то овај народ да гледа и да сути? Ако тузиластво, полиција, сипа, постени правници и адвокати, ако нико од њих ниста не предузме да се том олосу стане у крај, питам се ста постеном народу онда преостаје?

Name

Милан

01.02.2024 21:36

Таквој атмосфери добрим дијелом и ви доприносите!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ком3

02.02.2024 06:26

На сцени су погресне вриједности које су донијели погресни људи на погресном мјесту.Испливао олос

ОДГОВОРИТЕ
Name

Богдан зе

02.02.2024 06:35

На западу где си ти тамо две маме са брадама иду улицом и воде дјете казу ово је наса беба ти тамо зивис.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

02.02.2024 10:02

Ниси ти ни видио запад. Уживај у границама што постоје.

Name

Какав

02.02.2024 07:33

народ, таква власт, таква нам и држава. Увијек било и остало.

ОДГОВОРИТЕ
Name

По порталима

02.02.2024 08:22

Сваког дана.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Риба смрди од?

02.02.2024 08:53

Присјетите се разговора Додика са власником БН ТВ Владом Трисицем. Треба ли додати томе шта. Требало га је још тихом разговора ухапсити. Покрали све и свашта, навукли одијела (и дан данас носе етикете на рукавима), навукли затамњене наочале и мислили себи да ста знају. Тешко овом народу с тим примитивцима. Загадио не само БЛ већ неколико степени БЛ географске ширине. Требали поменути оног што "30 дана живи без хране", или манијака из "црвеног комбија" или неке неизлијецене наркоманке који се созилозима називају, лондонске (позорнике) студенте, пијандуру и силеџију Кошарарца, шизофреног министра са сафарија, особу са недефинасаним полом и много других. Потребна је генерална чистка!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дисидент

02.02.2024 09:10

У земљи гдје нема ни правде ,ни закона ,цвијета криминал.Полиција је очас ријешила случај,гдје је поремећена жена ,са својим дјететом убила мужа ,да ,она је небитна ,а зашто су убице Давида,Вулића ,Крунића БИТНЕ и слободно шетају земљом ?.Судије ,полиција ...има ли ико да се стиди због тога ? Има ли ико грижњу савјести ?Јадна си земљо ,шта си дочекала ?Отворила конкурс и мету да сваки дан убиства и самоубиства ,због ,,доброг живота ".

ОДГОВОРИТЕ