Кришто: БиХ јача партнерство са НАТО савезом

Кришто је током свог обраћања нагласила да овај сусрет, као и недавни састанак са генералним секретаром НАТО-а Јенсом Столтенбергом, потврђују јачање партнерства између Босне и Херцеговине и НАТО-а.

Босна и Херцеговина 01.02.2024 | 17:10
Кришто: БиХ јача партнерство са НАТО савезом

Предсједавајућа Савјета министара Босне и Херцеговине Борјана Кришто учествовала је данас на сједници Сјеверноатлантског вијећа (НАЦ) у Сарајеву.

Сједници су, поред предсједавајућег Кришто и замјеника генералног секретара НАТО Мирчее Геоана присуствовали и замјеник предсједавајућег, министар одбране, Зукан Хелез, као и Ненад Нешић, министар безбједности и Елмедин Конаковић, министар иностраних послова.

Кришто је током свог обраћања нагласила да овај сусрет, као и недавни састанак са генералним секретаром НАТО-а Јенсом Столтенбергом, потврђују јачање партнерства између Босне и Херцеговине и НАТО-а.

Сарадња са НАТО-ом, како је истакла, укључује неопходне реформе кључне за европски пут земље.

Предсједавајућа је још једном указала на чврсту одлучност БиХ да осигура колективну сигурност и стабилност у региону и свијету, те да се бори против пријетњи као што су тероризам и организовани криминал.

Истакла је и да приоритети вањске политике БиХ остају сарадња са НАТО-ом, европске интеграције и развој добросусједских односа и регионалне сарадње.

Она је навела да БиХ наставља да ради на унапређењу безбједносног система и јачању одбрамбених капацитета, који су кључни за очување стабилности земље.

Сумирајући резултате у протеклој години, предсједавајућа Кришто је истакла да консензус остаје принцип рада Савјета министара и да је изузетно важно постићи политички консензус сва три конститутивна народа о кључним питањима стабилности и будућности БиХ.

Интензивирање активности у вези са реформом изборног законодавства сматра се кључним за даљи напредак. Захваљујући пакету помоћи који је одобрио НАТО, БиХ ће током пет година ојачати своје одбрамбене способности у износу од 48 до 53 милиона евра.

Предсједавајућа Кришто је изразила увјерење у наставак сарадње са НАТО-ом и даљи корак у односима и процесима.

(БН) Фото: СБ

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Из празног у супље?

01.02.2024 17:37

Овом трабуњању о некаквом јацању (цега?) заиста нема краја. Бар да има некакве користи за градјане БиХ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

01.02.2024 17:59

Тразе будале које це да ратују по свијету за нато .

Name

Сумија Су

03.02.2024 16:15

Па зар им није доста војника из ЦГ?

Name

Раде

01.02.2024 18:13

Људи Кришто разговорала нешто са неким из НАТО савеза о безбједности нечега. Људи дозовимо се памети 😡

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нато

01.02.2024 18:16

Лопови над лоповима. Пљацка отимање убијање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гавро

01.02.2024 18:31

Пут БиХ ка ЕУ и НАТО је веома далек управо због непостојања концензуса. Донекле би се то могло и постићи када је у питању чланство у Европској унији, а што се тиче прикључења НАТО савезу ставови су познати - Срби то не жели, док би Бошњаци и Хрвати то радо прихватили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боске

01.02.2024 19:25

Доћи ће дан кад ће БиХ прећи из Даyтонске у Бруселску и онда неће бити важно шта Срби желе,тај дан је ближи него што ви мислите.

Name

Предатор

01.02.2024 19:40

Тражи се још топовског меса а ови наши пристају да нашу децу шаљу у смрт. Е па лопови једни прво ваша деца у ровове па да вас видимо

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бета 2

01.02.2024 20:47

Ово заиста није низаста друго него за кристање!

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

03.02.2024 03:45

Бојана Крипто да у име Народа договара нешто са НАТО. Могло би и теби да се врати зло.

ОДГОВОРИТЕ