Бореновић у Берлину на скупу о пројектима на ЗБ

Предсједник ПДП Бранислав Бореновић борави у Белину гдје, у организацији њемачког Бундеастага и Европског савјета за међународне односе, учествује на јавној дискусији „Зелена агенда: трансформацијски пројекти за Западни Балкан“. Бореновић је и један од панелиста на тему искустава из региона. 

Република Српска 01.02.2024 | 17:54
Бореновић у Берлину на скупу о пројектима на ЗБ

Бореновић је током панел дискусије истакао значај енергетске транзиције као дугорочног процеса у којем је јако важно имати јасну стратегију и активну улогу у борби против климатских промјена, заштити животне средине и повећању удјела обновљивих “чистих” извора енергије. 

- Чека нас сложен, финансијски и технички захтјеван период у којем нам је потребно одлучности и знања да прилагодимо наше потребе и координишемо активности са ЕУ и Енергетском заједницом. Данас је удио обновљивих извора енергије, соларних фотонапонских постројења и вјетроелектрана у земљама Западног Балкана свега 4%, док удио термоелектрана заузима преко 60%, а хидроелектрана око 35% од укупне производње електричне енергије, што је веома специфичан баланс – истакао је Бореновић. 

Додао је да то привреду региона може коштати огромне новчане износе, када би се примјенило плаћање за карбонску емисију. 

- Процјене кажу да би тај износ био преко 3,5 милијарде еура или 2,3% БДП-а за цијели регион. Зато је неопходно значајније подржавати улагање у обновљиве изворе енергије, покушати  достизати стандарде ЕУ у којој је 2022. године инсталирано 15 пута више киловат сати обновљивих извора енергије по глави становника него у читавом региону Западног Балкана – навео је Бореновић. 

Рекао је да су то забрињавајући подаци, али да је важно да се мудро, посвећено и досљедно проводи енергетска транзиција, у складу са одрживим економским развојем, јер се ради о сложеном процесу који захтијева значајне институционалне капацитете и велика улагања.

- И зато је важно да ЕУ осигура неопходну финансијску и техничку подршку кроз Зелену агенду и Пакет раста. Имам осјећај да енергетска транзиција није у врху приоритета на актуелној политичкој агенди у нашим земљама и потребно је покренути интензивнију дебату и дијалог између представника ЕУ, домаћих парламената, институција, локалне и стручне заједнице, синдиката, медија, грађана, како би се прилагодила изводива дугорочна стратегија и јасан план енергетске транзиције електроенергетског сектора у овом нашем дијелу Европе – поручио је Бореновић.

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Ре

01.02.2024 19:15

Нема пара у буџету за те намјене. Само за зграду УИО и плате, путовања и пиће и храну ухљеба. А Бореновићу аплаудирају на састанку. Такве треба бирати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

босанко

01.02.2024 20:28

зар не треба од путина ти да тразис паре ви не волите агрегорски ЗАПАД и НАТО

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зелена агенда?!

01.02.2024 22:18

Коментар сувисан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дијаспора

02.02.2024 05:19

Мозес и остат тамо,они воле такве сто оце да се увуку свугде

ОДГОВОРИТЕ